fredag, mars 2

"ROSOR" från RADIO TUFF


-->
”ROSOR” från RADIO TUFF nr 1461 den 4/3 till ….
….till             Johan Mattias Sommarström Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, som gjort flera inslag om det  ”glömda” kriget i Jemen, där tiotusentals människor dödats under de tre år  saudiskt bombflyg drabbat många civila. Över två miljoner människor har drivits från sina hem och över hälften av befolkningen lider av allvarlig undernäring eller svält. Läget förvärras betydligt av en handelsblockad som Saudiarabien och dess allierade införde efter rebellernas framgångar. Enligt FN råder i Jemen den värsta humanitära katastrofen i världen för närvarande. Tyvärr uppehåller sig Sommarström på ”regeringens” område varför hans rapportering blir hårt vinklad.

….till             den fredsaktive Farshid Ardabili Farsi som på facebook skriver: Samtidigt som Saudiarabien halshugger kvinnor för att haft sex utanför äktenskap, kapar händer för att man har snattat och avrättar genom hängning för att man är regimkritiker, exporterar vi från Sverige avancerade vapensystem och t.o.m. var vi på god väg bygga en hel ny vapenfabrik för denna diktatur!!! Saudiarabien liknar inte under någon omständighet överhuvudtaget till någon demokrati i något avseende! STOPPA ALL RELATION, BÅDA POLITISKT OCH AFFÄRSMÄSSIGT TILL DENNA DIKTATUR!!! LÄNGE LEVE FRIHET, DEMOKRATI och SOLIDARITET!!!”

….till             de två demonstrationerna den 28 februari utanför riksdagen mot svensk vapenexport, till exempel till krigförande såsom Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Den ena utfördes av fem fredsorganisationerna och deras ordföranden eller generalsekreterare, alltså av Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds, Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF, Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty International, svenska sektionen, Georg Andrén, generalsekreterare Diakonia och Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen. Dessa hade också en debattartikel i samma ämne i SvD.

….till             Dagens Nyheter, som den 4 februari hade två helsidor om Förenade Arabemiraten med rubrikerna ”Emiraten siktar på att bli militär stormakt” och ”En storköpare av svenskt krigsmaterial”

….till             den prisbelönta journalisten Magda Gad, som skriver om Ghouta utanför Damaskus som hålls av ”rebeller”. Hon skriver bland annat: ”Det största problemet i västs medierapportering om Ghouta är att man inte beskriver vem det är som syriska regimen strider emot. I vissa av artiklarna får man nästan känslan av att det bara är en part som strider, “bombar”. Så är givetvis inte fallet. Det är ett krig mellan olika parter, och då måste vi som journalister beskriva vilka dessa parter är. Vi måste ange namn på grupper, vilka de är, vad de vill och varför det är krig. Vad gäller Ghouta och även Idlib, som är de nu pågående offensiverna i Syrien, så hålls dessa områden av olika stridande al-Qaida-grupperingar. En av dessa gruppers ledare stred tidigare under den man som grundade IS i Irak.”
Därefter klär Magda Gad av mediernas beskrivning av läget: ”När syriska regimen med understöd av Iran och Ryssland gör militära offensiver mot områden som hålls av al-Qaida – då utelämnar man den informationen och säger istället att det är civila som bombas. Civila har bombats i alla de här krigen. Även i Mosul och Raqqa bombades tiotusentals civila och barn. Majoriteten av invånarna i både miljonstaden Mosul och Raqqa var just civila. Städerna jämnades med marken till grushögar. Många skolor och sjukhus bombades. Men då kallades bombningarna för en befrielse, och de civila offren benämndes som militära sidoskador. Nu pratar man istället om blodbad och man tar inte heller ansvar för att man själv har varit med och beväpnat sidor i det nu pågående kriget – och därmed också är medskyldig till dödandet.”                                      (Källa: Maria Johansson i aktuelltfokus.se  )
….till             professor Anders Romelsjö, som i sin blogg www.jinge.se skriver under rubriken Terroristernas kontroll av östra Ghouta omöjliggör fred” bland annat:   ”Precis som Al Qaida och andra extremister använde östra Aleppo som bas för att beskjuta regeringsområden används öatra Ghouta som bas för attacker mot områden i Damaskus kontrollerade av regeringen. Den mäktigaste väpnade gruppen i östra Ghouta heter Jaish al-Islam. Dess mål är att störta Assadregeringen och Syriens sekulära statsmakt och bygga en islamistisk stat med sharialagstiftning som grund. Jaish al-Islam skapades 2013 av ett femtiotal sunnitiska extremistgrupper på initiativ av och med pengar från Saudiarabien. Gruppens grundare, Zahran Alloush, uppmärksammades samma år när hans hatiska utfall mot shiamuslimer och alawiter filmades och spreds på internet.Jaish al-Islams främsta konkurrenten om makten i östra Ghouta heter Faylaq al-Rahman. Det är också en sunniextrem grupp, grundad med stöd av Qatar, och med band till både väststödda rebeller och al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra”.
,,,,till              Rysslandskännaren Stefan Lindgren, som uppmärksammat Harald Svenskes ”Svar på Hedins  varningsord”. Det var Svenska Freds och Skiljedoms-föreningen som utgav skriften. Harald Svenske var en pseudonym för Carl Sundblad och den kan läsas här!
Sven Hedin var på den tiden mycket beundrad tack vare sina upptäcktsfärder och det var långt innan hans högerpolitik ledde honom att beundra Hitler. I ”Ett Varningsord”, som utkom 1912, skrämmer han våldsamt för Ryssland. Skriften spreds i den enorma upplagan på uppåt en miljon exemplar. Den distribuerades bland annat av många av Sveriges präster och vände sig mot den liberala regeringens motvilja att upprusta militärt för att i stället verka för allmän rösträtt och sociala reformer. Statsminister (1911-1914) var den liberala och frisinnade Karl Staaff. Han tvangs att avgå när kungen Gustav V kritiserade sin egen regering i det borggårdstal, som delvis hade skrivits av Sven Hedin. Fram till sin död 1915 utsattes sedan Staaff för en vidrig smutskampanj som på Östermalm kulminerade i att militaristiska högermän fimpade sina cigarrer i askkoppar med Staaffs bild på botten. Dagens liberaler följer inte traditionen från Staaff utan i sin rysskräck stöder de förslag om tio nya miljarder till militären och en ökning av försvarsanslagen på hela 168 miljarder kronor fram till 2035.                     (Stefan Lindgren hörs om en stund om bl a dagens rysskräck)
….till             Sveriges Radios Afrikakorrespondent Samuel Larsson som den 25/2 på Studio Ett berättade om Etiopien. Den 14 mars kl 18 kommer svensk-etiopiern Kumela Girma till Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 och inleder ett möte om sitt forna fosterland. Han hörs snart här i Radio Tuff.
….till             TUFF-kalendariet och TUFF-bladet som nyligen skickats till Tuffs uppåt 400 medlemmar och ett 50-tal andra. De som möjliggjorde detta var Lena Sandin, som skaffade frimärken och gjorde i ordning breven tillsammans med Erika Husberg. Monica Schelin jobbade med att vika bladen och Ann Sandin Lindgren fixade adressetiketter och Theodor Lindgren, kallad datageniet, var som vanligt mycket hjälpsam med dataproblem.                    
….till             Den gamle franske upplysnings-filosofen Voltaire som citeras i TUFF-bladet: ”Kriget är ett djävulskt företag, vars märkligaste egendomlighet ligger däri, att viken banditchef som helst högtidligt ber till Gud, innan han går ut för att döda sin nästa”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar