söndag, mars 13

VECKANS ROSOR från Radio Tuff (nr 1019) 2005-03-13......

till.... Arundhati Roy, vars ironi i efterdyningarna av den Internationella kvinnodagen är värd att citera: ”Hela poängen med kriget mot Afghanistan verkar ha varit att få bort talibanerna och befria kvinnorna från sina burkhas. Vi förväntas tro att den amerikanska marinkåren i själva verket var ute på en feminist-mission” (Skickat till oss från gandhianen Jan Viklund)

till.... professor John Nelson vid det katolska universitetet i San Francisco, som påminner om vad som hände i Tokyo för 60 år sedan, den 9-10 mars 1945: Då fällde 334 amerikanska “flygande fästningar” 1665 ton napalm-fyllda bomber över det tätbefolkade Tokyo. Den eldstorm som drabbade träbebyggelsen dödade enligt professor Nelson över 100 000 människor, de allra flesta civila. Andra historiker nämner 83 000 döda. Hur som helst dödades –och kremerades levande! -- i Tokyo på ett enda dygn minst lika många som de som sammanlagt dog i Dachau och Buchenwald under dessa lägers mångåriga och hemska tid. (Nelsons artikel har skickats till Radio Tuff av Bengt Svensson, vars krönika vi ska läsa upp om en stund)

....till Erik Wijk, som i Aftonbladet i torsdags (2005-03-10) skriver under rubriken ”Mord och...tystnad”. Det handlar om Tjetjenien, som i åratal varit ett laglöst helvete. Han uppger att 200 000 eller 300 000 tjetjener dödats. Han undrar om Putin underhåller kriget för att stärka sin ställning, eftersom ”kampen mot terrorismen” liksom för Bush är en förevändning för aggressiv och tyvärr lönsam politik. Wijk nämner den modiga ryska journalisten Anna Politkovskajas bok om Tjetjenien, (Den har vi berättat om i ett tidigare Radio Tuff). Han beklagar den svenska tystnaden om Tjetjenien men framhåller att Svenska Freds är aktivt i frågan

till.... Tuff-ordföranden Sylvia Ljungdahl, som nu skrivit föreningens omfattande verksamhetsberättelse för år 2004. Den ska läggas fram vid Tuffs årsmöte på lördag den 19 mars i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80, kl 9.30. Alla medlemmar är hjärtligt välkomna!

till.... Neven Milivojevic, som till årsmötet skrivit en motion under rubriken ”Ger självständighet mer verksamhet?” Den diskuterar Tuff i förhållande till Svenska Freds och kan ge upphov till en viktig och spännande debatt.

till.... Tuffs arbetsutskott (Ingrid Hellgren, Bitte Isacsson och Hampus Eckerman), som till den 22 mars planerar ett utskick till medlemmarna. Kalendariet innehåller många intressanta möten: Diskussionscaféet Filosofika om etiken i olika religioner torsdag den 31 mars. Om utarmat uran och dess otäcka följder bland människor på krigsskådeplatser handlar ett möte i Föreningsgården den 5 april i ett samarrangemang med Miljöpartiet och ABF och med Anita Lilburn och Elise Rappe som inledare. Och torsdag den 7 april är det trivselkväll på Curres Corner, Jörgen Toresson med flera bidrar med musik och sång.

till.... Marianne Stieger, som skickat in ett mycket generöst bidrag till Tuffs postgiro 16 01 37 -6. Det är nu ett år sen hennes make Robert gick bort, strax efter det att hans bok ”Drei gestohlene Jahre” (Tre stulna år) hade utkommit. De tre stulna åren handlar om hur Robert som mycket ung man tvingades ut i krig och sedan hamnade i amerikansk fångenskap. Det gjorde honom till aktiv pacifist.

till.... De båda lärarna vid Strandskolan, Mia Tranehed och Anna Karin Nylander, som kommit hem efter sitt besök av alla Tuff-projekten i Indien och är fulla av positiva intryck. Mia hörs senare i dagens Radio Tuff

till.... Bengt Citron, som fortsätter att uppdatera Tuffs omfattande hemsida
http://come.to/tuff Se också Åke Sandins blogg http://tuffsandin.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar