lördag, augusti 25

Hellre tända ljus än bara förbanna mörkret

ROSOR från RADIO TUFF (1472) 26/8 till…. 

….till   tuffaktivisterna Sylvia Ljungdahl, Erika Husberg och Bitte Isacsson, som den 6 augusti (Hiroshima-dagen) i Tyresö centrum delade ut flygblad mot dagens kärnvapenhot. Mera om detta plus bild finns på hemsidan www.tuff.nu
73 år efter det amerikanska massdödandet i Hiroshima och Nagasaki genom atombomber finns i dag 9 länder som har kärnvapen: USA, Ryssland, Kina, Israel, Storbritannien, Frankrike, Pakistan, Indien och Nordkorea. Dessutom har USA placerat ut kärnvapen i Europa. Typiskt nog har alla fem permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd dessa förintelsevapen.

….till   alla solidariska, som blir medlemmar i TUFF (Tyresö Ulands- och Fredsförening). Det blir man genom en insättning på TUFFs plusgiro 16 01 37-6 av 200 kr. Det är desto viktigare nu när alla olika föreningar drabbas av minskande medlemstal.

….till   manifestationen mot kärnvapen på Sergels torg den 25 augusti, arrangerad av Kvinnor för Fred (KFF) och Internationella förbundet för Fred och Frihet (IKFF). Bland talarna märktes bland andra Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds. (Mera om detta på bloggen www.tuffsandin.blogspot.com )

….till   Gunnar Westberg, aktiv i Svenska läkare mot kärnvapen, som i GP skriver bland annat så här:
”Hotet om kärnvapen är en viktig valfråga. FN har tagit fram ett avtal som förbjuder kärnvapen, men Sverige har ännu inte skrivit på avtalet. Detta trots Rysslands och Natos hot om kärnvapenanvändning. Svenska politiker tvekar inför hoten från USA att man kanske inte vill samverka med det svenska försvaret om Sverige skriver under avtalet. En stor majoritet av det svenska folket vill att Sverige skriver på avtalet, men än så länge hänger inte politikerna med. Inför valet måste vi se till att de partier som är negativa till ett avtal mot kärnvapen blir bättre informerade. Vi måste också fråga hur de anser att kärnvapnen ska kunna avskaffas, eller om de kanske anser att de bör finnas kvar.”                                                                                            
94 procent av de rödgröna väljarna  men också många alliansväljare är för att Sverige skriver på FN-konventionen mot kärnvapen. Den antogs för drygt ett år sedan av 122 stater i FN:s generalförsamling, en klar majoritet av medlemsstaterna.

….till   FN:s generalsekreterare António Guterres, som vid ett besök i Nagasaki den 9 augusti bland annat sade:
”Miljontals människor lever fortfarande med rädsla för att ett kärnvapenkrig ska bryta ut och det är brådskande att få till stånd en global nedrustning. Kärnvapenmakter spenderar fortsatt stora summor pengar på att modernisera sina vapenarsenaler och nedrustningsprocessen har stannat av”. 
FN-chefen lade också ner en blomkrans för att hedra de runt 74 000 som dog i den amerikanska attacken mot Nagasaki för 73 år sedan.

….till   EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som förklarat att EU nu är fast beslutet att inte följa de av USA begärda sanktionerna mot Iran. EU står alltså fast vid kärnenergiavtalet med Iran som USA sagt upp. USA vill dessutom att europeiska stater ska följa USA:s sanktioner, som redan slagit hårt mot Iran. Frågan är om europeiska företag vågar trotsa USA.

….till   den tyske utrikesministern Heiko Maas, som i tidningen Handelsblatt skrivit en artikel, där han menar att Tyskland nu bör sluta att underordna sig USA, I stället bör man samarbeta mera med EU-länderna, speciellt Frankrike.

….till   Amerikanska TV-bolaget CNN, som meddelar att ”USAs bomb dödade barn”. Över 50 människor dödades i den saudiskledda militäralliansens flygraid mot en skolbuss i Jemen den 9 augusti. Nu uppges USA ha levererat bomben som användes vid attacken – som har fått världen att reagera med avsky. Man har fastställt att det var en bomb av typen MK82, tillverkad av den amerikanska försvars-jätten Lockheed Martin, som tog ca 40 barns liv. Saudiarabien med sina oljepengar är redan efter USA och Kina det land som satsar mest på militären. USA och Storbritannien är de länder som mest förser landet med vapen. Typiskt nog företog Trump sin första utlandsresa som president just till Saudiarabien.

….till   Johannes Bruwer, chef för Röda Korsets delegation i Jemen, säger: ”Avsaknaden av respekt för civilt liv är klandervärd”. Han påpekar att kriget dödat tiotusentals civila och miljoner i Jemen lider av kolera och svält.

….till   Maria Velasco, svensk diplomat och rådgivare åt FN:s särskilda sändebud för Jemen, säger:
”Flygattacken mot en buss i Jemen där 40 barn dödades har fått FN att reagera starkt. Det var ju en fruktansvärd händelse och som förälder går det knappt att föreställa sig den smärta som föräldrarna till de här barnen känner.  Händelsen gör att det är extra angeläget att få igång förhandlingarna Nya fredssamtal förbereds.”

….till   Bo Forsberg i den kristna biståndsorganisationen Diakonia som i SvD bland annat skriver: ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export. Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

….till   den svenske partiledare som i Sveriges Radios utfrågning påpekade att vi ena stunden förfasar oss över diktaturen i Saudiarabien, medan vi nästa stund säljer vapen till landet.

….till   Jemenexperten Elisabeth Kendall som på besök i Sverige menar att Sverige måste hjälpa till i världens största humanitära katastrof som råder i Jemen. Utöver de tiotusentals miljoner civila som dödats lider miljoner jemeniter av kolera eller svält.

….till   Jesper Bengtsson, ordförande i svenska PEN,  en organisation för fri journalistik: Han tar upp den saudiarabiska behandlingen av bloggaren Raif Badawi, Denne har sedan 2012 suttit i fängelse i Saudiarabien, där han dömdes till tio års fängelse och 1000 piskrapp efter att ha kritiserat det härskande prästerskapet och krävt ökad yttrandefrihet. Släpp Badawi fri är budskapet från svenska PEN.   

….till   regeringarna i Nord- och Sykorea som tillåtit att några av de tusentals familjer som splittrades under det förödande Koreskriget 1950-53 nu har kunnat återförenas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar