söndag, juni 19

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1033) 2005-06-19 till ....

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1033) 2005-06-19 till ....

....till tidningen Nya Ålands Harriet Tuominen, som fyndigt kommenterar: ”Den bästa av alla de radiokanaler jag inte kan lyssna på är Radio Tuff i Tyresö. Jag vet, för jag finns på e-postlistan. Det är fred och frihet som gäller”. Hon skriver om miljardkostnaderna för stridsflygplan och nämner att i Radio Tuff kallas Jas 39 Gripen för ”Jas Dyrgripen”

....till Gunnar Fredriksson, vars krönika i Aftonbladet (13/6) har rubriken ”Horoskop—rena rama rappakaljan”. Han skriver bl a: ”Halva befolkningen i USA tror att världen skapades enligt bibelns berättelser trots att detta är nonsens. Men även i Europa tycks alltfler kräva att skolorna presenterar myt och vetenskap jämte varandra, som om de vore jämförbara teorier. I USA anser två procent av befolkningen att de någon gång kidnappats av utomjordingar (och återvänt). Ännu fler tror på flygande tefat. Horoskop och astrologi är rappakalja, om det inte bara är lek och förnumstiga råd; ändå tror många att de innehåller kunskap om framtiden.” Det påminner om de åsikter som brukar framföras av Göran Flodman, samtalsledare i Tuffs diskussionscafé ”Filosofika”

....till författaren Sven Lindqvist, som i DN (14/6) recenserar två nyutkomna böcker om Maumaurevolten i Kenya på 1950-talet. Det är en otäck läsning och ibland undrar man om britterna verkligen var så grymma. Om de kenyanska fångarna heter det: ”De blev slagna, piskade, våldtagna, brända och tvingade att äta skit och dricka piss – allt under överinseende och ofta också personlig medverkan av brittiska officerare” En dr Benny sägs ha varit känd för att kastrera de misstänkta och tvinga dem att äta sina egna testiklar. Den ena boken om dessa brittiska illdåd är skriven av Caroline Elkins och har titeln Britain’s Gulag

....till Torsten Kälvemark i Aftonbladet (14/6), som påminner om hur 7 500 lägerfångar ombord på fartygen Cap Arcona och Thielbeck dödades av brittiskt flyg bara fem dagar före krigsslutet 1945. Britterna har hemligstämplat akterna om denna krigsförbrytelse fram till år 2045. Benjamin Jacobs, en judisk överlevande från både Auschwitz, Neuengamme och Cap Arcona, kallar sin bok om Cap Arcona för ”The 100-Year Secret: Britain’s Hidden World War II Massacre”. I Radio Tuff har vi flera gånger erinrat om tragedin i Neustadtbukten den 3 maj 1945, senast den 22 maj i år, då krönikan hade rubriken ”Segrarnas nedtystanden befrämjar krig”

....till Aftonbladets Helle Klein, som på sin blogg i söndags berättade om Radio Tuff och på tal om nya stridsflygplan bland annat skrev: ”Tyresös fredsaktivister kan vara säkra på att Aftonbladets ledarsida nogsamt håller koll på förvarsminister Leni Björklund så att inte fler huvudlösa projekt försöker genomföras.” I tisdags han hon en ny notis om Radio Tuff, där hon bland nämner att Åke Sandin i sin blogg kallar sig förbannad pacifist. ”Något jag själv skulle kunna kalla mig”, tillägger hon. (Åkes bloggar: www.tuffsandin.blogspot.com och www.vedebesegrade.blogspot.com )

....till Smålandsposten som den 8 juni hade en artikel om att Tuffs pris på 6000 kr ”för berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete” i år delades ut till Nässjö Freds- och skiljedomsförening. Foto på sju fredsaktivister från Nässjö med diplomet från Tuff illustrerar artikeln.

....till Fredstidningen PAX, som också uppmärksammar priset till Nässjö liksom de brutna miniatyrgevären i guld till Tuffs Gunnar och Margaretha Petersen.

....till Gunnar och Margaretha Petersen, som under en månad varit värdar för Tuffs indiske partner, Bhikhu Vyas. Tillsammans med Gunnar som chaufför har han besökt många systerskolor och Tuff-aktivister och andra som bjudit hem Bhikhu. Egentligen är nog Tuff unikt genom att så ofta under åren ha bjudit hit olika partners och finansierat deras resor hit och deras vistelser här.

....till Bergtorpsskolan i Täby, som nu uppger att deras dagsverke för Tuff-projekten i Indien gav över 50 000 kr. Tidigare under vårterminen har också Kumla skola i Tyresö och Alléskolan i Floda gjort berömvärda dagsverken för samma ändamål




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar