fredag, februari 17

Den tuffa oberoende radion

”ROSOR” från RADIO TUFF (nr 1434) 19/2 -17 till….
 ….till  vårt kära broderfolk, finländarna, som enligt det finska public service-bolaget Yle inte verkar påverkas av världspolitiken. Enligt en ny enkät vill bara var femte finländare gå med i Nato, medan drygt hälften av dem är kritiska till Nato och vill vara alliansfria

….till   Anders Björnsson, som på tal om den amerikanske försvarsministern James Mattis besök i Europa www.alliansfriheten.se bland annat skriver: Under Sveriges två år som medlem i FN:s säkerhetsråd måste   våra företrädare där visa att vi står oberoende av maktpolitik och stormaktsintressen. För oss är det lika viktigt att ha förtroende hos de       små som hos de stora. Sveriges utrikespolitik får gärna vara feministisk, men den bör framförallt vara antiimperialistisk. Jag tror att general James Mattis förstår ett sådant språk. Det gör Vladimir Putin också.”
….till   Hans Blix, tidigare utrikesminister (fp), internationell vapeninspektör mm, som tycker att Sverige ska stanna utanför Nato. Han säger:  "Sverige bör inte medverka till att spä på den öst-västliga polarisering som skett genom att bli medlem i Nato.  De försvarspolitiska vinsterna väger mindre än de säkerhetspolitiska nackdelarna”. Han delar inte   bedömningen att Ryssland reser ett hot mot Sverige utan säger ”Den ryska ledningen är medveten om att dess ekonomiska och militära makt är begränsad. Även med den mångomskrivna upprustningen anges Rysslands militära årsbudget i dag av Sipri uppgå till cirka 80 miljarder dollar – medan England och Frankrike vardera spenderar cirka 60 och    USA cirka 600 miljarder”
….till   Sören Sommelius som i sin blogg www.nyakultursoren.se skriver: ”Stoppa Aurora, den väldiga krigsövningen i Sverige i september! Då utbryter ”krig” i Sverige.  Aurora 17 förvandlar stora delar av Sverige till en ”krigsskådeplats”. Upp till tusen amerikanska elitsoldater kommer att landsättas i Göteborg. Nato-övningen är den största i Sverige efter det kalla krigets slut. 20 000 soldater från tio länder deltar, bl a Polen, Danmark och USA. Övningen blir den första som genomförs efter det att den svenska riksdagen i somras antog Värdlandsavtalet. Kostnaden för övningen uppskattas till 583 miljoner. I Värdlandsavtalet nämns inget om kärnvapen. Eftersom kärnvapenmakter varken bekräftar eller dementerar kärnvapeninnehav finns inga garantier för att inte kärnvapen införs i Sverige. En tredjedel av svenskt territorium kommer att definieras som        övningsområde. Särskilda brännpunkter blir hamnen i Göteborg, Gotland och Stockholm.
….till   Professorn i historia Sverker Oredsson som skrev i Dagens Industri:    Det är dags att kloka diplomater, inte militärpolitiker, ska sätta tonen i sammanlevnaden med Ryssland. Egentligen bör den principiella lösningen inte vara så svår. Väst får erkänna att Krim, som varit en del av Ryssland sedan 1700-talet och som hyser den ryska       Svartahavsflottan, hör till Ryssland, och Ryssland får förbinda sig att inte trakassera östra Ukraina och inte heller de baltiska staterna
….till   föreningen Syriensolidaritet, som lördag den 25 februari kl 14 arrangerar ett möte i Bagarmossens Folkets Hus, Lillåvägen 44 med    fredsforskaren Jan Öberg, som besökte Aleppo under slutstriden där i    december och har lämnat foton och rapporter som ifrågasätter den ensidigt västliga massmediebilden. Han hördes i Radio Tuff nr 431 i        januari. På www.tyresoradion.se hörs han ännu i ”Arkiv”.

….till   den beundransvärda Fredsrörelsen på Orust, som den 16 februari hade ett välbesökt möte med professor Gunnar Westberg, som talade om kärnvapen. Han är före detta ordförande i Amnesty, i Läkare mot kärnvapen, i IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War). På Orust slog han fast att kärnvapenpolitiken förvärras men att kärnvapen kan avskaffas!

….till   Maj Britt Theorin, som nyligen varnade för kärnvapen vid ett tal i Helsingborg. Där sade hon bland annat: ”I världen lagras i dag 16 000 kärnvapen, 90 procent av dem finns i USA och Ryssland. 2000 av dem    är direkt avfyringsklara. USA har avsatt svindlande belopp på att under tre decennier förnya landets kärnvapen. Också Ryssland och Kina satsar nu på nya generationer kärnvapen.– Det allra viktigaste är att göra Sverige till en kärnvapenfri zon, gärna utvidgad med Finland och kanske Island. Natoländerna Danmark och Norge kan bli svårare men är inte omöjliga. I Finland finns redan en lag som förbjuder införsel av kärnvapen.”

….till   Tima Kurdi, faster till Alan Kurdi, den lille syriske pojke som drunknade   den 2 september 2015 på flykt till Grekland. Fotot av hans döda kropp   vid en turkisk strand upprörde en hel värld. Nu har hans faster läst den    amerikanska kongressledamoten Tulsi Gabbards synpunkter på det syriska kriget och skriver:
            ”För två veckor sedan visade min make mig en video där Tulsi Gabbard   berättade om sitt besök i Syrien. Det hon sade om amerikansk politik att störta den syriska regimen och hur västmakterna och gulfstaterna finansierar rebellgrupper som stöds av terrorister är helt sant. Jag blev överraskad därför att det är något som ingen annan amerikansk politiker haft kurage att säga

….till   Ingrid Eckerman, som oförtrutet protesterar mot att afghanska       ensamkommande ungdomar skickas tillbaka till sitt hemland vilket har lett till flera självmord bland de desperata unga afghanerna.

….till   Tyresö Ulands- och Fredsförening, TUFF, som i februari i år fyller 50.

….till   de många som skickat gratulationer med anledning av födelsedagen, bland annat Ola Friholt, som på vers grattat TUFF.

….till   TUFF-aktivisterna Lena, Lisa, Miza och Magnus som förbereder Tuffs      födelsedagsfirande på fritidsgården Kvarnhjulet i april.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar