söndag, juli 15

Radio Tuff nr 1470


Den tuffa oberoende radion

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1470:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 15 juli, första gången kl 17, och sedan ett par ggr per dygn till söndagen den 5 augusti, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program. 

Programledare: Åke Sandin

Programmet i korthet: 

Hela 17 ”rosor” delas ut och berömmet motiveras kortfattat. Åke Sandin resonerar om 80-talets vilda och mycket omskrivna jakter på främmande ”u-båtar”,hur de avslöjades som hysteri och falsarier, om att dagens Ryssland är något annat och mindre än Sovjetunionen, om dagens beskyllningar för nervgas och att Nato har 14 gånger större militärmakt än Ryssland.ROSOR från RADIO TUFF  ( nr 1470) den 15/7 ….till 

….till   Etiopien och Eritrea, som nu har ”öppnat fredsdörren” efter att under två decennier  legat i konflikt. Ett krig mellan länderna 1998-2000 kostade 80 000 människor livet och sedan dess har man tvistat om ett gränsområde. Nu har den reforminriktade etiopiske premiärministern gjort ett besök hos den eritreanske presidenten. De har kommit överens om att äntligen sluta fred och öppna gränsen mellan de båda länderna. (Medan Etiopien är ett av Afrikas folkrikaste länder med en befolkning på över 100 miljoner människor har Eritrea bara ca 6 miljoner invånare,)   

….till   de tuffaktivister som fortsätter I sommar med det integrationsprojekt som nu hållit på varje onsdag sedan i höstas. Tillsammans med unga nyanlända från Etiopien, Eritrea, Syrien och Afghanistan har de i sommar bland annat guidat de unga i Gamla stan och berättat om Stockholms äldsta historia. Sedan har de läst och pratat om skärgården; hur den bildades och hur den ser ut i dag. En onsdag gjordes en båtutflykt till Waxholm där de strosade runt och njöt av hamnlivet och de fina gamla träkåkarna med snickarglädje. Från Waxholm åkte de hem med Storskär, ångbåten som är mer än 100 år gammal. Det var en väldigt fin tur hem genom skärgården i kvällssol och de kunde sitta ute på däck och passera alla små öar och vackra sommarnöjen. De fick också gå ner i maskinrummet och titta, vilket var mycket uppskattat. TUFF-ordföranden Lisa Norgren Benedictsson sammanfattar: ”Det är väldigt roligt att få följa dessa unga människors utveckling, både vad gäller språket och anpassningen till det nya landet. De är mycket ambitiösa och de allra flesta har lyckats hitta sommarjobb. Någon har redan fått fast arbete och flera andra är i full färd att utbilda sig till undersköterskor. En efterlysning: om någon kan tänka sig att hjälpa till med övningskörning, är det mycket välkommet!”

….till   alla solidariska människor, som enligt den stolta folkrörelsetraditionen blir medlemmar i Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) genom att på TUFFs pg 16 01 37-6 sätta in 200  kr och kanske för annan på samma adress (familjemedlem) 80 kr. Varmt välkommen som medlem i TUFF, Tyresö Ulands- och Fredsförening! 

….till   konsultbyrån Reputation Institute som i sin årliga undersökning ber personer i de 55 länder i världen med högst BNP ranka länder efter rykte. Det visar sig att Sverige har klättrat från tredje till första plats sedan förra året och är nu landet med bäst rykte i världen. Sverige uppfattas som ett säkert, jämlikt och miljömedvetet land med progressiv social och ekonomisk politik. Enligt svaren i undersökningen är svenskarna dessutom trevliga och välkomnande, skriver Vagabond.se På andra plats kommer Finland följt av Schweiz, Norge och Nya Zeeland

….till   Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman , som var sommarpratare på radion den 1 juli. Tillsammans med sin mamma och bror flydde han som 11-åring från Somalia bland annat undan terror-organisationen Al Shababs härjningar. Han motsatte sig dess vana att döda muslimer, fastän de själva gjorde anspråk på att vara islamistisk. På radion sa han bland annat: ”Jag vill prata om hur lätt det ibland kan vara att bryta segregation och utanförskap. Det kan räcka med att se någon i ögonen och sträcka ut en hand.” 

….tlll    Sveriges television, som den 10 juli visade ett program om de tittarstormar, som upprörda tittare reagerat negativt på. Bland annat visades Per Oscarssons framträdande i familjeprogrammet Hylands hörna annandag jul 1966. Då strippade han av sig alla kläder så när som på sista paret kortkalsingar. Samtidigt talade han barnsligt om vad som hände när ”pappas kiss fördes in i mammas kiss”. Detta väckte en enorm folkstorm. Han var då bosatt i Tyresö och en av de första som gick med i TUFF. När TUFF bildades två månader senare (februari 1967) drog han massor av folk till det konstituerande mötet.         

 ….till    OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen, som nu slår fast att det inte finns några bevis på att nervgas användes vid attacken i syriska staden Douma i april. Douma utanför Damaskus blev befriat av den syriska regimens armé från ”rebeller” i april. Genast meddelade västs media att regimen hade använt nervgas mot barn och andra civila.

….till   vapenvilan mellan de stridande i Daara-provinsen i södra Syrien. Avtalet innebär att rebellerna ska lämna över sina vapen till syriska regimen och att strategiskt viktiga områden längs den jordanska gränsen lämnas över till regimens styrkor.             

….till   brittiska tidningen The Guardians kolumnist Simon Jenkins som kommenterar att två nya människor i England nu drabbats av det dödliga nervgiftet novichok. Han frågar redan i rubriken: If the novichok was planted by Russia, where’s the evidence? Han kan inte hitta några bevis på den ryska skulden. Professor Anders Romelsjö skriver på sin blogg jinge.se: ”Varför skulle Ryssland ha intresse att förgifta ett medelålders par i Storbritannien då hela världens ögon är riktade mot Ryssland? Inte kan det väl ha samband mellan ett framgångsrikt fotbolls-VM och Trumps möte med Putin? Eller ren tillfällighet?”  Och Rysslands ambassad i Nederländerna uttalar: ”Hur korkad tror de Ryssland är som påstås använda novichok mitt under VM i fotboll?” 

….till   många amerikaner såsom liberala aktivister, föräldrar och förstagångsdemonstranter som har börjat demonstrera i en lång rad städer i USA. Den gemensamma nämnaren är att pressa Donald Trump till snabbare återföreningar av de familjer som skilts åt efter att ha passerat gränsen från Mexiko.

….till   New York Times, som uppger att president Trump skrivit personliga brev till ledare i Norge, Tyskland och flera andra Natoländer, där han återigen uttrycker sitt missnöje över att många medlemsländer inte når målet att spendera två procent av sin BNP på försvarsbudgeten. Till Tysklands Angels Merkel skriver Trump: ”Det börjar bli allt svårare att rättfärdiga för det amerikanska folket att vissa länder inte delar Natos kollektiva börda”. Observera att de europeiska Nato-länderna redan satsar 4 gånger mera på sim militär än Ryssland.

….till   förre utrikesministern Hans Blix och förra ambassadörerna Rolf Ekéus, Sven Hirdman, Ulf Hjertonsson och Krister Kumlin, som i SvD bland annat skriver:    ”Sverige och Finland har genom sin säkerhetspolitik grundad på militär alliansfrihet under hela efterkrigstiden kunnat bidra till lugnare förhållanden i Nordeuropa än annars skulle ha varit fallet. Låt oss tillsammans med våra nordiska grannländer fortsätta med en sådan politik, vilken också har starkt stöd i våra befolkningar”.

 ….till   tvivlarna på nödvändigheten av att Sverige snart är med i Natos största övning sedan kalla kriget. Övningen går under namnet Trident Juncture och involverar 40 000 soldater, 70 fartyg och 130 stridsflygplan. Scenariot är att Norge utsätts för ett anfall varpå övriga alliansländer kommer till undsättning. ÖB Micael Bydén anser den vara den ”mest prioriterade övningen i år”

 ….till   Sven Hirdman, som i VLT bland annat skriver.  “Ett krig i Europa med Ryssland som en av deltagarna skulle bli helt förödande, inte minst för Ryssland. För en utomstående betraktare ter sig krigshysterin hos ledande svenska medier och opinionsbildare som obegriplig, Även om man diskonterar den inrikespolitiska kontexten. Det ständiga svenska talet om hotet från Ryssland blir som att måla fan på väggen. Det förändrar den traditionellt fredliga ryska synen på Sverige, som har ett stort säkerhetspolitiskt värde för oss, och riskerar i ofärdstider dra oss i fördärv.”

….till   läkaren och Palestinakännaren Gunnar Olofsson som bland annat skriver:  ”Nyligen avvisade det israeliska parlamentet ett förslag om att göra Israel till ”ett land för alla dess medborgare” – alltså även för de drygt 20% som inte är judar. Över 50 lagar diskriminerar idag öppet Israels icke-judiska befolkning, och fler lagar tillkommer hela tiden. Rasism och apartheid finns hela tiden närvarande och genomsyrar det israeliska samhället.”  Han påminner också om att Israel är Mellanösterns enda kärnvapenstat och erinrar om att Mordechai Vanunu, ingenjören som avslöjade Israels hemliga kärnvapenprojekt i Dimona, kidnappades av israeliska agenter i Rom 1986 och tillbringade sedan 18 år i israeliskt fängelse – varav 11 år i isoleringscell. Efter frigivningen lever han fortfarande under övervakning, har stora rörelserestriktioner, får inte resa utomlands och inte träffa vem han vill. Vanunu har sökt politisk asyl i flera olika länder, bland annat Sverige – en vädjan som hittills klingat ohörd.

 ...till   Ship to Gaza, som med fartyget Freedom och två andra fartyg nu stävar mot Gaza för  att ännu en gång med icke-våld visa solidaritet med det palestinska folket i Gaza. Årets seglats följer efter ännu en ohygglig period för människor i det inneslutna Gaza. Under de senaste femton veckorna har över 130 palestinier dödats av israeliska krypskyttar, som ett svar på demonstrationerna under mottot ”The Great March of Return”. Över fyra tusen har skadats, många livshotande, över fyrtio har fått sina ben amputerade.Mailet skickas till dig för att du är med i mina kontakter över solidariska människor

Min adress är:
Åke Sandin Björkbacksvägen 45 Tyresö 135 40 Sweden  

Om du inte vill få dessa mailutskick i framtiden kan du klicka här för att avprenumerera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar