lördag, juni 23

Radio Tuff 1469


Den tuffa oberoende radion

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1469:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 24 juni, första gången kl 17, och sedan ett par ggr per dygn till söndagen den 15 juli, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program. 

Programledare: Åke Sandin

Programmet i korthet: 

Många ”rosor” delas ut men några har som riktiga rosor vassa taggar. Den om Jemenkriget kunnige Roland Hedayat intervjuas om Jemen, där den värsta humanitära katastrofen råder. Koreakännaren Christer Lundgren om resultatet av mötet mellan USA:s president och Nordkoreas ledare.

”ROSOR” från RADIO TUFF (1469) den 24 juni till….


….till   alla solidariska människor, som enligt den fina folkrörelsetraditionen blir medlemmar i Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) genom att på TUFFs pg 16 01 37-6 sätta in 200  kr och kanske för annan på samma adress (familjemedlem) 80 kr. 

….till   Stefan Lindgren som i sin blogg 8dagar bl a skriver: ”USA, Frankrike och Storbritannien anföll den 14 april 2018 Syrien med 103 kryssningsmissiler till en kostnad av en miljard (billion) dollar. Missilattacken uppgavs vara svar på ett förmodat kemiskt anfall den 7 april mot civila i Douma, en fejkad händelse som filmades av medlemmar i organisationen Vita hjälmarna. Filmen spreds blixtsnabbt via nyhetsbyråer och visades på ett stort antal Tv-stationer. Attacken blev ett totalt politiskt, militärt och moraliskt fiasko. Att inget kemiskt anfall inträffade bekräftades av läkare på sjukhuset där händelsen filmades. Journalister från franska AFP, tyska ZDF, amerikansk CBS samt av den legendariske mellanösternkorrespondenten Robert Fisk på plats i Douma rapporterade att "Assads kemiska anfall" inte inträffat. Till sjukhuset kom inga skadade civila och rapporter om några som dödats av kemiska vapen har inte styrkts.”

….till   den nya spanska regeringen, som tog emot Läkare utan gränsers fartyg Aquarius som den17 juni nådde  Valencia. Efter många dagar till havs välkomnades 629 flyktingar. De möttes på kajen i den spanska staden av 2000 hjälparbetare från bland annat Röda Korset och av applåderande välkomnande spanjorer. Flyktingarna lämnade Libyen en dryg vecka tidigare i flera farkoster som inte var sjövärdiga, några var ytterst nära att drunkna innan de räddades till Aquarius. Den nye högerpopulistiske italienske inrikesministern vägrade att låta fartyget angöra italiensk hamn. Malta reagerade på liknande vis. ”Tack för att ni öppnar era armar när andra vänder ryggen till och vägrar visa solidaritet”, säger generalsekreteraren för Röda Korsets och Röda Halvmånens internationella federation. Internationella Läkare utan gränsers (MSF) räddningschef Karline Kleijer anser att europeiska länder som nobbade Aquarius agerade ”skamligt”. 

….till   FN:s flyktingorgan UNHCR, som nu meddelar att världens flyktingar blir allt flera. Nu uppgår antalet till hela 68,5 miljoner. Kriserna i Demokratiska republiken Kongo, Myanmar och Syrien har bidragit till ökningen. Största mottagaren sett till sin befolkningsmängd är Libanon. Landet beräknas ha 164 flyktingar per 1 000 invånare. För Sverige är motsvarande siffra 24 per 1 000 invånare. 

….till   Sverige, som kommer att ge ett rekordstort bidrag till UNHCR, FN:s flyktingorgan: 3,5 miljarder kronor över fyra år. Biståndsminister Isabella Lövin: ”Vi vill rädda människor som befinner sig i akut nöd och ger pengarna utan förbehåll”. 

….till   Uppsala universitet, som meddelar att det varit färre dödsoffer i krig nu för tredje året i rad i världen. Men antalet dödade under 2017 i olika krig uppgick ändå till hela 89 713 människor. 

….till   de många amerikaner som protesterat mot att flyktingar som tar sig över gränsen från Mexiko arresteras medan över 2000 barn, varav ett hundratal under 4 år, separeras från föräldrarna och sätts i burar. 

