söndag, augusti 5

Den tuffa oberoende radion nr 1471Den tuffa oberoende radion

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1471:a sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 5 augusti, första gången kl 17, och sedan ett par ggr per dygn till söndagen den 26 augusti, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program. 

Programledare: Åke Sandin

Programmet i korthet: 

Många ”rosor” delas ut till dem som på blogg eller i tidningar sagt något värt att citera. Beatrice Fihn är chef för ICAN (Internationella kampanjen mot kärnvapen), som i fjol fick Nobels fredspris, Hon talar i Radio Tuff alltså om kärnvapnens spridning och farlighet och kritiserar oviljan att förbjuda dem.ROSOR från RADIO TUFF (nr 1471) den 5 aug. till….

….till   Ann Sandin Lindgren, som förutom att skickligt sköta Tyresöradion har förnuftiga synpunkter i andra ämnen- På Facebook skriver hon bland annat: ”Jag förstår inte dom som tycker att vi ska gå med i NATO och låta en vettlös, egotrippad, inskränkt och farlig amerikansk president bestämma vår försvarsbudget och vilka krig vi ska ge oss in i och vilka länder vi ska bomba. Det är galet! Världen blir allt farligare! Krig skapar mer krig!” 

….till   många EU-länder som hjälpt till mot svenska skogsbränderna genom att skicka brandbilar, manskap, vattenbombande helikoptrar och flygplan. Det visar en fin solidaritet bland europeiska länder. 

….till   Stefan Lindgren som apropå den tveksamma insatsen från svenska försvaret i bekämpningen av bränderna undrar vad försvarets 53 miljarderna per år används till skriver: ”Sammantaget ger det anledning att ifrågasätta hela modellen med ett försvar mot högst osannolika anfall från ryssen som kostar 53 miljarder i år och sedan stå utan en effektiv civil katastrofberedskap. Onormala väderhändelser framstår som ett långt större hot än den lede ryssen - som dessutom har fullt upp med samma hot. Cirka 80 gånger större arealer brinner i Ryssland.” 

----till   Bror Perjus som skriver:   "Militären är för övrigt mänsklighetens allra värsta miljöförstörare, även om den ibland kan hjälpa till med att släcka en skogsbrand. Dessutom kunde de enorma kostnaderna för militären användas till att minska fattigdomen i världen. Det vi bekämpar är i själva verket den samlade, kollektiva dumheten!" 

,,,,till    Knut Lindelöf, som i sin blogg www.lindelof.nu  skriver  apropå räddningsaktionerna av de ”vita hjälmarna”: Varför hoppar plötsligt Storbritannien in och räddar hundratals Vita Hjälmar med familjer i ett läge då kriget håller på att ta slut? Varför måste dessa “volontärer” nu räddas, om de bara osjälviskt räddat liv och tagit hand om skadade civila – “på alla sidor i konflikten”? Dessa frågor borde varje kritiskt tänkande journalist ställa sig. Men har vi sett något om detta? Svaren på frågorna är nämligen ytterst pinsamma för de flesta västerländska medier. Det har ju länge stått klart att Vita Hjälmarna skapats av brittiska underrättelsetjänsten. Vita Hjälmarna har konsekvent befunnit sig i rebellkontrollerade områden och systematiskt hjälpt terroristerna/jihadisterna med propagandafilmer på ett raffinerat sätt, som sedan spritts via nätet över världen. De har varit mycket framgångsrika med detta. Syftet har varit att demonisera Assad-regimen.”  
Lindelöf skriver också under rubriken: ”SHIP TO GAZA STOPPAD AV ISRAELISK MILITÄR…Så har israeliska myndigheter ingripit, stoppat Freedom Flotilla med den ståtliga ketchen Freedom i spetsen. Väntat, men ändå skamligt. Inga länder, regeringar eller myndigheter protesterar, vilket gör aktivisterna helt chanslösa. Israel gör vad de vill. Som sagt, väntat men skamligt.” 

….till   forskaren vid Oxfords universitet Friederike Otto, som nu påpekar att risken för värmeböljor i norra Europa mer än fördubblats på grund av klimatförändringar. Hon skriver: ”Det som tidigare ansetts vara ovanligt varmt väder kommer att bli det normala. I vissa fall har förändringen redan ägt rum. Samhället måste förbereda sig på det här. Det som tidigare ansetts vara ovanligt varmt väder kommer att bli det normala. I vissa fall har förändringen redan ägt rum. Samhället måste förbereda sig på det här."

….till   FN-sändebudet Virginia Gamba, som uppger att 7000 barn har dödats under de sju år som det syriska kriget pågått. Enligt overifierade uppgifter har fler än 20 000 barn dödats eller sårats 

…..till   Sveriges Televisions programserie kallad Världens undergång, där den första delen hade många avsnitt om Första världskriget. Det uppgavs att tio miljoner människor dödades, de flesta stridande män.. Heroismen i propagandan tonades ner och i stället framhölls soldaternas helvete  som ledde till att många vägrade anfalla fiendens skyttegravar. Åtskilliga avrättades av sina egna på grund av ordervägran. Freden slöts i Versaiiles 1919. Det sades då optimistiskt att första världskriget hade gjort slut på alla krig. Men det ledde i stället till det ännu värre andra världskriget med sina minst 50 miljoner dödade.  

….till    Berndt Egerblahd , som i SvT stod för programmet ”Jag minns mitt 60-tal”. Där förekom både svenska och utländska inslag. Vietnamkriget rasade och den den sydstatskonservative politikern och presidentkandidaten  Barry Goldwater  yttrade bland annat att vi ska bomba Vietnam tillbaka till stenåldern. Morden på Robert Kennedy och Martin Luther King som inträffade 1968 nämndes. Det fanns också inslag om den växande svenska vietnamrörelsen. (Däremot saknade jag en bild av de fyra första amerikanska vietnamdesertörerna Rick, Mike, John och Craig, som TUFF-medlemmar tog hand och gav logi något år.) 

…..till   miljöpartisterna Annika Lillemets och Valter Mutt som i Sydsvenskan menar att försvarsminister Peter Hultqvist (S) vidhåller en närmast villkorslös lojalitet mot USA i frågan om FN:s konvention om kärnvapenförbud. De skriver bland annat:  ”En så ryggradslös hållning anstår inte en försvarsminister i en rödgrön regering Det är otänkbart att ett grönt parti, med rötter i fredsrörelsen, skulle ingå i en regering som inte otvetydigt tar ställning mot kärnvapen”  Nu har Hultqvist också beslutat att Sverige ska köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot för en summa av minst 10 miljarder kr. 

….till   Den indiske utrikesministern SK Singh som säger att Indiens relationer inte angår USA med anledning av USA:s sanktioner mot Iran. USA har uppmanat Indien att inte importera olja från Iran. Men Indiske utrikesministern ryter till och säger: ”Indiens bilaterala relationer med Iran står på egna ben och influeras inte av Indiens relationer till något tredje land”

….till   den världsberömde judiske dirigenten Daniel Barenboim som nu säger: ”Jag skäms för att var israel i dag”. Anledningen är den nya lag, som ger företräde åt judar på flera sätt och som utgör en betydande diskriminering av den palestinska minoriteten. ”Vi har nu en lag som betraktar den arabiska befolkningen som andra klassens medborgare. Det är därför en mycket tydlig form av apartheid”, säger Barenbolm. En stor del av de israeliska kultureliten protesterar också mot lagen., som godkändes i knesset med 63 röster mot 55-

….till   israelen Ram Cohen som protesterar mot en lag som förbjuder kritik av israelisk militär, Cohen säger att dessa lagar är ett slag mot yttrandefriheten och förklarar: ”Dessa lagar skadar demokratin

….till   Beatrice Fihn, som var sommarpratare en dag i juli, Hon är chef för ICAN (Internationella kampanjen mot kärnvapen), som fick Nobels fredspris i fjol. Hon hörs alldeles strax här i Radio Tuff.

....till    alla solidariska som blir medlemmar i TUFF (Tyresö Ulands- och Fredsförening) genom insättning av 200 kr på TUFFs pg 16 01 37-6. Du behövs som medlem i TUFF. Varmt välkommen!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar