söndag, november 26

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1108) 06-11-26 till ....

....till Tuffs Indiengrupp som i veckan skickat 235 000 kr till indiska partners. I Indien blir det hela 1 467 136 rupier. Enligt Bhikhu Vyas skall de användas till löner, mat, undervisningsmateriel, el, administration, vatten och sanitet i de fyra skolorna Vaghval, Vankhas, Virakshetra, och Khadakmal i det fattiga tribalområdet Dharampurs hundratals små fattiga byar. Hur länge pengarna räcker för allt detta har Bhikhu lovat att meddela. Dessutom kommer nu ytterligare flera tusen mangoträd att planteras.

....till amerikansk-svensken Al Burke, som fortsätter att förse Radio Tuff med många läsvärda artiklar i svensk och internationell press och därmed underlättar för oss att varje vecka börja Radio Tuff positivt genom att utdela rosor till olika skribenter. På torsdag den 30 nov kl 19 inleder Al Burke ett möte i Tuff-lokalen, Myggdalsv 80 på temat: ”USA:s påverkan på svenska medier” Alla välkomna! Al Burke talar svenska och hörs senare i dagens Radio Tuff

....till lokaltidningen Tyresö Nyheter, vars senaste nummer har en utförlig presentation av programmen på Tyresöradion, inklusive Radio Tuff, vars programledare Åke Sandin säger: ”Det känns alldeles för ensamt att göra radio på frivilligbasis. Det verkar som om den helt dominerande marknadsekonomin har hjärntvättat människor så till den grad att barna nu ska ha betalt för att bädda sina egna sängar. Men jag har jätteroligt, eftersom jag har förmånen att intervjua så många trevliga och intressanta människor.” Radion upptar nästan en hel sida i tidningen bland annat med en trevlig bild på två söta Thailandfödda Tyresökvinnor Somprao och Phaengsri, som Åke intervjuar på Succékanalen 91,4

....till indiern Praful Bidwal som (Internet Press Servics 15/11) skriver om India Social Forum, som försöker tillvarata de kastlösas intressen. Han nämner där Ashok Choudhurys synpunkter på verksamheten. Flera i Tuff känner honom. Han är en tribal (=av den förtryckta stambefolkningen) och är vice ordförande i Vedchhi Pradesh Seva Samiti, den indiska organisation Tuff stöder

....till BLLF Sweden (Front mot livegenskap och slaveri), som nu uppmanar oss att skriva protestbrev till pakistanska myndigheter angående en lärare i en av BLLF:s skolor i Pakistan. Han heter Surat Khan och blev den 16 oktober bortförd av polis och sedan saknas alla uppgifter om honom. Förslag på engelsk brevtext och adresser till pakistanska makthavande kan fås från Åke Sandin, tel 08 -712 4463,
ake.sandin@tyresoradion.se

....till Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) som på tisdag delar ut sitt pris för ”goda insatser inom utvecklingssamarbete och bistånd.” Priset går i år till barnläkarna David Henley och Henrik Pelling vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, för deras mångåriga engagemang och insatser för att ge palestinska barn med speciella behov och olika former av funktionshinder ett bättre liv och framtidstro.

....till tidningen The Observers Suzanne Goldenberg som (19/11) har en artikel om Vietnamkriget, där hon också intervjuar Bao Ninh, som 1991 skrev ”Krigets sorger” (The Sorrow of War). en realistisk bok om kriget fjärran från politiska paroller och glorifiering, eftersom han själv hade upplevt krigets grymheter. I nästa Radio Tuff kommer ett långt inslag om boken, som påminner lite om Erich Maria Remarques klassiker om första världskriget ”På västfronten intet nytt” (Im Westen nichts Neues)

....till vårt grannland Norge som (BBC News 17/11) trycker på för ett förbud mot klusterbomber, som skördar massor av offer bland civila och dessutom långt efter krigens upphörande. Varje bomb sprider hundratals små explosiva tingestar över ett stort område. Flera detonerar inte omedelbart utan långt senare, när barn hittar dem. I Libanon har 23 människor dödats efter kriget av kvarvarande klusterbomber och häromdagen skadades två FN-tjänstemän svårt. Nu vill norrmännen samla till en internationell konferens för att försöka få en konvention mot klusterbomber i likhet med den som undertecknades i Ottawa med förbud mot trampminor, en konvention som har undertecknats av 154 länder. Dessutom visade norrmännen gott omdöme i början av oktober, när de beslöt att efterskänka låneskulder på 80 miljoner kr till fem fattiga länder. Det är en åtgärd som välkomnats av många organisationer som ett föredöme för andra länder för att därigenom lindra den förödande skuldkrisen.

....till Sveriges Radios ofta hörvärda program Konflikt som i går (25/11) berättade om den ymniga användningen av klusterbomber, fosforbomber, napalm och utarmat uran under de senaste årans krig. Mest frispråkig var Dennis Halliday med många år i FN-tjänst bakom sig. 1998 avgick han som FN:s humanitära koordinator i Irak. Det var i protest mot sanktionernas dödliga konsekvenser för irakiska civila. Han brännmärkte Bush och Blair för invasionen av Irak, ett klart brott mot folkrätt och internationella lagar och ansåg att de ansvariga borde ställas inför rätta. Han menade att de fem segermakterna från andra världskriget genom sin vetorätt i säkerhetsrådet och sin självutnämnda oantastlighet totalt har korrumperat Förenta Nationerna

....till de modiga Bagdadkvinnor som trots farorna åker i väg till det barnboksbibliotek, som Svensk-Irakiska SolidaritetsKommittén med visst stöd från Tuff fixat till mitt i all mordisk turbulens. Senare i dagens Radio Tuff hör vi Widad Zaki om bland annat detta bibliotek, en ljusglimt i mörkret.

....till Stefan Lindgrens veckomagasin Ryska Posten som nu korrigerar sina uppgifter (2/11) om att Ryssland hade gått om USA som ledande vapenexportör. Det är riktigt att Ryssland kraftigt ökat sin export av vapen men det är oklart hur mycket. Åren 1997-2004 var USA:s andel av vapenhandeln 41, 32, 34, 48, 38, 45, 53 resp. 24 procent, medan Ryssland legat långt efter: 20, 8, 12, 17, 18, 20, 15 resp. 17 procent.

....till fredsveteranerna Anders Torpel, Rolf Hedin Ulf Norenius med flera, som kallar sig ”Rickard Almskougs vänner”. De har redan börjat planera att högtidlighålla 100-årsminnet av värnpliktsvägraren Almskougs död i Västerviks fängelse i maj 1909.

....till insändarskribenten Annika Rullgård som (DN 19/11) kommenterar statsminister Reinfeldts ord om att ”det ursvenska är barbari”. Hon påpekar att Sverige inte varit i krig på nästan 200 år och att Sverige faktiskt utan krig lät Norge bli självständigt 1905. Hon menar att mycket i svensk historia inte alls är barbari.

....till tuff-arrangemangen som duggar tätt de närmaste tio dagarna:

Al Burke om USA:s inflytande över medierna torsd 30 nov kl 19
Bokbord i Tyresö centrum lördag den 2 dec kl 10.30-14
Diskussionscaféet Filosofika om ”Folkmord och förnekelse” 4 dec kl 19




1 kommentar:

  1. Anonym2:48 em

    En gång i tiden arb Henrik Pelling på BUP som överläkare och hade då inte de grupper han arbetar med i dag - min fråga är; hur många barns liv har han förstört? Vilket jävla helvete man hade på "familjesamtalen" där han satt och försvarade ens föräldrar som misshandlade och våldtog mig. Må Pellingjäveln få brinna i helvetet och där få du brinna med min "pappa"! Ser jag din arroganta uppsyn någon mer gång...dig glömmer jag ALDRIG!

    SvaraRadera