fredag, maj 12

Radio Tuffs "rosor"

”ROSOR” från RADIO TUFF (nr 1440) den 14-28/5 till….
….till             vänsterliberalen Moon Jae In som nu blir Sydkoreas president efter att ha slagit ut konservativa medtävlare i valet nyligen. Han är människorättsadvokat och väntas hålla en mjukare linje mot Nordkorea och återuppta samtalen med grannarna i norr, vilket är mycket behövligt efter de många hot som utdelats mellan USA och Nordkorea

….till             det avtal mellan Ryssland, Iran och Turkiet som slutits om ”säkra zoner” i det krigsdrabbade Syrien. Det uppges att krigandet redan avtagit i dessa områden men mot IS, Fatah al-Sham och andra terrorister fortsätter kampen. Det sägs att vapenvilan också stöds av USA.

…till              docenten Åke Sellström som var en av de FN-inspektörer som undersökte användningen av kemiska stridsmedel i Irak under 1990-talet och som återvände till landet 2002 för att undersöka om regimen återupprättat det förbjudna vapenprogrammet, något som de dock inte fann bevis för. Under 2013 var han chef över den vapeninspektion som på FN:s uppdrag på plats samlade in prover och vittnesmål i Syrien för att ta reda på om kemiska vapen använts. Sellströms rapport slår fast att man funnit sarin i de prover som tagits efter gasattacken i Ghouta i Syrien 2013 men undvek att säga vem som hade använt gasen. Nu skall han också undersöka den påstådda kemgasattacken den 4 april i år, som togs som en förevändning mot USA:s folkrättsvidriga bombardemang mot en syrisk flygbas. Inte heller den här gången har han några förutfattade meningar om vilken sida som var den skyldiga för kemgasen.

….till             Per Gahrton som i Sydsvenskan (8 maj) bland annat skriver
”Nu ska Gotland ’invaderas’ av ett tusental USA-militärer. Tydligare kunde det knappast avslöjas att den rödgröna regeringen i smyg driver in Sverige i Nato. Det finns fler tecken. I januari framträdde Georgiens försvarsminister Levan Izoria (utan massmedial rapportering) på ett seminarium med sin svenske kollega Peter Hultqvist under rubriken “Sweden and Georgia – defense cooperation in a turbulent world”. Enligt Folk och Försvars hemsida (som ganska ensam har brutit massmedietystnaden) handlade seminariet om ’den ryska militära aggressionen mot Georgien och ockupationen av georgiska områden’. Hultqvist fastslog att Georgien är ’offer för rysk aggression’ och att både Östersjön och Svarta havet är utsatta för ’ett mer självsäkert och aggressivt Ryssland’. Att Carl Bildt struntade i EU:s Tagliavinirapport (2009), som slog fast att Ossetienkriget 2008 inte började med rysk aggression utan med oprovocerat georgiskt anfall, är välkänt. Man borde kunna förvänta att en rödgrön regering håller sig mer till fakta. Men tyvärr verkar det som om den russofobiska hotbilden knappast har förändrats genom regeringsskiftet 2014.
När S, MP och V skrev ihop sig om ett regeringsprogram inför valet 2010, fanns det enligt SIPRI åttahundra amerikanska militärbaser spridda över hela jordklotet, varav 34 stora och 766 mindre. Det var mot den bakgrunden de rödgröna, trots borgerliga raseriutbrott, fastslog att ’en rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser’ ".

….till             Föreningen Jemensolidaritet , som har följande paroller: Stoppa angreppskriget mot Jemen! Stoppa utsvältningen av Jemen! Häv blockaden nu!
Inga svenska vapen till Jemens bödlar! Stöd till Saudi är stöd till terrorism! Erkänn Jemens nya regering! Återuppbygg Jemen!”
Mera om det bedrövliga tillståndet i Jemen om en stund när föreningens ordförande Roland Hedayat intervjuas-

….till             de elva kända svenskar som skriver under rubriken ”Stoppa bombningarna av Mosul!” bland annat: ”Vi välkomnar regeringens beslut att senare i år presentera en biståndsstrategi för Irak omfattande upp till 1 miljard kronor för 2017-2021 med fokus på freds- och statsbyggande samt jämställdhet. Vi uppmanar den svenska regeringen att i FN:s säkerhetsråd protestera mot bombningar som drabbar civila.”

….till             Sören Sommelius som i sin blogg www.nyakultursoren.se skriver: Kommer Trumps USA att hetsa Nato-länderna till kraftigt höjda militäranslag och militariserade samhällen? Allt tyder på det. På måndagen fick Danmark besök av Trumps försvarsminister Jim Mattis som ställde just de kraven på Danmark. Plus fler danska soldater till Afghanistan……Danmark lägger i dag en procent av sin BNP på Nato. Trumps USA vill att alla Natoländer ska bidra med två procent, för danskarnas del en fördubbling.” Och Sommelius frågar en smula ironiskt: ”Vem ska Danmark kriga mot? Vilken är den stora fienden för danskarna? Vilket hot är så överhängande farligt att sådant som skolor, sjukhus och vad det nu kan vara ska offras för fler pansarvagnar och stridsflygplan? Och varför ska unga danska soldater gå i krig för Trump i det så sargade Afghanistan?”

….till             Kunskapskanalen på TV, som i mitten av april visade dokumentären ”Den blodiga freden 1945”. Den handlade om behandlingen av tyskarna vid krigsslutet. Ca tolv miljoner av dem fördrevs i den största etniska rensningen i Europa från områden de bebott i sekler. Någon miljon dödades och ungefär lika många våldtogs av de rusiga segrarna. TV-programmet har chockerat tittare, som undrar varför dessa vidrigheter varit så nedtystade.

….till             minnet av Per Anders Fogelström som föddes för 100 år sedan. Hans kamp för fred uppmärksammas nu i en fotoutställning på Hornstulls bibliotek och i en kommande bok av Arne Stråby. Det var Fogelströms bok ”I stället för atombomb”, som påverkade oss för 50 år sedan, när vår fredsförening grundades och fick namnet Tyresö Ulands- och Fredsförening.

….till             tuffaktivisterna Lisa Norgren Benedictsson, Miza Landström, Lena Sandin och Magnus Wiberg, som så fint den 6 maj ordnade en jubileumsfest för TUFF 50 år. Mera om detta succéartade evenemang kommer nu i Radio Tuff.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar