söndag, november 10

RADIO TUFF ÄR INTE TRENDKÄNSLIGT

Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff sänds nu på det 29:e året. Det har hörts varenda vecka sedan augusti 1985. Dagens program är nr 1351. Det hörs lokalt på 91,4 MHz och världsvida på www.tyresoradion.se 

Det är en verkligt oberoende radiokanal. Allt arbete görs nämligen oavlönat både i Tuff och Radio Tuff. Inte heller har vi några offentliga bidrag och behöver därför inte alltför ängsligt lägga oss i den politiska mittfårans lockande och bidragsbefrämjande "trendriktighet". Om Radio Tuff skulle kunna kallas för Radio Trendig, behövs den inte längre och kan upphöra.

Inte minst har vi i Radio Tuff avslöjat myter, militaristiska och andra. Det har ibland provocerat de alltför lättlurade och välindoktrinerade. I det långa loppet har detta sanningssökande dock väckt respekt.

Ett av många exempel är Radio Tuffs källkritiska avslöjanden om mediernas många obevisade larm om alla ryska ubåtar som i åratal sades vimla i svenska vatten. Då skälldes vi av de lättlurade och hjärntvättade som kommunist-medlöpare och naiva ryssvänner.  Nu när det visar sig att vi hade rätt, iakttar förstås hökarna en generad tystnad. Redan på 80-talet tog Radio Tuff avstånd från "traska-patrullo-patrasket". Ibland har vi skattat oss lyckliga att inte ha varit dissidenter bland tyskar och ryssar på 30-talet i den då rådande medietrenden.

Ibland har vi också vågat avslöja historieförfalskningar. Även professionella historiker brukar framhålla att "segrarna skriver samtidshistorien". Vissa historiska myter har dock fått en nästan religiös status och självfallet har Radio Tuff blivit smädat för att också oförskräckt ha korrigerat vissa mycket spridda historieförfalskningar

Tuffs omfattande biståndsarbete är unikt, eftersom inte ett öre tas från de insamlade pengarna till föreningens verksamhet. Inget försvinner alltså till feta löner här i Sverige. Om några veckor kan vi skicka minst 210 000 kr till Tuff-skolorna i indiska Dharampurs fattiga byar och dessutom ytterligare 75 000 kr för byggandet av tre klassrum till den av Tyresöbor och KTH-studenter planerade skolan bland några av Kongos fattiga byar.

Det här innebär att Tuff för sin aktiva verksamhet är helt beroende av sina många medlemmar. Förra året hade vi tack och lov 407 betalande medlemmar. I år tycks medlemsantalet ha ökat. Många har på sistone gått med i vämjelse över de osakliga påhoppen.

Du är också välkommen som medlem! Det blir man genom 200 kr (+ familjemedlem: 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6.

Nästa Radio Tuff (1352) sänds första gången söndagen den 24 november kl 17 på 91,4 MHz och från samma söndag på www.tyresoradion.se 
-----------------------------------------------------------------------------

Åke Sandin i Radio Tuff (1351) 10-24 nov. 2013. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar