lördag, juni 11

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1031) till....

....till Aftonbladets politiska redaktör Helle Klein, Svenska Freds ordförande Frida Blom med flera som framgångsrikt protesterade mot planerna att satsa 750 miljoner kr på ett nytt flygprojekt, det obemannade planet Neuron. Aftonbladet (9 juni 2005) tyckte att det nya projektet var ”huvudlöst” och påminde om Jas 39 Gripen, som vi i Radio Tuff brukar kalla ”Jas 39 Dyrgripen”:
”Jas 39 Gripen är i dag världens modernaste stridsflygplan. Jas har kostat skattebetalarna 106–110 miljarder kronor. Ett bestyckat plan kostar runt 500 miljoner. Regering och riksdag har beställt 204 plan till försvaret som i dag anses ha behov av 60–80 plan som beräknas ha en livslängd på 40 år. De svenska kraven på modernitet verkar vara högst i världen. Försvaret kostar lika mycket som 1990, 40 miljarder om året. Jas-projektet är den enskilt största orsaken till att kostnaderna inte har minskat, för Jas drar 40 procent av de totala materielkostnaderna.”
....till en recension i DN-Kultur (9/6) under rubriken ”Så blev världen som den är”. Den är skriven av Stefan Jonsson och behandlar bl a ”Kolonialismens svarta bok”. På tal om den skriver Jonsson:

”15 miljoner afrikaner förslavade och deporterade till Amerika. Hela Karibiens befolkning uttaderad. Amerikas ursprungsbefolkning reducerad till en eländig spillra – i Nordamerika från cirka 7 miljoner till 250 000. Språk, kulturer, livsformer grymt och spårlöst utstampade. Högt utvecklade samhällen sönderslagna och hänvisade att tigga vid västmakternas dörr (.....) De som kartlagt brotten somk begicks i fascismens och kommunismens namn glömmer gärna att de bägge systemens folkmordspolitik hade utformats långt tidigare, när kolonialmakterna exploaterade Amerika, Afrika, Asien och Australien.”

Ja, hur mycket sysslar den statligt inrättade och ack så trendriktiga ”Forum för levande historia” med dessa frågor?

....till Sveriges Radios ofta hörvärda Obs, där i torsdags (9/6) professor Terry Eagletons bok ”After Theory” recenserades av Olav Wiström. Mer om det i veckans krönika (Se nedan)

....till Gösta Hulthén som i Aftonbladet (7/6) skriver på tal om svenska insatser i Afghanistan: "I praktiken riskerar Sverige, för första gången i vår moderna historia, att dras in i ett folkrättsstridigt krig, utan FN-mandat, utan folkligt stöd och utan offentlig debatt."

....till Dieter Strand, som (AB 2005-06-07) påminner om att det den 6 augusti är 60 år sedan Hiroshima förintades. Han påminner om Robert McNamaras ord: ”Hade vi förlorat skulle vi ha betraktats som krigsförbrytare”

....till Maj Wechselmann, som i måndags var i Tyresö och filmade Radio Tuff , vår indiske partner Bhikju Vyas samt Indienfararna Anders Erixon, Anna Karin Nylander, Johanna Nilsson och Matilda Silén

....till Roland Schütts radiokompis Anders Gullberg som fotograferat alla Rolands konstverk och sedan skänkt bilderna till Roland. Auktionen gav 7 750 kr, som delas mellan konstföreningen och Tuff.

....till Svenska Freds, som vid sin 122:a årskongress för en vecka sedan gav Eldh-Ekblads fredspris till diplomatveteranen Sverker Åström, trots sin ålder radikalare än de flesta

....till tappra Tuff-aktivister, som i går skötte Tuffs storloppis utanför Tyresö centrum.
Resultat: 2 010 kr, mycket välkomna för att stötta Tuffs vacklande ekonomi

....till Tyresö teaterförening, vars uppsättning av Bombi Bitt hade bejublad premiär i fredags (10/6). Det gäller nu att passa på att besöka cirkustältet i slottsområdet före den 2 juli, då den sista föreställningen äger rum. Så här lät det bland annat vid premiären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar