lördag, november 9

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1351) 10-24 nov 2013 till ....

….till              Lennart Fernström, som i Fria Tidningen (1/11) skriver under rubriken "Ett hot mot demokratin och mänskliga värden". Det är militären han syftar på och han skriver: "Man kan inte försvara demokratin med något antidemokratiskt som militären. Man kan inte heller minska risken för krig genom att hota med krig. Att tro att stora kanoner minskar risken för krig är lika naivt som att tro att jag skulle minska risken för slagsmål på Sergels torg genom att vifta med ett stort basebollträ. Det enda försvar som verkligen kan bidra till fred och demokrati är ett ickevåldsförsvar, grundat på frivillighet och insikten att makt bygger på samarbete."

….till              Patrick Cockburn, som (27/10) i den brittiska tidningen The Independent beskriver den nu eländiga situationen I Libyen, där svenskt militärflyg härom året medverkade för att som det påstods "skydda civila" och göra livet bättre för libyerna. Han skriver bland annat: "Libyen har blivit en av världens farligaste platser. Nyligen sköts i ett attentat befälhavaren för landets militärpolis, Ahmad al-Barghathi, när han lämnade moskén i Benghazi. Det senaste året har det varit 80 sådana mord på ledande poliser och militärer. Mordet på al-Barghathi skedde strax efter att Libyens premiärminister Ali Zeidan hade blivit kidnappad några timmar utan att ett skott hade avlossats från hans livvakter i försvar. Libyens oljeproduktion är nere på 600 000 fat per dag efter att nästan ha upphört under sommaren, därför att milismän som vaktar oljeresurserna har lagt beslag på hamnarna i öster"

….till              Filmaren och flerfaldiga Oscarsvinnaren Oliver Stone, som i samarbete med historieprofessorn Peter Kuznick gjort dokumentserien "The Untold History of the United States". Där tar de sats i atombomberna i andra världskriget. De betonar detta krigs enorma blodighet och påstår, att 60 till 65 miljoner dödades. De vänder sig mot den amerikanska tron på att det var det "goda kriget" och att det minsann var USA som besegrade tyska nazister. I stället framhåller de att ryssarna drog det tyngsta lasset med 20-tal miljoner dödade. Även av andra folk dödades mångfalt flera än amerikaner och britter. Historiska fakta nyanserar alltså också de mest gloriösa hjältemyter.

….till              Svenska Dagbladet, som (31/10) har en artikel under rubriken SÅ SKA SVERIGE BIDRA TILL NATOS SNABBINSATSSTYRKA. Där avslöjas bland annat: "Under de tre kommande åren ska Sverige hålla åtta stridsberedda Gripenplan med piloter och markpersonal redo för Nato. De svenska stridsflygplanen blir ett ansenligt bidrag till Nato. Vid sidan om Gripenplanen kommer dessutom svenska marin- och arméförband att öronmärkas och ställas till Natos förfogande. Detta är ett resultat av att regeringen och Socialdemokraterna i somras kom överens om att Sverige ska delta i Natos snabbinsatsstyrka, Nato Response Force, NRF. Premiären för svenskt deltagande blir det redan under övningen Steadfast Jazz som pågår 2-9 november i Östersjöområdet. Där deltar sju-åtta svenska stabsofficerare när Nato övar sitt kollektiva försvar. Från årsskiftet trappas sedan det svenska deltagandet upp". Detta har inte fått värst stor publicitet i svenska medier. Däremot blev det stort larm över att två ryska bombplan övade över södra Östersjön den 6 november. Håller man på att skrämma med den gamla vanliga rysskräcken igen och påverka den svenska folkvilja som ännu håller fast vid vår neutralitet.?
….till              Jewish Telegraphic Agency, som (27/10) skriver om Jack Straw. Han var i många år med i den brittiska labourregeringen, bland annat som utrikesminister 2001-2006. Nu lär han i en debatt i underhuset ha sagt att det svåraste hindret för en bättre amerikansk politik i mellanöstern var de "obegränsade" resurserna till förfogande för judiska organisationer i USA och Tysklands "besatthet" att stödja Israel.
….till              de allt flera tyskar, som nu kräver att visselblåsaren och avlyssningsavslöjaren Edward Snowden skall ges asyl i Tyskland. Bakom kravet står många politiker, skådespelare och andra kulturpersonligheter. Partiet De Gröna bedriver en namninsamling till förmån för Snowden.
….till              Strandskolan i Tyresö som vid sitt Öppet hus på självaste FN-dagen den 24 oktober på tre timmar jobbade in hela 45 311 kr till sin systerskola bland fattiga i Indien. Det är ett nytt fantastiskt rekord för dessa duktiga, solidariska elever och personal. Detta tillskott innebär att Tuff snart kan skicka över 200 000 kr till de sex Tuff-skolorna i tidigare så gudsförgätna indiska Dharampur, där de allra flesta vuxna är analfabeter och tillhör "tribals", alltså stambefolkningen som är den lägsta gruppen i den indiska rangskalan. (Om en stund hörs i detta Radio Tuff läraren vid Strandskolan Mia Tranehed berätta om skolans Öppet hus och sitt besök bland de indiska systerskolorna.)
....till               Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som redan skrivit och tackat och gratulerat Strandskolan till den jättefina insatsen. Han berättar om hur mycket dessa 45311 kr (= ca 400 000 indiska rupier) kommer att kunna användas till i Indien, där svenska pengar tycks göra minst tio gånger så stor nytta som här hemma: I skolan i den fattiga byn Vankhas, en gång anlagd för Tuff-pengar, kommer 50 elever boende på skolan få mat under ett helt läsår. Varje elev kommer att få två skoluniformer var. De kan göra en studieresa. De får böcker i sitt skolbibliotek och annan undervisningsmateriel. Vid sjukdom kan nu eleverna  få adekvat hälsovård. Två datorer kan införskaffas till skolan. Dessutom får var och en av de 50 eleverna 5 mangoplantor var att ta hem och plantera i sina fattiga byar. I dessa byar finns nu över 110 000 mangoträd planterade. Det är delvis tack vare alla som köper mangogram av Tuff för att gratulera eller hedra någon avlidens minne. Mangogram är den perfekta presenten. Beställ av Monica, telefon 712 2581

....till               lockande offentliga Tuff-möten: Vi jobbar i den traditionellt demokratiska folkrörelsens anda och tycker att "face to face" faktiskt är ännu bättre än till och med facebook. Alltså önskar vi alla välkomna till gemyt, fika och debattglädje på ett möte om blodbadet och parterna i Syrien med ordföranden i Syriska Riksförbunet, Ibrahim Isaac, som inledare. Det sker i Tuff-lokalen på Myggdalsvägen 80 torsdag den 14 november kl 19. Och några dagar senare är Tuff medarrangör på ett möte med Thomas Hammarberg som inledare om "Behövs nänskliga rättiheter i Sverige?" Han är en av världens främsta experter i ämnet Välkommen till biblioteket i centrum kl 18.30 torsdagen den 21 novembeer! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar