söndag, mars 20

VECKANS ROSOR från Radio Tuff (nr 1020) 20/3 -05....

VECKANS ROSOR från Radio Tuff (nr 1020) 20/3 -05....
....till Tuffs mycket omfattande verksamhetsberättelse för 2004, som godkändes av årsmötet i går och till Sylvia Ljungdahl som sammanställt den. Om du är intresserad av den, hör av dig, så skickar vi dig den.

....till Tuffs 38:e årsmöte, där följande styrelse valdes: Sylvia Ljungdahl (ordf.), Ingrid Hellgren (vice ordf), Margaretha Petersen (vice ordf.) Monica Schelin (vice ordf.) Olga Alata (kassör), Margareta Svahn, Bengt Citron, Hampus Eckerman, Marie Grenfors, Pernilla Hugosson, Erika Husberg, Bitte Isacsson, Gunnar Petersen, Lena Sandin, Ulla Carina Sellergren.

....till de unga grundarna i Lund av M,O,O,K. vilket står för ”Mot Orättvisor Och Krig”, vilka skriver: ”Vi är 3 medlemmar, Gabriel Waite, Martin Håkansson och Aeneas Fransson, och vi vill gärna bli fler. Medlemsavgiften är 5 kr per månad. Vi söker medlemmar som är omkring 10-13 år. Övrig information får ni när ni ringer oss på 0414-71344.” (En gång i slutet av 1960-talet sågs på en helsida i Expressen ett foto av tre Tyresöflickor, 7, 11 och 12 år gamla, som kallade sig VISA, Vi Ivriga Små Arga. På fotot ser man dem fråga ut dåvarande försvarsminister Sven Andersson om ”vad vapen och krig egentligen var bra för”. En av dem är nu med i Tuffs styrelse)

....till Jan Viklund, utgivare av ”GANDHI i Dag”, som fortsätter att påminna om den
”Saltmarsch”, som började den 12 mars i Ahmedabad. Under 24 dagar vandrar man sedan samma väg genom indiska Gujarat, som Gandhi och hans följeslagare gjorde för exakt 75 år sedan: Viklund skriver: ”Vad Gandhi gjorde 1930 var att inspirera medmänniskor till eget konstruktivt handlande. Brittiska styret lade en över 2.000-procentig skatt på tillverkningen av salt. Med saltmarschen tog indierna sin mänskliga rätt - sin överlevnadsrätt - tillbaka. Och började tillverka sitt eget salt.”(Se Gandhi TODAY
http://www.gandhitoday.org )
....till Cordelia Edvardson (SvD 2005-03-18), som på tal om Göran Perssons besök i Israel och invigningen av ytterligare ett Holocaustmuseum skriver: ”Speciellt anstötligt blir utnyttjandet av Förintelseargumentet när det används för att underbygga den israeliska ockupationen av palestinska områden och av det palestinska folket.”

....till den världsberömde jugoslaviske filmskaparen Emir Kusturica, vars senaste film ”Life is a Miracle” orsakat bråk. Det är den engelska censuren som vill klippa bort en kort scen, där en katt ger sig på en duva. Kusturica vill inte finna sig i detta: ”Jag fattar det inte. Duvan var redan död, när vi fann den på landsvägen. Och ingen annan censur har haft invändningar. Vad är problemet med er engelsmän? Ni dödade miljoner indier och afrikaner och nu får ni spader över omständigheterna vid enda serbisk duvas död. Jag är rörd över att serbiska fåglars liv är er så kära, men ni är från vettet. Jag kommer aldrig att förstå hur era skallar funkar”

....till den amerikanske veteranjournalisten Seymour M Hersh, vars senaste bok nu har kommit ut på Ordfronts förlag. Den har titeln ”På given order. Från 11 september till Abu Ghraib” och är översatt av Stefan Lindgren, som vi ibland har förmånen att höra här i Radio Tuff. Hersh blev världsberömd redan 1969 när han avslöjade den amerikanska massakern på civila i den vietnamesiska byn Song My. Nu skriver han bland annat: ”Det finns så mycket som vi inte vet och aldrig kommer att få veta om denna presidentperiod. En del av de viktigaste frågorna har inte ens ställts. Hur bar de sig åt? Hur kunde åtta eller nio nykonservativa, som ansåg att ett krig i Irak var lösningen på den internationella terrorismen, få sin vilja igenom? Hur kunde de med sådan lätthet omdirigera statsförvaltningen och ställa om sedan länge inarbetade amerikanska prioriteringar och principer?”

....till Birgitta Karlfeldt, utmärkt tennisspelare och aktivt kristen och just nu med på ett program om påsken på Succékanalen 91,4. När bokstavstroende nu varnar programledaren och skrämmer med Harmageddon och Domedagen skriver hon klokt: ”Förhoppningsvis blir var och en salig på sin tro. Jag tror att Gud har stort överseende med oss alla så länge vi bär oss hyfsat åt mot våra medmänniskor.”

....till Strandskolans tidning Strandaren. Där skriver läraren Mia Tranehed om det besök av Tuff-projekten i Dharampur, Indien, som hon och hennes kollega Anna-Karin Nylander gjorde nyligen. Så här heter det bland annat: ”Vi blev mycket glada och stolta att se att pengarna verkligen når fram och att de räckt till så mycket! Vi hoppas och tror att vi i framtiden kan berätta och visa bilder så att alla på Strandskolan blir lika entusiastiska som vi är och vill bidra även vid nästa Öppet Hus till dessa lyckade projekt” (Mia och Anna-Karin hörs på Succékanalen 91,4 den 27 mars till den 17 april)

....till Tuffs arbetsutskott, som anordnar en serie mycket intressanta möten under våren:
31 mars: Filosofika om etiken i religionerna
5 april: Ämne: Utarmat uran. Inledare: Anita Lilburn
7 april: Trivselkväll på Curres Corner med bl a Jörgen Toresson
Och senare också möten om Guatemala och Palestina
Utskicket till medlemmarna sker tisdag den 22 mars. Alla är välkomna till Tuff-lokalen då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar