fredag, februari 10

Bengt Svensson: En gammal "terrorstämpel"!

Hej alla lyssnare på radio Tuff!(www.tyresoradion.se)

Sedan en vecka eller rentav två har vi skön vinter i Harvaremåla. Sjöisarna är decimetertjocka, och ungdomen spelar bandy på ma'arna, dvs översvämmade åkrar längs kusten. Domherrarna underhåller utanför fönstret, och ibland promenerar ett par fasaner förbi.

Den republikanska primärvalscirkusen har just passerat Nevada, en delstat som har två miljoner invånare och lever på turism. Två tredjedelar av befolkningen bor i Las Vegas och en sjättedel i Reno. Den sista sjättedelen är utspridd på ett halvdussin småstäder, av vilka den största är delstatens huvudstad, Carson City, stor som
Karlskrona.

Jag ska nu berätta om det drama, som utspelades i Carson City för snart ett halvsekel sedan, på det glada sextitalet, alltså. Min svåger, ännu tonåring, försökte skrapa ihop några dollar på att sälja uppslagsverk. Varför han gjorde det i Carson City av alla platser, hade han svårt att förklara för mig. Han kånkade alltså runt med några uppslagsböcker från dörr till dörr. I en av de snyggare villorna öppnades dörren av en fin dam, som förstås inte var intresserad.

Men när min svåger var på väg ut, frågade hon honom, om han hade tillstånd att sälja uppslagsverk, vilket han förstås inte hade. På gatan, några minuter senare, möttes han av flera polisbilarmed tjutande sirener. När poliserna rusade ut, såg han sig omkring för att se vem de kunde vara ute efter. Det visade sig vara min svåger
himself. Han arresterades och låstes in i en cell över natten, skäligen misstänkt för att ha sålt uppslagsverk utan tillstånd. Det visade sig, att den fina damen var polischefens hustru. Han släpptes nästa dag och har sedan aldrig satt sin fot i Carson City.

Vid den tiden var han statslös men bodde som laglig invandrare i USA sedan tidiga tonår. Själv kallade han sig stolt för en sann världsmedborgare. Han reste på ett pass utfärdat av FN.

Många år senare blev han australisk medborgare av praktiska skäl. På väg till San Francisco för några år sedan blev han stoppad av passpolisen under mellanlandningen på Hawaii. Hans namn hade dykt upp i immigrationskontrollens lista på folk, som begått brott i USA. Efter ingående förhör tilläts han fortsätta sin resa. I sin jakt på misstänkta terrorister hade Homeland Security digitaliserat brottsregistren från 50 år tillbaks och lagt in dem i sin enorma databas. Och där ligger de. Min svåger åker in på förhör varje gång han ska besöka Förenta Staterna.

Så vad ni än gör, när ni kommer till Carson City i Nevada, försök inte sälja uppslagsverk utan tillstånd, om ni inte vill bli terroriststämplade för resten av livet.

Bengt Svensson
för radio Tuff i Harvaremåla

1 kommentar:

  1. Ja Greenpeace blev ju på fullt allvar dömt för terrorism för att de hade hängt en banderoll på en vägg. I Köpenhamn.
    Se http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/greenpeace-faells-med-dansk-ter/

    Terroristlagar är gummiparagrafer som bara syftar till att alla ska känna sig skyldiga. Det tyska ursprunget definierade terrorism som "att störa offentliga inrättningars arbete" och "befatta sig med attentatsrelevanta teman". Alla ska kunna fällas, för att vi ska hållas i skräck.

    SvaraRadera