….till   Sven Hirdman, erfaren diplomat, som om fotbolls-VM i Ryssland säger:  ”Det är ofrånkomligt att stora idrottsevenemang och politik hör samman när det rör ett land som ter sig så kontroversiellt som Ryssland. Det är dock så att de allvarliga motsättningar och ideologiska konflikter som råder mellan västmakterna och Ryssland inte löses genom sanktioner och bojkotter eller genom att diplomater skriver på några avtal. Motsättningarna bottnar i enskilda människors fruktan och farhågor, i konflikten mellan vi och dem, och kan endast mildras genom att man ser och förstår den andre. Visumfrihet och frihandel är därför de bästa politiska konfliktlösningsinstrumenten. Så res till fotbolls VM i Ryssland och se med egna ögon vad Ryssland och ryssarna har att bjuda.”

….till   Sören Sommelius, som på sin blogg www.nyakultursoren.se bland annat skriver: ”EU och Nato ska jobba närmare varandra, heter det vidare i samma rapport från SR. Hurdå? Nato kräver mångmiljardsatsningar av sina medlemsländer i EU som ska gå till vägar, järnvägar, flygplatser och hamnar. Inte för att underlätta människors kommunikation, inte för att tågen ska komma och gå i tid, inte för att miljövänliga snabbjärnvägar ska kunna konkurrera med flyget. Ack nej ! ”. 

….till    förre statsministern Göran Persson, som har flera konkreta förslag på hur hans parti ska vända den pågående krisen inom socialdemokratin. Bland annat säger han: ”Jag tycker att vi ska gå ut och tydligt säga nej till Nato i den här valrörelsen, eftersom de borgerliga vill säga ja till Nato”. 

….till   Birger Schlaug, som om Per Gahrtons bok ”Är Ryssland ett hot –exemplet Georgien” skriver: “Vad värre är, hur svenska politiker – allt från Björklund till försvarsminister Hultqvist – nyttjat den ensidiga bilden av Georgienkriget för att driva fram mer pengar till militär upprustning, värdlandsavtal med Nato och krigsretorik i syfte att driva in Sverige som medlem i Nato”. Han rekommenderar Gahrtons bok för den som vill ha en initierad och mer balanserad bild av såväl kriget 2008 som händelseutvecklingen i Georgien. 

….till   Sheila Carapico, professor i statsvetenskap vid University of Richmond.  Hon skriver om det ”glömda kriget i Jemen” där saudierna bombat i över tre år och som vållat den värsta humanitära katastrofen i vår tid. Hon skriver bland annat: ”Barn svälter medan snuskigt rika monarkier attackerar dem med de mest avancerade vapen Storbritannien och USA har att sälja.”  Om en stund i Radio Tuff hörs Roland Hedayat  avslöja mera om detta krig. 

….till   Anna-Lena Laurén som den 16 juni i Dagens Nyheter har en flera sidor lång intervju med ryskan Maria Zacharova, som försvarar den ryska politiken, bland annat med att säga om förgiftningen av Sergej Skripal och hans dotter: ”Ingen vill ta reda på vad som egentligen har hänt” . Mera om hennes åsikter finns i bloggen www.tuffsandin.blogspot.com  från den 20 juni under rubriken ”DN överraskar: Speglar ryska ståndpunkter”.

….till   Sahra Wagenknecht, ledamot av tyska förbundsdagen för partiet Die Linke. Hon säger bland annat: ”Det senaste året har de europeiska Nato-länderna satsat 300 miljarder dollar och Nato, totalt 900 miljarder dollar på rustningar. Tidigare talade ni om att bekämpa orsakerna till att folk flyr. En tiondel av dessa 900 miljarder skulle räcka så att inte ett enda barn i världen skulle behöva dö av sjukdomar orsakade av fattigdom. 900 miljarder! Jag nämner för er i jämförelse: Ryssland satsar 66 miljarder dollar om året. Vi talar alltså om en relation om 900 miljarder kontra 66 miljarder. Och då säger ni på fullt allvar, att vi först och främst måste upprusta, så att Putin inte står framför Berlins infarter i morgon. Vad är det för galenskaper ni sprider här?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar