lördag, februari 25

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1309) 26/2 -12 TILL….

….till solidariska människor, som nu hedrat minnet av den i november avlidna tuff-aktivisten Margaretha Petersen genom att på Tuffs insamlingskonto 793636-2 ha betalat in 7000 kr för anläggandet av ett "Margaretha Square" vid elevhemmet i indiska Bilpudi i fattiga Dharampur

….till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som nu meddelar att "Margaretha Square" redan är klart, en 15 x 15 meter stor friluftsaula med kakelgolv och omgivet av vackra blomsteruppsättningar. Foton av det visas snart på www.tuff.fred.se

….till Anita Lilburn och Widad Zaki, som vid ett Tuff-möte den 21 februari intressant berättade om Irak och barnbiblioteken i ännu våldsdrabbade Bagdad, vilka blivit en asyl eller meningsfull tillflykt för många barn av olika religioner. Tuff har just bidragit med 4 600 kr till dessa bibliotek.

….till ärkebiskop Wejryd, Svenska Freds' ordförande Anna Ek och riksdagsman Urban Ahlin med flera som nu kritiserar att svensk vapenexport har ökat till även till länder som Saudiarabien.

….till Sveriges Radios Studio Ett, som den 21 februari hade ett inslag om den palestinske läkaren Izzeldin Abuelaish som också presenterades i SvT dagen efter. Han var i Gaza under kriget där januari 2009. En israelisk granat dödade tre av hans döttrar, som han fann badande i blod, en av dem med huvudet avslitet, Men det märkliga med denne sörjande far är att han vägrar att hata. Hans bok heter "I shall not hate". I stället är han en hängiven fredsaktivist som tror på dialog och som anser att människolivet är det heligaste som finns. Han har välförtjänt föreslagits till Nobels fredspris.

…till Dagens Nyheters Anders Forsström, som (21/2) skriver under rubriken "Sverige bör pröva vem som ska få fredspriset". Han nämner den norske juristen Fredrik Heffermehl som bl a i boken "Nobels vilje" hävdat att hälften av fredspristagarna inte borde ha fått priset om man brytt sig om Nobels testamente. Bland de felaktiga valen nämns Al Gore och Barack Obama.

….till förre FN-ambassadören (mm) Pierre Schori, som vid ett möte 18 feb i Kulturcaféet här i Tyresö talade om Nordafrika och mellanöstern. På tal om Libyen sa han bland annat: "När Gaddafi dödades skrev en kille som heter David Reeves en artikel med titeln 'Mannen som visste för mycket' Han hävdar där att Bush, Blair, Sarkozy, internationella företag och regeringar som handlade med Gaddafi drog en suck av lättnad när Gaddafi dödades. För tänk vad som kunde ha hänt ifall Gaddafi hade kommit till internationella brottsdomstolen i Haag, som han var inbjuden till. Vilka sanningar han kunde ha berättat! Han visste för mycket. Därför dödades han "

Och på tal om kärnvapen sa Schori bland annat: "Man har hetsat upp sig väldigt mycket mot Iran att de fortsätter med sitt program. Man säger ingenting mot Israels existerande kärnvapen, över hundra kärnvapen-stridsspetsar. Inte konstigt då att arabvärlden tycker att det här är hyckleri, därför att Israel är en ockupationsmakt, som visar att de använder sin vapenmakt mycket, och de är en fara om de får fortsätta med sina kärnvapen. Därför skulle det vara väldigt bra om Sverige drev frågan om en kärnvapenfri zon i mellanöstern. Det förslag som har legat på FN:s bord ända sen 1974 har fått ett enormt stöd i generalförsamlingen men som aldrig har gått till nästa steg, säkerhetsrådet, därför att USA har lagt in sitt veto"

….till Tyresö Nyheter, som i sitt senaste nummer har en halv sida med rubriken "Nu kämpar Lena mot kärnvapnen". Det är Lena Sandin Kroos som berättar om det seminarium "För en kärnvapenfri värld" som äger rum i Kulturcaféet Kvarnhjulet lördagen den 10 mars från kl 10. Lena säger bland annat: "Jag hoppas verkligen att det kommer folk till det här seminariet. Ett viktigare ämne än kärnvapenhotet finns knappast. Alla är välkomna!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar