lördag, mars 31

Den tuffa radion

”ROSOR” från RADIO TUFF nr 1463 den 1/4 till….

….till   de ca 800 demonstrationer som ägt rum I USA mot de liberala vapenlagarna.. Den största var i Washington DC, där uppemot en halv miljon människor deltog. Det var en reaktion på den skolskjutning i Florida, där i februari 17 gymnasister dödades och lika många skadades. Budskapet är att väcka frågor om att förbjuda vissa halvautomatiska vapen, begränsa mängden ammunition som säljs, och att reglerna för bakgrundskontrollerna blir hårdare vid vapenköp. I demonstrationerna deltog främst unga människor under parollen "March for our lives”

….till    Sveriges Radios magasin för grävande journalistik, Kaliber, som nu haft program som avslöjar att Sverige är inblandat i Jemenkriget. De har upptäckt att Luftfartsverket genom sitt dotterbolag LFV Aviation Consulting anlitat svensk personal till Förenade Arabemiraten, som flyglett militära plan på uppdrag i Jemen. Bombningarna av Jemen under tre år har bidragit till att FN betecknar Jemen som den värsta humanitära katastrofen i världen just nu. Tiotusentals civila har dödats och uppåt en miljon jemeniter har drabbats av kolera. Sverige har liksom USA och Storbritannien stött Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med vapen även efter det att det förödande angreppskriget mot Jemen inleddes.

….till   professor Anders Romelsjö, som i sin blogg www.jinge.se undrar om det i väst så kritiserade presidentvalet i Ryssland var mindre demokratiskt än det amerikanska. Han skriver: ”I presidentvalet i Ryssland 18/3 fick Putin ungefär 76 % av rösterna vid ett valdeltagande på 67 %. Därmed fick Putin ungefär 51 % av de röstberättigades röster. Vid presidentvalet i USA år 2016 fick Trump ungefär 49 % av rösterna vid ett valdeltagande på 53 %. Därmed fick Trump c:a 26 % av de röstberättigades röster. År 2008 fick Barack Obama c:a 53 % av rösterna vid ett valdeltagande på 61,6 %, dvs stöd av 33 % av de röstberättigade. År 2012 var valdeltagande vid presidentvalet 58 % och Obama fick 51 % av rösterna, dvs av knappt 30 % av de röstberättigade.” 

….till    den amerikanske statsvetaren Don Levin, enligt vars forskning USA har lagt sig i andra länders valprocesser 81 gånger mellan 1946 och 2000. Då ingår inte exempelvis stöd för militärkupper, som den i Chile 1973. I 59 procent av de 81 fallen segrade den sida som USA backade upp. Media i allmänhet tiger om beläggen för USA:s intervention i 80-tal val i 45 länder efter andra världskriget, bortsett från statskupper. 

….till   visselblåsarna, som avslöjat det brittiska företaget med det fina namnet Cambridge Analytics. Det sägs ha manipulerat både USA-valet 2016 till förmån för Donald Trump och det brittiska valet att lämna EU. Nu larmar mexikaner om att företaget lägger sig i valet I Mexico. Tre svenska partier, m, c och kd, har erbjudits hjälp men säger sig ha avstått. (Medan vi ständigt hör om hotet från ryska cyperattacker är det ingen uppmärksamhet över brittiska och amerikanska påtryckningar.) 

….till   skribenten och filmaren Maj Wechselmann, som på facebook skriver om nervgasattacken i Salisbury så här: ”Novitjok framställdes inte främst på rysk mark utan i staden Nukus i den forna Sovjetrepubliken Uzbekistan. När det tidigare sovjetiska kemiska laboratoriet i Nukus skulle demonteras och saneras var det USA som på plats hjälpte uzbekiska myndigheter. Det rapporterades öppet i exempelvis New York Times den 25 maj 1999, och där nämns också att laboratoriet var framställningsplatsen för novitjok. Är det någon som tror att USA inte drog nytta av sin närvaro på plats i Nukus? Hur många behållare med kemiska rester från laboratoriet fördes till USA för vidare undersökning? Den tidigare brittiske ambassadören Craig Murray skriver apropå Mays anklagelser mot Ryssland att novitjok med största sannolikhet också har analyserats och återproducerats i Porton Down. Det är platsen för den brittiska militärens laboratorium och en av Storbritanniens mest hemliga anläggningar. Porton Down är för övrigt beläget mindre än en mil från Salisbury.”

….till   Knut Lindelöf som skriver under rubriken : Nervgiftet i Salisbury:  Mums för May bland annat: ”Västvärlden, d v s Storbritannien och USA verkar lätt besatta av att belägga sina fiender med att sprida nervgas mot oskyldiga civila. Vi har sett mer eller mindre lösa anklagelser mot al-Assad vid flera tillfällen. Strategin verkar vara att; kan man belägga fienden med giftgasangrepp mot civila får man världsopinionen på sin sida och kan hävda starka humanitära skäl att fredsbomba. Nu senast är det mordförsöket den 4 mars mot förre dubbelagenten Sergej Skripal från Ryssland och hans dotter Julia i staden Salisbury i södra England. Det enda som är säkert i detta ärende är att inga bevis finns som knyter Ryssland till brottet – vilket hela efterspelet bygger på. Det finns indicier åt olika håll och många tänkbara alternativa förklaringar, som förstås inte heller har bevisats.”

…till    George Galloway, tidigare brittisk parlamentsledamot för Labour, som nu efterlyser hållbara bevis från den brittiska regeringen om mordförsöket mot Sergej Skripal och hans dotter. ”Inte skuggan av bevis mot Ryssland”, hävdar han.

….till   Sören Sommelius, som i sin blogg www.nyakultursoren.se skriver:       ”Ett nytt kallt krig tornar upp sig med krigshot i stället för diplomati. Massutvisningarna av ryska diplomater leder till ökad politisk spänning och ökad risk för krig. Liksom före Irakkriget 2003 handlar det om ej fastställda anklagelser om massförstörelsevapen. Är det bra politik?” 

,,,,till    Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF), som nu haft sitt 52:a årsmöte. (Det första ägde rum 1967). Vid årsmötet återvaldes Lisa Norgren Benedictsson som ordförande, Sylvia Ljungdahl som vice ordförande, Erika Husberg som sekreterare och Lena Sandin som kassör. Övriga återvalda ledamöter är Miza Landström, Fernando Quiroga, Bitte Isacsson och Magnus Wiberg. Som ny i styrelsen är Anita Larsen, medan veteranerna Monica Schelin och Åke Sandin av ålder och hälsoskäl nu lämnar styrelsen.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar