lördag, mars 17

Beröm från tuff radio


ROSOR från RADIO TUFF nr 1462 den 18/3 till….

….till             Clara Levin som är aktiv i Svenska läkare mot kärnvapen, som tillhör International Phsysicians for the prevention of Nuclear War. Hennes artikel har rubriken ”Med ilskan som drivkraft”, som hon inleder med följande ord:

                ”Jag är så arg och besviken på hur världen fungerar. Den stillastående internationella politiken som kärnvapenstaterna förespråkar, upprustningen som gör världen till en allt mer osäker plats där ett litet misstag kan förinta en hel stad, är oroväckande. Hur är det möjligt att ens argumentera för att fortsätta att producera kärnvapen? Hur kan det som ses som realistiskt att fortsätta denna maktordning och gisslantagande? Det här är frågor jag ställer varje dag, men jag får aldrig riktigt några svar. Inte ens tre månader av det nya året har passerat och de två största kärnvapen-makterna, USA och Ryssland, har lanserat nya kärnvapendoktriner. Doktriner som i verkligheten innebär att tröskeln för att använda kärnvapen sänks. Som innebär att de utvecklar taktiska små kärnvapen innebär i praktiken att de är skapade för att användas.” 
Och hon fortsätter med att bland annat skriva:
             ”Om det är att vara realistisk att förespråka död och lidande så är jag glad över att bli kallad naiv. Jag vill inte ge upp tanken om att världen kan bli en bättre plats fri från hot om kärnvapen. Frågan är om Sveriges politiker kommer fortsätta att dansa efter andra länders pipa eller stå upp för en rättvis värld. Dagen då vi blir passiva kan vi lika gärna ge upp. Så jag antar att det är bra att känna ilska, det betyder att jag fortfarande inte gett upp hoppet och att jag fortfarande tror på det jag jobbar för, en kärnvapenfri värld.”

….till             Roland Hedayat i föreningen Jemensolidaritet, som betecknar de treåriga saudiska bombanfallen som ”en outsäglig katastrof – en krigsförbrytelse under FN:s beskydd.”  Av en befolkning på 27 miljoner är 21 miljoner i akut behov av nödhjälp. Dessutom förekommer i Jemen historiens snabbaste växande koleraepidemi. USA och Storbritannien stöder den saudiska koalitionen med vapenleveranser.

 

….till                 den amerikanske senatorn  Bernie Sanders som vid presidentvalet 2016 var Hilary Clintons svåraste konkurrent i det demokratiska partiet. Han säger nu att vad USA gör i Jemenkriget är olagligt och otillåtet. Liksom senatorerna Mike Lee och Chris Murphy talar han nu ut och påstår att utan kongressens tillstånd måste USA:s militära stöd till den saudiska koalitionen i kriget i Jemen få ett slut.

 

….till            War Resisters' International (WRI), den internationella fredsrörelsen med över 90 anslutna grupper i 40 länder. Vid sitt grundande 1921 antogs följande grundprincip: Krig är ett brott mot mänskligheten. Jag är därför fast besluten att inte stödja någon typ av krig och att sträva efter att undanröja alla orsaker till krig.” Nu fördömer man NATO-landet Turkiets krig i norra Syrien. Det har fått ett par hundra tusen civila att fly undan turkiska bomber i staden Afrin. WRI stöder de turkar som lever farligt genom att motsätta sig kriget.
….till             Patrik Paulov som nu bland annat skriver:                                             Theresa Mays ”bevis” mot Ryssland för tankarna till en annan premiärminister. Hösten 2002 sa sig Tony Blair presentera säkra ”bevis” för att Iraks Saddam Hussein skulle kunna attackera Storbritannien med kemiska vapen 45 minuter efter att ordern getts.Detta var ett av de avgörande ”bevisen” för att Irak hade massförstörelsevapen och dessutom hotade västvärlden med dem. 
Bevis som motiverade det fruktansvärda angreppskrig som tog död på hundratusentals irakier, förstörde stora delar av landet och bidrog till terrorgruppen IS framväxt. Idag vet vi att den dåvarande brittiska regeringens tvärsäkra bevis var bluff och båg rakt igenom. Allt handlade om politik, om att inför den västliga folkopinionen motivera nödvändigheten av att slå till mot Saddam Hussein och därmed lägga under sig Irak och dess oljetillgångar.
Sexton år senare är Theresa May på väg att göra en Tony Blair. Hon sprider obevisade anklagelser för att demonisera det land som är fienden för stunden.”

….till             TUFF-mötet om Etiopien den 14 mars med inledning av Kumale Girma, Besökare har berömt det som ett fantastiskt bra möte, där man fick reda på mycket om Afrikas näst folkrikaste land.

….till             alla solidariska som nu betalat medlemsavgiften till TUFF på plusgiro 160137-6. Den är på 200 kr för enskild plus för annan på samma adress 80 kr. (familjemedlem). Välkommen till TUFF!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar