söndag, april 9

Vecka 14

Veckans många massmord
I dag är det söndag och slutet på vecka 14 (3-9 april) år 2017. Ska man sammanfatta den måste man ta upp några av de många mord som skett denna vecka:

1. Det började i måndags med att 14 människor i S:t Petersburg dödades i stadens tunnelbana av en terrorist. Han var från Kirgizistan.

Nu är Ryssland ännu oftare drabbat av terror än de västliga länder, vilkas öden vi känner varmt för. Senast var det i oktober 2016, då ett ryskt passagerarplan sprängdes över Sinai. Vi har inte hört värst mycket om detta dåd som IS har skrutit med att ha utfört. 224 ryssar dödades.

Planet var på väg just till S:t Petersburg, en stad som vi delar Östersjön med. Antalet ryska dödsoffer var ungefär lika stort som det sammanlagda dödstalet för de senaste årens terroristattacker i Belgien och Frankrike.

2. På tisdag blev det en jättenyhet att minst 70 personer dödats i det krig i Syrien som redan har kostat ca 400 000 människoliv. Den här gången gällde det den otäckt giftiga gasen sarin som spreds i ett samhälle i Idlip-provinsen.

Våra västliga medier trumpetade genast ut att det var ett krigsbrott av den syriska regimen. Men många mindre indoktrinerade bedömare tycker att detta vore en mycket ologisk, ja helkorkat åtgärd av Assad, som nu fått kriget att vända till sin fördel och just hade fått besked från USA att det inte är nödvändigt att han avsätts.

3. På torsdag angrips en syrisk flygplats med 59 amerikanska kryssningsmissiler varvid också människor dödas, minst sex men många uppgifter anger mycket högre siffror.

Det var ett folkrättsbrott som bland annat folkrättsprofessorn Ove Bring har sagt. Nu verkar USA i motsats till Ryssland inte bli förebrått för sina brott mot folkrätten. Några oberoende bedömare talar om ”false flag” och erinrar om att anfallet på Irak 2003 som främsta orsak hade lögnaktiga uppgifter om Iraks massförstörelsevapen.

4. I fredags fick vi svenskar känna på det som verkar vara terrorism genom massakern på Drottninggatan i Stockholm.

5. I dag Palmsöndagen utsattes två kristna kyrkor i Egypten för terrorbrott, som IS har tagit på sig. Omkring 40 människor dödades och ett hundratal blev skadade.

Det är ett mysterium, hur man i religionens namn kan ta livet av oskyldiga människor.


(Hur många som dödades i Chicago under veckan finns inga uppgifter på. Under 2016 blev över 750 människor där offer för mördare, som mestadels använde skjutvapen. Det blir minst två dödsoffer per dag)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar