fredag, maj 26

"ROSOR" från Radio Tuff (nr 1441) till....

….till   TUFFs styrelse som nu har beviljat ytterligare 20 000 kr för lärarlöner till skolan i Kongo, som Tuff tidigare stött med uppåt 200 000 kr.

….till   Kumla skola I Trollbäcken som torsdagen 8 juni kl 15-18 gör sin å med massor avonstigt med den här sodan 000 kr. kr till skoloan i Kongo, som---------------rliga insats för  indiska skolor i det fattga Dharampur genom att anordna ett öppet hus, som de kallar  ”festival” med massor av aktiviteter. Skolan har med rätta kallats ”världmästare bland skolor för internationell solidaritet” efter att årligen i nästan 50 år genom dagsverken ha  jobbat in 45 000 till 90 000 kr för indiska skolor. Senare i detta Radio Tuff kommer två lärare att berätta mera om aktiviteterna den 8 juni.
(Vi som inte kan komma till Kumla skola den 8 juni kan visa vårt stöd till de duktiga och solidariska lärarna och eleverna  genom att på TUFFs insamlingskonto plusgiro 79 36 36-2 sätta in ett belopp och märka med ”Kumla”)

….till   Marianne Stalbohm Stieger, Tuff-medlem i Malmö, som berättar om en insändare i lokaltidniningen i Skåne. Den har rubriken "Stoppa den ökande militariseringen!" och listar upp alla de NATO-aktiviteter som ska äga rum i Sverige och på Östersjön under sommaren och hösten. Insändaren slutade med orden:
"Därför vill vi stoppa den ökande militariseringen av vårt land. Använd alla dessa aktiviiteter på aktivt fredsskapande åtgärder och verka för att Sverige förblir verkligt militärt alliansfritt”.

….till   svenska folket som i en Sifoundersökning från i fjol  motsatte sig värdlandsavtalet som trots detta sedan beslöts. Den kallas för SIFO-undersökningen som försvann - och ett värdlandsavtal som vann. Den visar på det folkliga motståndet mot att släppa in Nato-trupper i Sverige. Mer än dubbelt så många röstade nej än ja.

….till   Barack Obama, som just före sin avgång som president lät benåda Brafley Manning (heter i dag Chelsea) som suttit 7 år i fängelse men som dömdes till 35 år. Han läckte uppgifter från bland annat USA:s krig i Irak till Wikileaks. Bland annat kunde Wikileaks publicera en videofilm som visade hur två journalister från Reuters och åtta civila vuxna irakier blev beskjutna och dödade av amerikansk helikopterbesättning den 12 juli 2007. Dessutom skadades två barn, vilket en av besättningsmännen kommenterade så här: "Tja, dom får skylla sig själva som tar med sig ungar i en strid".

,,,,till    Wikileaks grundare Julian Assange, som de senaste fem åren fått söka asyl på Ecuadors ambassad i London undan befarad utlämning till USA. Nu läggs den undersökning från svenskt håll ned om misstankarna för hans sexualbrott.

….till   Knut Lindelöfs blogg www.lindelof.nu där han satt in en artikel av Roland Hedayat som för resten hördes i förra Radio Tuff. Där tycker Lindelöf, att Sverige borde höja sin röst i Säkerhetsrådet och kritisera skammens resolution 2216 om Jemen. Roland Hedayat skriver bland annat: ”Den 26 mars 2015 anfölls Jemen, ett av världens fattigaste länder, från luften av Saudiarabien och några andra petrodollar-stinna furstendömen inom organisationen GCC (Gulf Cooperation Council). Angreppet kallades ”Operation Decisive Storm” och skulle vara en ”quick fix” för att återinsätta en ex-interims-president som hade suttit på övertid och som till sist hade avsatts och flytt till Saudiarabien.”  Och vidare: Förödelsen är i färd med att nå historiska proportioner. Världens största svältkatastrof utspelar sig i Jemen. Av en befolkning på 26 miljoner är över 80% i behov av humanitär hjälp. Sju miljoner står på randen till akut svält. UNICEF har uppskattat att 60.000 barn har dött av svält eller av sjukdomar orsakade av undernäring enbart under 2016. Denna ofantliga tragedi är alltså orsakad av människor, med fullt och iskallt uppsåt. Jemens svält och destruktion beror på en kontinuerlig serie av första gradens krigsförbrytelser.”

….till   den klarsynte fredsforskaren Jan Öberg, vars läsvärda artikel ”Den svenska försvarsmaktens desinformation” finns från 16 maj i bloggen www.tuffsandin.blogspot.com Nu skriver han klokt om Trumps fjäsk för Jemems plågoandar, saudiaraberna. Vid sitt besök i Saudiarabien anförde den amerikanske presidenten ingen kritik mot värdlandet, som USA just slutit ett vapenavtal på den svindlande summan av 960 miljarder kr och ca 3000 miljarder på tio år. Ändå har Saudiarabien redan en av de väldigaste krigsmakterna i världen, De tävlar med ryssarna om tredje platsen bland de mest rustade i världen. Landet har också genom sin fundamentalistiska religion utpekats som inspiratör för IS och annan terror. Vid terrorattacken mot USA den 11 september 2001 var de flesta gärningsmännen saudier. I stället går Trump till häftigt angrepp mot Iran som anklagas för terror, bara två dagar efter att landet med överväldigande majoritet återvalt Rouhani, som undertecknat avtalet om att Iran inte skall utveckla kärnvapen. DN skriver på sin ledarsida att Rouhani förespråkar en öppning mot omvärlden. Han bär dessutom miljoner iraniers förhoppningar om att en sådan faktiskt blir verklighet. Trump slänger igen dörren i ansiktet på dem. Saudiarabien är för sin del en absolut monarki som piskar och dödar oppositionella. Kvinnor är förbjudna att göra det mesta. Den fundamentalistiska form av islam som är statsreligion har inspirerat extremister från al-Qaida till IS, och saudiska oljemiljarder har sponsrat terrorister lite varstans.”

….till   Theodore Postol, expert på kemiska vapen vid det amerikanska universitetet MIT, som kommenterat de otäcka bilderna från den av syriska regimen påstådda kemgasattacken den 4 april. Han säger så här: ” Jag håller med om att bilderna är upprörande. Men inget av detta är nytt och inget av det visar att den syriska regeringen låg bakom en nervmedelsattack. Som sådan faller denna artikel bara i under kategorin propaganda.”  Men denna ”propaganda” ledde till att 59 amerikanska missiler angrep en syrisk flygbas, ett klart men nedtystat brott mot folkrätten.


-->
….till    Sören Sommelius, som i sin blogg www.nyakultursoren.se  den 20-22 maj har tre inlägg om det förtvivlade läget i Gaza. Där står bland annat: Gazas barn drömmer mardrömmar efter tre krig, de är känslomässigt skadade. Barnadödligheten har ökat dramatiskt. Livsviktiga mediciner är svårtillgängliga.  Kvinnor som drabbas av bröstcancer får inte relevant vård. ”Det är nog nu!!” Israels folkrättsstridiga blockad av Gaza har pågått över tio år. I dag lever två miljoner palestinier i Gaza under fängelseliknande förhållanden och i en växande humanitär kris. ”Kommer Gaza att vara beboeligt 2020 frågade man sig i en FN-rapport som publicerades 2015.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar