torsdag, april 13

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1438) 16/4 till….

 ….till   folkrättsexperten professor Ove Bring, som kallar USA:s attack mot en syrisk flygbas för ett brott mot folkrätten och mot FN:s lagar. Han menar, att USA borde ha väntat på säkerhetsrådets utredning av kemgas-attackerna för att säkerställa vem som är skyldig till attacken, Ove Bring säger:            Nu har Trump föregripit utredningen och bombat i stället, vilket är väldigt farligt. Frågan om utredningen har helt enkelt körts över av bomber”.

….till   USA:s demokratiska kongressledamot Tulsi Gabbard, som om det amerikanska anfallet på Syrien säger: ”Verkningarna av detta krig är djupgående. Jag är emot en utvidgning av detta kontraproduktiva regimförändringskrig i Syrien, därför att det kommer att leda till fler oskyldiga människors död, män, kvinnor och barn. Terroristgrupper som al-Qaeda och ISIS, de starkaste krafterna på marken i Syrien kommer att fortsätta att öka sin styrka och påverka hela regionen i tomrummet efter den centrala regeringen.”

….till   fader Miguel D’Escoto, tidigare Nicaraguas utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling, som säger: ”Vad den amerikanska regeringen gör i Syrien är liktydigt med ett anfallskrig, som enligt Nürnbergdomstolen är det värsta brott en stat kan begå mot en annan stat.”

….till   Sören Sommelius, som i sin blogg www.nyakultursoren.se skriver om det amerikanska missilanfallet på en syrisk flygbas: ”Minns George W Bushs lögner om massförstörelsevapnen i Irak…. För dem som förmår hålla huvudet klart framstår det tydligt att Donald Trump nu inte bara är en egocentrisk lögnare och psykopat utan också en krigsförbrytare. Bakom honom finns mäktiga krafter som driver utvecklingen.”
….till   professor Anders Romelsjö, som i sin blogg www.jinge.se nu skriver:
”USA har nu som väntat öppet anfallit Syrien. Till glädje för terroristorganisationerna ISIS och al-Nusra har USA nu anfallit Syrien med Tomahawk-missiler trots att bevis saknas för att Syrien har genomfört en gasattack. Syrien har för flera veckor sedan bett FN utreda gasanvändning av terroristorganisationen al-Nusra i östra Aleppo I en situation som denna bör en oberoende utredning ske, inte ett angrepp på Syrien, huvudkraften i kampen mot den väpnade terrorismen på marken.”

….till   Peter Ford, tidigare  Storbritanniens ambassadör i Syrien, som säger:

 ”Assad orsakade inte gasattacken”

….till   bloggen www.tuffsandin.blogspot.com   där det under rubriken ”Cui bono? Vilka gagnas?” står: Vilka vinner på att Syrien skulle döda en massa civila med kemvapen? Ja, det är självfallet ’rebellerna’ och de islamistiska extremisterna. Nu när Assad-regimen har övertaget i det mångåriga grymma kriget och USA just hade förklarat att det låter Assad finnas kvar, skulle han då riskera att använda kemiska vapen? Är han verkligen så korkad?”
….till   den beundransvärda Fredsrörelsen på Orust, som den 19 april anordnar ett möte med fredsforskaren Jan Öberg om hans erfarenheter från Aleppo, som han besökte under slutstriden i december. Han berättade om detta i Radio Tuff i januari

….till   Pierre Schori, tidigare vice utrikesminister och svensk representant i FN, som i Svenska Dagbladet bland annat skriver:                        ”Vi kan inte i vår säkerhetspolitik göra våra val utifrån ett snävt militärt perspektiv. Världens mäktigaste militärallians under USA:s strategiska ledning gjorde fiasko i Afghanistan, vilket den svenska utvärderingen tydligt visade. Med Sverige i Nato skulle vi löpa risken att bli indraget i Pentagons globala strategi – som Spanien, Danmark och England blev under Bushs illegala Irakkrig. Ett krig som dränkte Mellanöstern i blod och gav upphov till al-Qaida i Irak och IS. Världen har med växande olust sett hur den nya statsledningen i USA alltmer militariserar sin utrikespolitik.” 
Schori nämner att Trump i sin första budget vill ha en nästan 10-procentig ökning av USA:s väldiga krigsmakt, som redan uppgår till 5 400 miljarder kronor, ca 10 gånger mer än Rysslands militära förmåga.
….till   Sven Hirdman, en klok och erfaren man, som bland annat varit svensk ambassadör i Moskva och statssekreterare i försvarsdepartementet. Han skrev nyligen följande:            För några dagar sedan förövades ett fruktansvärt terrorbrott i Stockholms centrum. Den misstänkte förövaren är enligt uppgift en medborgare i Uzbekistan i före detta Sovjetunionen. Ett liknande terrordåd genomfördes en vecka tidigare i Sankt Petersburg av en kirgiz, också från Centralasien. På rysk sida har man lång erfarenhet av terrordåd i sitt eget land, inklusive av dåd med ursprung i Centralasien. President Putin har framfört sina kondoleanser till den svenske kungen för vad som hänt i Stockholm. Samtidigt har man från rysk sida klagat på att Sverige i praktiken avvisar allt samarbete med Ryssland. Den svenska opinionen är den mest rysslandskritiska i hela Västeuropa. Många svenska politiker och ledarskribenter använder Ryssland som ett tillhygge för att påverka opinionen till förmån för ett svenskt medlemskap i NATO. Det är anmärkningsvärt att de politiker och ledarskribenter som förespråkar svenskt medlemskap av NATO inte vill inse konsekvenserna av sitt förslag.”       Hirdman skriver vidare:    Det är riktigt att det säkerhetspolitiska läget i Nordeuropa har försämrats under de senaste åren. Det finns flera orsaker till detta: NATO:s och EU:s expansion österut har utlöst skarpa defensiva reflexer hos ett Ryssland, som fortfarande styrs av sitt sovjetiska förflutna. Det militär-industriella komplexets inflytande i USA, som med hammaren som instrument letar efter spikar att slå ned.”
….till   Miza och Marcus Landström, som vid ett offentligt Tuff-möte med bilder fint skildrade skolan i Kongo, som TUFF stött i flera år, det senaste året med 90 000 kr  för lärarlöner
….till   Theodor Lindgren, alltid hjälpsam och så teknisk kunnig att han fått smeknamnet ”datageniet”. Senast skötte han briljant tekniken vid Tuffs möte om Kongo.
….till   Elina Koivisto, som med kort varsel kopierat de 400 bladen med inbjudan till Tuffs jubileumsfest den 6 maj
….till   Tuff-aktivisterna Lisa, Miza, Lena och Magnus som förberett att fira Tuffs 50 års-jubileumsfest lördagen den 6 maj kl 17 i stora Nyforssalen i Kvarnhjulet. De utlovar att en härlig buffé skall serveras med lämplig dryck och det blir underhållning med sång, musik med mera. Anmälan i förväg till Lena Sandin, tel 070-722 32 66 / 08-742 8186 eller Lisa Norgren Benedictsson, tel 0708-764 373 eller på e-post   wiberg.mange@gmail.com till Magnus Wiberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar