lördag, januari 6

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1114) 07-01-07 till....

....till Nässjö Freds- och Skiljedomsförenings Thomas Erixzon, som tycks följa Martin Luther Kings råd att hellre tända ett ljus än att bara förbanna mörkret. Han konstaterar: ”Det som får stora rubriker i media brukar vara katastrofer, krig och diktatorer. Jag tänkte istället berätta om en del positiva händelser och personer, om människor som för utvecklingen framåt.”

Vid ett nyårstal i Norra Sandsjö kyrka på Nyårsdagen berättade Thomas i stället om de fyra som 2006 mottog The Right Livelihood Award, även kallat det Alternativa Nobelpriset. Det var indiskan Ruth Manorama, som är aktiv i de dalitiska (kastlösa) kvinnornas kamp mot fördomar, diskriminering och förtryck. En annan var Fernando Rendón, som tog initiativet till de årligen återkommande poesifestivalerna i den tidigare så våldsdrabbade colombianska staden Medellin och vars motto är: ”En fred är mer aktiv än alla krig!”. Den tredje är amerikanen Daniel Ellsberg, som på 1970-talet väckte stor uppmärksamhet genom att läcka den så kallade Pentagonrapporten. Nu arbetar han intensivt mot kärnvapenhotet. Den fjärde pristagaren var brasilianaren Chicho Whitaker, som kämpar mot korruption och för demokrati och är en av nyckelpersonerna bakom World Social Forum.

....till Tuffs diskussionscafé Filosofika, som redan måndag den 15 januari har sin första träff. Samtalsledare: Göran Flodman. Inledare: Björn Stenström. Ämne: ”Varför utrotar människorna sig själva?” Frågan innehåller ett påstående, som säkert också kommer att diskuteras. Plats: Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 Tid: Måndag den 15 jan. kl 19. Alla välkomna!

....till Tuffs planeringsmöte, som äger rum i Alby friluftsgård lördag den 20 januari

....till Finlands Erkki Tuomioja, utrikesminister i EU:s ordförandeland 2006, som fördömde avrättningen av Saddam Hussein genom att påpeka att EU är konsekvent emot dödsstraff.

....till Aftonbladets Yrsa Stenius, som (2/1) skriver: ”Hur begripligt människors hämndbegär än är i situationer då de blivit utsatta för något fruktansvärt så är hämnden ändå en förödande och farlig kraft som inte åstadkommer något gott hos människor och inte heller hos mänskligheten. Vedergällningen i form av ”öga för öga” innebär i själva verket att vi lägger ved på brutalitetens och omänsklighetens brasa. Så var också fallet när Saddam Hussein hängdes nästan i direktsändning.”

....till den slovenske filosofen Slavoj Zizek som i Aftonbladet (4/1) bland annat skriver: ”Minns den gamla historien om en arbetare som misstänktes för stölder: varje kväll när han lämnade fabriken inspekterade man noggrant den skottkärra han körde framför sig, men vakterna kunde inte hitta någonting, den var alltid tom – tills de slutligen förstod: det som arbetaren stal var själva skottkärrorna. Detta är det trick som de som i dag påstår att ’Världen är trots allt bättre utan Saddam!’ försöker lura oss med: de glömmer att ta med i redovisningen effekterna av själva den militära interventionen mot Saddam. Ja, världen är bättre utan Saddam – men är den bättre om vi i den sammantagna bilden inkluderar de ideologiska och politiska effekterna av just denna ockupation?”

....till Stefan Lindgrens Ryska Posten, som under rubriken ”Den enda historiens väg” på tal om ”Forum för levande historia” påpekar att den nya regeringen fortsätter ” på den linje som den socialdemokratiska regeringen slog in på att i statlig regi hamra in den enda rätta tolkningen av historien i landets elever och studenter.”

....till den finländske professorn Olli Rehn, som på ett möte i EU nyligen skarpt kritiserade de franska historielagar som förbjuder debatt om förintelsen under andra världskriget, om det turkiska folkmordet på armenierna samt om kolonialismens positiva sidor.

....till den finländska litteraturprofessorn Merete Mazzarella som i Svenska Dagbladet (30/12) recenserar Harvardprofessorn Daniel Gilberts bok Stumbling on Happiness. Gilbert påpekar hur bundna vi är av vår egen tids värderingar och trender, ett problem för historieskrivningen. Han skriver: "Att förebrå Thomas Jefferson för att han var slavägare eller Freud för att han förhöll sig nedlåtande till kvinnor är ungefär som att arrestera någon som 1923 körde utan bilbälte".

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som skrivit rapporter till oss om den senaste utvecklingen av Tuff-projekten i Dharampurs små fattiga byar. Han tackar för de 235 000 kr som Tuff nyligen skickade. Han berömmer också unge Albert Olin i Saltsjöbaden, som i höstas besökte projekten. På hans initiativ samlades 4000 kr in till projekten. Bhikhu förser sin rapport med följande visdomsord:

Livet upphör när man slutar att drömma
Hoppet upphör när man slutar att visa tillit
Kärlek upphör när man slutar att bry sig
Vänskap upphör när man slutar att dela med sig

....till alla dem som använder Tuffs mangogram för att gratulera eller kondolera. Tack vare mangogrammen har många tusen mangoträd blivit planterade i indiska Dharampur

....till Radio Tuffs Hampus Eckerman, som under sin resa jorden runt varje vecka skickar rapporter till radion. I dag kommer hans tolfte krönika –från Nya Zeeland, just på andra sidan jordklotet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar