söndag, juni 10

Radio Tuff 1468


Den tuffa oberoende radion

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1468:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 10 juni, första gången kl 17, och sedan ett par ggr per dygn till söndagen den 24 juni, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program. 

Programledare: Åke Sandin

Programmet i korthet: 

Femton ”rosor” delas frikostigt  ut till välförtjänta i olika länder. Ann Sandin Lindgren, som sköter Tyresöradion, intervjuar Radio Tuffs programledare Åke Sandin, bland annat om västs syn på Ryssland och om Natos utbredning och väldiga krigsmakt. ”ROSOR” från RADIO TUFF (nr 1468) den 10/6 till….

….till   Filters chefredaktör Mattias Göransson som i år belönats med Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens förnämsta utmärkelse: Eldh-Ekblads fredspris. Han får priset för att »han med boken Björnen kommer synliggjort nationella vanföreställningar men också öppnat upp för ett mer sansat samtal om försvars- och säkerhetspolitik«. Han sysslar mycket med vår russofobi, den överdrivna skräcken för Ryssland

,,,,till    Rädda Barnen, som nu uppger att mer än hälften av världens barn är hotade  av krig, fattigdom eller könsdiskriminering. Över 1,2 miljarder barn är hotade av en av riskerna, medan 153 miljoner av dem är hotade av alla tre. I ett press-meddelande säger Rädda Barnens internationella vd Helle Thorning-Schmidt att omedelbara åtgärder krävs för att uppfylla de mål som satts i FN ”för att se till att varje barn får leva, utvecklas och skyddas år 2030”. Mer än 575 miljoner flickor lever i länder där könsdiskriminering är ett allvarligt problem, enligt rapporten. För första gången sedan talibanväldet störtades 2002 i Afghanistan minskat antalet barn som går i skolan, visar en stor Unicef-rapport . 3,7 miljoner barn i åldern 7 till 17 år saknar tillgång till skola. Det motsvarar ungefär hälften av det totala antalet barn i landet.
Värst är situationen för flickor, rapporterar Ekot. Av fem barn som inte går i skolan är tre flickor.

….till   Kumla skola i Tyresö, som den 5 juni hade sin årliga insamling för fattiga barn i Indien. Resultatet är inte klart ännu, men gissningsvis rör det sig om uppåt 45 000 kr till Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 - 2

….till   Institute for Economics and Peace, som i sitt årliga fredsindex visar att världen är mindre fredlig än någon gång under det senaste årtiondet: I 92 länder har utvecklingen gått åt fel håll, medan läget har förbättrats i 72 länder mellan 2016 till 2017. Det är de värsta siffrorna på fyra år, skriver IEP i sin årliga rapport. Syrien, Afghanistan och Sydsudan hör till de minst fredliga länderna i världen. Europa har blivit mindre fredligt på grund av terrordåd, våldsam kriminalitet och ökad politisk instabilitet i flera länder.

….till   den muslimska fredsmanifestationen i Afghanistans huvudstad Kabul. Syftet med mötet var att utfärda ett utlåtande – en fatwa – som förbjuder självmordsbombningar. När de religiösa ledarna lämnade det tält där mötet hållits dödades tyvärr minst åtta av dem.

….till   det upprop från 45 svenskar, däribland politiker, journalister, översättare och kulturarbetare, som kräve, att Kina ska frige den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai. De skriver i uppropet bland annat: ”De kinesiska myndigheternas agerande mot Gui Minhai strider mot grundläggande rättsprinciper och utgör en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna”. Gui Minha.
greps för två och ett halvt år sedan i Thailand och har formellt stått åklagad för ett trafikbrott.

….till   statistiken över Nato-staterna, som visar att hela 29 stater nu är medlemmar: De är: Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Turkiet, Storbritannien och USA. Inte undra på att Natos krigsmakt är 14 gånger större än exempelvis Rysslands. Det är anmärkningsvärt att de tre baltiska Nato-länderna förut var en del av Sovjetunionen och att många andra nuvarande Nato-länder var medlemmar i den ryssdominerade Warszawa-pakten

….till   Hans Blix, tidigare bland annat svensk utrikesminister och internationell vapeninspektör, som nu skriver om kärnvapenmakternas styrka: USA har 35 % av världens militära rustningar, Kina 13 % och Ryssland 3,8 %. Som vapeninspektör kollade Blix 2002 Iraks innehav av massförstörelsevapen och fann att landet saknade sådana, Trots hans rapport uppgav USA och Storbritannien lögnaktigt att Irak hotade med kärnvapen och inledde 2003 sitt anfall på Irak, vilket lede tiill hundratusentals dödade och uppkomsten av IS och andra terroristgrupper.

….till   fredsorganisationen Peace Now, som uppger att Israel nu givit klartecken till ytterligare 2000 nya bosättningar på Västbanken.

….till   Kerstin Jonsson som den 5 juni framträdde på ett offentligt Tuff-möte. Hon var nyligen följeslagare på Västbanken och berättade kunnigt och mycket intressant om palestiniernas svåra situation.

….till   de tusentals sörjande, som deltog vid begravningen av en 21-årig palestinsk sjuksköterska som sköts ihjäl av israelerna vid gränsen till Gaza, när hon försökte hjälpa de många sårade. Omkring 130 palestinier har under våren dödats på Gazaremsan, som kallas världens största utomhusfängelse.

….till   organisationen Reportrar Utan Gränser, som fördömer Ukrainas fejkade mord på den ryske journalisten Arkadij Babtjenko som ett patetiskt jippo. De säger att ”det är patetiskt och beklagligt att den ukrainska polisen har lekt med sanningen, oavsett vilket motiv de hade för sitt jippo”

….till   Stefan Lindgren som i sin blogg 8dagar skriver på tal om varningarna om att det svenska valet kan påverkas av Ryssland:  ”Media generellt tiger däremot om belägg för USA:s intervention i 80-tal val i 45 länder efter Andra Världskriget, bortsett från statskupper – enligt forskare i USA. Alla fakta tyder på att det svenska folket snarast möjligt vill återgå till den traditionella neutraliteten och alliansfriheten - vilket självklart inkluderar att verka för normala och avspända relationer med vårt största grannland.” 

….till    Zahra Wagenknecht, som är ordförande för partiet Die Linke i den tyska förbundsdagen. Hon stöder EU:s försök att rädda Iranavtalet men påpekar samtidigt att Europa ju till stor del har stött USA:s krigspolitik som kostat över en miljon människoliv bara de senaste 20 åren.

….till   TUFFs integrationsprojekt, som fortsätter även under sommaren, Varje onsdag kl 18 samlas TUFF-aktivister i TUFF-lokalen Myggdalsvägen 80 tillsammans med unga nyanlända från Etiopien, Eritrea, Syrien och Afghanistan,Mailet skickas till dig för att du är med i mina kontakter över solidariska människor

Min adress är:
Åke Sandin Björkbacksvägen 45 Tyresö 135 40 Sweden  

Om du inte vill få dessa mailutskick i framtiden kan du klicka här för att avprenumerera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar