fredag, februari 3

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1433) den 5/2 till....

….till   den amerikanska kongressledamoten Tulsi Gabbard, som efter ett          besök i det krigsdrabbade Syrien intervjuas av CNN och rapporterar på tvärs mot den gällande uppfattningen genom att bland annat säga:
”När jag träffade folk från olika håll i Syrien och hörde de hjärtslitande         historierna hur detta krig hade ödelagt deras liv blev jag frågad. ´Varför har USA och dess allierade hjälpt al-Qaida och andra terroristiska grupper att försöka ta över Syrien, som inte attackerade USA. Det var al-Qaida som gjorde det. Jag hade inget svar. Jag återvände till Washington med en ännu större föresats att stoppa vårt illegala krig att störta den syriska regeringen. Jag ber kongressen och den nya administrationen att besvara det syriska folkets böner att direkt och indirekt stoppa stödet till terroristerna – direkt genom att förse vapen, träning och logistik till rebeller med samband till al-Qaida och IS, indirekt  genom Saudiarabien, Gulfstaterna och Turkiet, som stöder dessa terroristgrupper. Vi måste avsluta kriget att störta den syriska regeringen och fokusera på att besegra al-Qaida och IS. Från Irak till Libyen och nu i Syrien har USA fört krig för regimändring, varje gång resulterat i   otänkbara lidanden, förödande förluster i människoliv och stärkande av grupper som al-Qaida och IS. Och Tulsi Gabbard slår fast: ”USA måste sluta stödja terrorister som ödelägger Syrien och dess folk. USA och andra länder som ger bränsle till detta krig måste omedelbart upphöra med det. Vi måste låta det syriska folket att tillfriskna från detta ohyggliga krig”
(Tyvärr är Tulsi Gabbard ganska ensam i den amerikanska kongressen    om sina åsikter. Hon tillhörde dem som föredrog Bernie Sanders som demokratisk presidentkandidat i stället för den krigiska Hilary Clinton. Hon är en av de yngsta i kongressen – och en av de vackraste)   

….till           Staffan Lindberg, en av de få som på länge brytt sig om miljonstaden      Mosuls befrielse från IS-terrorister- Han skriver att östra delen av staden u tömts på terrorister men att 750 000 irakier i västra delen av Mosul väntar på den blodiga befrielsen. Män, kvinnor och barn har redan dött i tusental. Lindberg är tveksam till att kalla det för befrielse. Han jämför med striden om Aleppo som av västliga medier skildrades som ”undergången” och ”domedagen”. Skillnaden kan bero på att i Mosul har den irakiska regeringsarmén stötts av amerikanskt flyg, i Aleppo var den syriska armén stödd av ryskt flyg. Han stöder sig bland annat på den brittiske mellanösternexperten Patrick Cockburns kritik av journalisternas bristande källkritik. Staffan Lindberg skriver bland annat:
        ”Aleppo var fasansfullt och mycket talar för att de slutliga dödstalen i Mosul kan bli än värre. Befrielsen är tveklöst nödvändig. Men priset kommer att bli extremt högt.”

….till   BBC News som rapporterar om en amerikansk räd mot al-Qaida i Jemen, varvid också 16 civila dödades

 

….till   Aftonbladets Anders Lindberg, som skriver: Det är nya tider i         världspolitiken och Palestina ser ut att bli Donald Trumps första offer.   Under valrörelsen lovade Trump en mer Israelvänlig politik än Barack     Obama. Därför väntade Benjamin Netanyahu på den nya presidenten innan han berättade om byggplanerna. För några veckor sedan krävde FN:s säkerhetsråd att byggandet av bosättningar på ockuperade        områden måste upphöra. Israel svarade omedelbart att de inte tänker     följa resolutionen. Men Donald Trump har gått betydligt längre än så.            Som ambassadör till Israel har han föreslagit sin konkursadvokat David             Friedman som ligger längre till höger än premiärminister Benjamin             Netanyahu. Och han planerar att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det skulle vara ett ödesdigert misstag.”

….till   att den vattenbrist som under några veckor har drabbat den syriska         huvudstaden Damaskus nu upphört genom att den vattentäkt som varit i           rebellernas våld nu har återtagits.

….till   Karlshamns kommunstyrelse, vars majoritet av socialdemokrater,          liberaler , centerpartister och miljöpartister säger ja till att hyra ut hamnen        till Nordstream II. Regeringen hade målat upp att hotfulla "gröna gubbar"             från Ryssland skulle svärma in över Sverige. Men politikerna i   Karlshamn säger att det är fel att hamnen ska hyras till ryssarna.   Karlshamns kommundirektör förklarade, att rören tillverkas i Tyskland.             De kommer att fraktas till Karlshamn från Tyskland, utan att passera        några andra hamnar. Rören lastas med anställd personal. Och det handlar om ett holländskt företag.

….till   liberalerna i Uppsala, som den 26 januari anordnade ett offentligt möte med Hans Blix. före detta folkpartistisk utrikesminister, generaldirektör för IAEA, FNs vapeninspektör mm, om läget i världen. På frågan om han fortfarande sade nej till Nato svarade han ett klart ja. Han ser inte Ryssland som ett hot mot Sverige eller Baltikum, inringningen av   Ryssland med USA-baser är spänningshöjande, annekteringen av Krim var visserligen ett folkrättsbrott men utgör inte ett hot mot oss och Sverige bör inte gå med i Nato. Han liknade sedan mediesituationen i Sverige vid kajorna i Uppsala som drar i stora flockar som moln över himlen och ändrar plötsligt riktning av minsta lilla störning – alla exakt samtidigt – och att ytterst få vågar flyga åt något annat håll. Så tillade han att han faktiskt var stolt att vara en av dem som nu flyger i egen riktning. Det här rev ner kvällens största applåd.

….till   Karneval förlag som just på svenska utkommit med historieprofessorn Miriam Gebhardts bok ”Als die Soldaten kamen”, på svenska med titeln När soldaterna kom. Tidigare har uppgivits att långt över en miljon våldtäkter begicks av ryssarna i slutet av andra världskriget. Hon reducerar detta antal till ca 600 000. Å andra sidan har hennes bok fått stor uppmärksamhet genom hennes eräkningar av de västliga segrarnas våldtäkter: 190 000 begicks av amerikaner, 50 000 av fransmän och 45 000 av britter.

….till           forna Sovjetunionens president Michail Gorbatjov som i en artikel i           Time varnar för att världen återigen står i kärnvapenhotets skugga. Han anser att världsläget är ”för farligt” och att upprustningen från Nato, Ryssland och Europa får honom att bäva inför ett krig. ”Vi måste bryta oss ur den här situationen och återuppta politisk dialog med syftet att nå gemensamma beslut och gemensamt agerande”, skriver Gorbatjov och tillägger: ”I en modern värld måste krig förbjudas, inget av de globala problem vi står inför kan lösas med krig – inte fattigdom, inte heller klimatet, migration, befolkningsökning eller brist på resurser”. Gorbatjov säger att han vill se USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin leda ett initiativ för en fredligare värld eftersom de sitter på ”90 procent av världens kärnvapen”·

….till           Kampanjen Stoppa krigsövningen Aurora som måndagen den 13         februari anordnar ett möte mot den stora internationella  krigsövningen Aurora på svensk mark i september.     
        Välkomna till Sigtunagatan 11 kl 18 den 13 februari


….till           Nätverket mot kärnvapen, som den 30 januari hade ett möte i ABF-         huset i Stockholm med rubriken ”Hur kan kärnvapen förbjudas”. Tuff-aktivisten Lena Sandin var där och hon intervjuas alldeles strax om mötet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar