fredag, augusti 28

MARIANNE STIEGER:I Skåne reclaimas och återreclaimas det

Kära lyssnare!
Nog har även ni hört modeordet ”reclaim” – det vill säga att återta något som tycks ha gått förlorat. Det började med gatufesten ”Reclaim the streets” på Kungsgatan i Stockholm för flera år sedan. Om jag inte minns fel, så handlade det i början om att återta gatorna från trafiken, att låta människorna, inte bilarna, nyttja gatorna. En god tanke som gick på tok redan från början.

Här i Malmö började reclaimandet i våras med ett upprop att återta Västra Hamnen. Från vem? Och vem skulle återta vad? Skulle Malmöborna återerövra Kockums gamla fabriksområde? Tja, ingen visste så riktigt vem som skulle reclaima vad åt vem.

Men en sak stod klart. Det var inte någon demokratisk aktion, utan ett gäng maskerade bråkstakar tog sig rätten att återerövra något som egentligen alla Malmöbor tyckte sig redan äga – nämligen strandpromenaden, skateparken och badbryggorna i Västra Hamnen, välbesökta platser för tusentals Malmöbor. Nåväl, reclaimarna gick på en nit. Invånarna i Västra Hamnen försvarade sin stadsdel med bravur. Istället för fest blev det ett snöpligt återtåg till centrum av staden, där rutor krossades.

Så tog sig några sommargäster i Falsterbo före att reclaima badbryggan från invånarna och övriga sommargäster. Ett gäng högnästa, tillresta adels- och rikemansherrar ansåg sig kunna paxa badbryggan för sitt nakenbad på morgnarna. De ställde sina trätofflor som markering på bryggan och njöt sitt ensamma nakenbad. Övriga hugade badspekulanter fick finna sig i att vänta. Eventuella badgäster, som tog sig förbi tofflorna, tillrättavisades handgripligen. Men se – då tog sig en yngling från Falsterbo rätten att återreclaima bryggan från de snobbiga stockholmska badgästerna. Ynglingen ifråga gjorde ett upprop att alla som ville skulle storma bryggan en viss morgon och strunta i de fisförnäma nakenbadarna. Den ynglingen besegrade modigt alla utan varken kängor eller gömt ansikte. Han framträdde till och med med sitt namn. Heder åt en sådan gosse. Nakenbadarna drog in svansen.

Så kom då den senaste reclaim-aktionen – återigen från ett gäng anonyma bråkstakar. Jag tror de kallar sig AFA – antifascistiska påstår de sig vara. Fega, ynkliga kräk anser jag dem vara. Detta gäng, tyvärr uppbackad av en presskonferens, på vilken de inte vågade visa sina ansikten, påstod sig vilja reclaima Malmös problemområde Rosengård från polisen. Nu hör till saken att det tack vare ett stort polisuppbåd äntligen har blivit lugn och ro i den tidigare så oroliga stadsdelen, till alla invånares stora glädje.

Då kommer det här svarta gänget, och då menar jag inte hudfärgen utan de kläder gänget gömmer sig bakom, och påstår sig vilja rädda Rosengård undan polisen. Och det samma dag som Ramadan, muslimernas fastemånad, inleds. Hur dumma kan dessa vilseledda ungdomar vara? Och vad är syftet med deras korkade aktioner? Vem står bakom dem och backar upp dem? Det är en fråga jag vill ha svar på!

Men nu händer något! I detta problemområde reser sig invånarna, ja, visserligen bara männen, för kvinnorna håller sig inomhus vid sådana tillfällen, och går i samlad trupp mot dessa AFA-ungdomar och försvarar sitt område. Visst, det hann bli både slagsmål, bränder och krossade fönsterrutor. Men Rosengårdsborna hade ställt upp för sitt område och försvarat det. Och det ska de ha all ära för AFA-ungdomarna drog snöpligt sin färde.
Här reclaimas ingenting mot Malmöbornas vilja!

En liten fråga: Kan inte föräldrarna till de här bråkande AFA-gängen reclaima sina ungar och lära dem demokratiska principer? Det är nämligen det de borde lära sig, innan de ger sig ut på gatorna och med våld påstår sig vilja rädda världen. Och det bakom döljande glasögon och masker. Är det demokrati? Jag bara frågar, hälsar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger I Radio Tuff 30/8-13/9 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar