torsdag, oktober 6

Tänkvärda citat om krig och fred

Tänkvärda citat om krig och fred

Voltaire, fransk filosof och författare (1694-1778):
”Kriget är ett djävulskt företag, vars besynnerligaste egendomlighet ligger däri att vilken banditchef som helst högtidligt ber till Gud, innan han går ut för att döda sin nästa”

Victor Svanberg, litteraturhistoriker och professor (1896-1985):
”Första världskriget kom som en chock för utvecklingstron. Gud blev tyskarnas gud och fransmännens gud, och på båda hållen var gud lika omänsklig som sina åkallare”

Henrik Tikkanen, finländsk författare och krigsveteran (1924-84):
"Krig löser inga problem och alltså fortsätter de"

Bosse Gustafson, författare, debattör och konstnär (1924-84):
"Var det legitimt att döda nazister så var det också legitimt att döda nazisters jämlikar och till sådana kunde man utnämna kommunister, kapitalister, judar, araber och vilka grupper som helst"

Soldatreplik i en av den brittiske författaren John Ardens pjäser:
"Att göra slut på krig med krigens egna medel, det är ett förbannat dåligt sätt. Man kan inte bli av med syffe genom att springa hos flera horor."

Den tyske fysikern och nobelpristagaren Albert Einstein (1879-1955):
"I detta samanhang kan jag inte underlåta att tala om hjordväsendets värsta utväxt, militären, som jag hatar. Den som kan marschera i ordnat led i takt efter musik har mitt förakt. Sin stora hjärna har han fått av misstag, han skulle gott kunna reda sig med ryggmärgen. Denna civilisationens skamfläck borde man snarast möjligt utplåna. Heroism på kommando, meningslösa våldshandlingar, äcklig fosterlandskärlek, jag hatar dem intensivt"

Författaren och miljödebattören Björn Gillberg:
"Regeln är att människan gärna gräver sin egen grav, bara timpengen är tillräckligt hög"

Dominikanska republikens av militären 1963 störtade president Juan Bosch om "Pentagonismen":
"En liten grupp av bankmän, affärsmän, generaler och politiker för krig för att erhålla stora och snabba vinster, som leder till kapitalökning och därmed till nya investeringar, som i sin tur ytterligare ökar deras vinster"

Den berömde nationalekonomen John Kenneth Galbraith:
"Att vi skulle behöva kapprustningen för samhällsekonomins och sysselsättningens skull-- herregud, ett mera barockt argument för fortsatt rustning finns bara inte".

Tuff-aktivisten och författaren Roland Schütt (1913-2005) i en av sina många limerickar:
"En kanonfabrikant i Karlskoga
med boforsvapen knoga och knoga.
Han sa varje da:
'Exporten går bra,
med licenser är inte så noga' "

Författaren och fredsaktivisten Per Anders Fogelström (1917-98):
"Kostnaderna för Förenta Nationernas verksamhet under ett helt år, de resurser en hel värld ställer till FN:s förfogande, uppgår till vad två dagars krig i Vietnam kostar USA."

Poeten, humoristen författaren m m Tage Danielsson (1928-85):
"Innan du blir kapitalist,
kommunist, monetarist,
anarkist, fascist,
terrorrist, imperialist,
eller rentav folkpartist
måste lilla du förstå,
att så snart som du kan gå,
bör du stultande gå med
i det världsparti för fred,
som går före allting annat.
Alla -ismer där vi stannat
är sekunda, inte störst.
Freden måste komma först.
Gör den inte det, min vän,
kommer inget efter den."

Ja, följ Tage Danielssons råd genom att bli Tuff-medlem. Årsavgift 200 kr, familjemedlem 80 kr att sättas in på Tuffs pg 16 01 37- 6

(Ovanstående citat finns bland de 363 som Åke Sandin och Tomas Magnusson publicerade i boken "Från Platon till PAF" till Per Anders Fogelströms 70-årsdag)

1 kommentar:

  1. Jag håller inte med Galbraith här, han är för logiskt, och håller sig för mycket inom sin nisch. Det finns ett suveränt skäl till varför krig gör slut på lågkonjunkturer, och det är att de tystar mun på budgethökarna.

    New Deal kom aldrig igång, Roosevelt tvingades hela tiden slåss mot konservativa som hatade tanken på statliga initiativ. Men när kriget kom måste de ge upp, annars skulle de betraktas som opatriotiska. Följaktligen var det först då som det blev fart på New Deal.

    Erik Reinert skriver mer om det i en bilaga till norska finanskriskommitténs betänkande: http://www.regjeringen.no/Upload/FIN/fma/finanskriseutv/Saertrykk-NOU-2011-1.pdf

    SvaraRadera