lördag, april 26

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1363) 27/4 2014 till.....

….till              Sven Lionell, som den 23 april fyllde 80. Han har verkligen bidragit till att Tyresö blivit bättre och trevligare att bo i. Tidigare kommunalråd är han sedan decennier kommunens ledande teater- och revypappa, en gudabenådad rimsnidare och en solidarisk medmänniska. En extra ros får han för att han inför födelsedagen tipsade sina vänner om att stödja Tuffs insamlingskonto, plusgiro   79 36 36 -2.

….till              de smarta schyssta människor som använder Tuffs mangogram, som finns i två varianter: "För att gratulera….." eller 2. "Till minne av…." De kan alltså användas till att gratta någon eller att hedra någon bortgångens minne. För 100 kr blir det 20 nya mangoträd bland indiska Dharampurs fattiga byar, för 300 kr 60 träd osv. Mangogrammen har bidragit till att 115 000 mangoträd har planterats bland indiska Dharampurs många fattiga byar. Beställ dem av Monica Schelin, tel 08 - 712 2581.

….till              Kiran Gandhi, som den 23 april inledde ett offentligt Tuff-möte om Indien och de många av Tuff stödda projekten där. Han visade också filmbilder från det  högtidliga firandet av att projektverksamheten i Dharampur i vintras fyllde 25 år. Under de första tio åren var Tuff den enda finansiären av de många skolor som inrättades, att dammar byggdes, mangoträd planterades och åkerjord återvanns.

….till              Tyresö skola, som på nytt ordnar ett dagsverke för jämnåriga men mycket          fattigare indiska barn i Tuff-projekten. Det sker torsdag den 5 juni. Också Kumla skola i Tyresö och Alléskolan i Lerum gör i slutet av vårterminen dagsverken för samma ändamål. Alla tre skolorna har i många år gjort stora insatser för indiska barn. Den 21 maj får Alléskolan Tuffs pris för beundransvärt lokalt solidaritets- och fredsarbete". Det är på 9 000 kronor och bidrar till att två av skolans lärare senare i år besöker de många projekten de så fint och regelbundet har bidragit till.

….till              Sveriges Radios Thomas Nordegren som i sitt radioprogram (24/4) med Lousie Epstein spelade upp Ture Nermans dikt från första världskriget:
                     
                      Den vackraste visan om kärleken
                      kom aldrig på pränt.
                      Den blev kvar i en dröm på Montmartre
                      hos en fattig Parisstudent.

                      Den skulle ha lyst över länderna
                      och bringat en vår på knä,
                      och en värld skulle tryckt till sitt hjärta
                      en ny, en ny Musset.

                      Han skulle ha vandrat längs kajerna
                      med en blåögd liten Lucile
                      och diktat violer och kyssar
                      nu en natt i april.

                      Men den vackraste visan om kärleken
                      kom aldrig på pränt.
                      Den begrovs i en massgrav i Flandern
                      med en fattig Parisstudent.

….till              den annorlunda nättidningen Information Clearing House som på sin  förstasida har uppgifter om följderna av den angloamerikanska invasionen av Irak 2003. Sedan dess har enligt tidningen 1 455 590 irakier och, 4 801 amerikanska soldater dödats. (Det irakiska dödstalet kan för all del vara överdrivet, men att Irak förvandlades till ett mordiskt helvete är uppenbart). De sammanlagda kostnaderna för anfallen och ockupationerna av Irak och Afghanistan uppgår enligt tidningen till svindlande 1 527 318 493 075 dollar, dvs ca 10 000 biljoner kronor.

....till               Dieter Duhm, talesman för det portugisiska fredsprojektet Tamera som intar en tredje ståndpunkt om konflikten mellan västra och östra Ukraina. De protesterande på torget Maidan i Kiev och demonstranterna som ockuperade administrativa byggnader i Donetsk har agiterat för samma mål, mänskliga rättigheter, oberoende av bindningar till öst eller väst, anser han och uppmanar    dem: "Skjut inte! Vägra kriget! Tillräckligt med tårar har redan fällts av mödrar runtom i världen har gråtit för att deras söner blivit dödande i onödan!"

….till             den Frankrikebaserade amerikanska journalisten Diana Johnstone, bland annat känd för sin bok "DÅRARNAS KORSTÅG", som annorlunda skildrade krigen i forna Jugoslavien. Nu skriver hon under rubriken "Obama godkänner förfalskning". Det handlar om ett ovanligt grovt propagandaförsök bland de många otäcka beskyllningarna från ömse håll i den ukrainska      konflikten. Antisemitiska flygblad hade klistrats på muren till synagogan i   Donetsk. Det avslöjades snabbt som en förfalskning men ändå gick Obama och hans utrikesminister Kerry ut med upprörda fördömanden dock inte mot propagandalögnen utan mot separatisterna. Johnstone kommenterar:

                     "Logiskt sett måste vi dra slutsatsen att detta propagandainslag var en  medveten del av USA:s strategi att förtala de pro-ryska antifascisterna som antisemitiska. Syftet var att dra uppmärksamheten från de pro-nazistiska sympatierna hos partiet Svoboda och den så kallade Högra sektorn i Kiev, som USA har valt som sina antiryska allierade."

....till              den tyska tidningen Neue Rheinische Zeitung, som publicerar en inlaga rån 300 tyska intellektuella med kritik av ryskfientligheten hos medier och politiker. 

....till               den brittiske journalisten och mästerbloggaren Neil Clark som i en ironisk men faktaspäckad text ber om hjälp att förstå vad han upplever i mediebruset. Han skriver bland annat:

                      "För några veckor sedan såg jag en intervju med den amerikanske                   utrikesministern John Kerry som sa, "Man kan inte bara invadera ett annat land  på falska förevändningar för att hävda sina intressen." Men jag vill minnas att USA gjort just detta vid fler än ett tillfälle under de senaste tio åren eller så.Har jag missuppfattat det här med att "Irak hade massförstörelsevapen"? Drömde jag redan 2002 och i början av 2003, då politiker och neokonservativa förståsigpåare satt i TV varje dag och talade om för oss vanliga tittare att vi var       tvungna att gå i krig mot Irak på grund av det dödliga hotet från Saddam Husseins                     massförstörelsevapen? Varför anses en demokratisk omröstning på Krim om att återförenas med Ryssland värre än den mordiskt brutala invasionen av Irak – en invasion som ledde till bortåt en miljon människors död? Jag förstår inte, kan någon förklara?"

….till              Lawrence Wittner, som skriver under rubriken "EN HOTANDE KÄRNVAPEN-KATASTROF". Han påminner om att det finns 17 300 kärnvapen i vår värld, fördelade på nio stater. Om bara hundra av kärnladdningarna användes skulle det medföra att 2000 miljoner människor dödades. Ekosystemet skulle rubbas ödesdigert, klimatet försämras så att jordbruksproduktionen minskade och en massiv svält inträffade.

….till              alla de medvetna och solidariska människor som nu blir medlemmar av            Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) genom att betala årsavgiften    på 200 kr (och för familjemedlem 80kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37- 6 . Hjärtligt välkommen du också!


….till              Fernando och Sofia Quiroga, som tisdagen den 13 maj kl 19 inleder ett möte    om Bolivia och den skola bland ursprungsbefolkningen som TUFF börjat stödja med pengar. Platsen för mötet är TUFF-lokalen , Myggdalsvägen 80. Fika och gemyt ingår. Sofia är just tillbaka från en fyra månaders vistelse i Bolivia och hon hörs alldeles strax här i Radio Tuff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar