fredag, november 24

HÄLSAN TIGER ALLTFÖR STILL

Novembermörkret sänker sig. Lätt att deppa till. Nu gäller det att tända ljus och inte bara förbanna mörkret. Det gnälls och skälls alldeles tillräckligt ändå. Kanske ska man tänka på att våren kommer om några månader trots allt.

För all del, i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff gör vi ofta skäl för programmets namn genom att uppkäftigt ta upp ämnen som våra stora medier väljer att sortera bort. Men vi börjar varje Radio Tuff med att dela ut ”veckans rosor”, ett helt fång faktiskt. Vi försöker då att uppmuntra alla fina insatser som görs. I det frivilliga folkrörelsearbetet är det oerhört viktigt att man visar varandra uppskattning. Föreningsjobb är ju inte marknadsekonomiskt och inte heller så spektakulärt att det drar till sig mediernas intresse. Hälsan tiger tyvärr still -- men var plåga har sitt skrik.

Jag är en lycklig gubbe som får jobba i Tuff. Där finns så många härliga människor som alla arbetar frivilligt för fred, ickevåld och internationell solidaritet. Ordförande är Sylvia Ljungdahl, en beundransvärd människa. Hon är också ordförande i Tyresö kvinno- och tjejjour så hon är en av demokratins verkliga stöttepelare i Tyresö.

Vice ordföranden är Margaretha Petersen, Ingrid Hellgren och Monica Schelin, ja vi pojkar tycks inte vara så pigga på att åta oss obetalda men viktiga uppdrag.

Margaretha har tillsammans med sin make Gunnar gjort enorma insatser för det mångåriga samarbetet med Indien, där Tuff sedan 35 år finansierat många hundra jättebra projekt för ”de fattigaste av de fattiga”, som vår partner där Bhikhu Vyas brukar uttrycka det. I dagarna har Tuff kunnat skicka 235 000 kr till dessa projekt.

Ingrid är en annan av Tuffs utmärkta aktivister. När hennes make Georg dog i våras uppmanade hon hans vänner att hedra hans minne genom att sätta in pengar på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 – 2. Det blev grundplåten i de 10 000 kr Tuff nyligen kunde skicka till vår partner i Belgrad, Lina Vuskovic. Hon hjälper fattiga gamla, som drabbats av de ständiga krigen.

Monica har tidigare varit Tuffs ordförande och också vice ordförande i Svenska Freds. Hon är den ansvarsfulla organisatören, som ser till att allt funkar i föreningen. Sedan många år är hon också min ovärderliga medarbetare i Radio Tuff.

Bengt Citron är en duktig filur, som inte bara med ständiga uppdateringar sköter Tuffs hemsida
www.tuff.fred.se utan också förekommer regelbundet som fin humorist på Succékanalen 91,4. Dess hemsida www.abcitron.net/slingan uppdaterar han lika flinkt.

Göran Flodman är klokare än alla världens pudlar. Ingen har varit Tuff-ordförande i så många år som han. Han är den minst bigotta och i opolitisk bemärkelse den mest liberala människa jag känner. Han är en helt fantastisk samtalsledare i Tuffs diskussionscafé Filosofika, där han får alla att vädra sina åsikter. Nästa möte är den 4 december, då ämnet är ”Folkmord och förnekelse”

Alla de nämnda är mentalt väldigt unga men inte biologiskt utan i en ålder då man är van att jobba frivilligt. Hälften så gammal är Hampus Eckerman, som i tolv år varit Radio Tuffs mest regelbundne medarbetare med sina rappa inslag. Nu är han på långresa men har ändå skickat rapporter varje vecka, de senaste sex gångerna från Kuba, Guatemala och Mexico. Som programledare känner jag både lycka och stolthet över sådana utrikeskorrar i Tuffs barfotaradio. Andra som brukar rapportera om utlandet är Seppo Isotalo om Östeuropa, Bengt Svensson från USA, Marianne Stieger om Tyskland och Bhikhu Vyas från Indien.

Det finns dock andra ljusglimtar i novembermörkret. I förra veckans Radio Tuff hade jag förmånen att få intervjua Farshid-Aldabiri Farschi och Anton Klepke. Jag blev imponerad av Farshid, som i två år varit iransk soldat i kriget mot Irak på 1980-talet och som därför blivit aktivist i Nässjö Freds och Skiljedomsförening.

Lika imponerad och uppmuntrad är jag av 18-årige pacifisten Anton som berättade hur han tillsammans med ett fyrtiotal andra nordbor hade genomfört en ickevåldslig demonstration utanför den brittiska kärnvapenbasen Faslane.

Och i dagens Radio Tuff hörs bland andra Anita Lilburn, ordförande i Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén. När man varje dag hör talas om det ständiga dödandet i det kaotiska och ockuperade Irak är det en tröst att lyssna på Anita när hon berättar om det barnboksbibliotek, som inrättats och som fungerar mitt i våldets Bagdad.

I dag intervjuas också Lars Ångström. Han berör ett allvarligt ämne: Estoniatragedin. Men jag minns honom som ung aktivist i Svenska Freds för ett kvartssekel sen. När vi frågade honom hur i all sin dar han lyckades ta sig in i självaste Pentagon svarade han:

-- Jag visade upp min presslegitimation
-- Men du är ju inte journalist.
-- Jo, jag sa att jag jobbade för den stora svenska nyhetsbyrån DEC och så visade jag mitt SL-kort för december och det funkade.

När rapporterna från Darfur och Irak blir alltför deprimerande kan man alltid lyssna på Joan Baez eller läsa en bit ur hennes bok ”Det sorgsna nöjesfältet”:

”Det ingår våld i den mänskliga naturen, men det ingår också hygglighet, kärlek och värme. Människan organiserar, köper. säljer och främjar våld. Vi som pläderar för ickevåld vill organisera den motsatta sidan. Det är just det som ickevåld är –organiserad kärlek.”
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1107) 2006-11-19









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar