”ROSOR” från RADIO TUFF nr 1463 den 1/4 till….
….till de ca 800 demonstrationer som ägt rum I USA mot de liberala vapenlagarna.. Den största var i Washington DC, där uppemot en halv miljon människor deltog. Det var en reaktion på den skolskjutning i Florida, där i februari 17 gymnasister dödades och lika många skadades. Budskapet är att väcka frågor om att förbjuda vissa halvautomatiska vapen, begränsa mängden ammunition som säljs, och att reglerna för bakgrundskontrollerna blir hårdare vid vapenköp. I demonstrationerna deltog främst unga människor under parollen "March for our lives”
….till Sveriges Radios magasin för grävande journalistik, Kaliber, som nu haft program som avslöjar att Sverige är inblandat i Jemenkriget. De har upptäckt att Luftfartsverket genom sitt dotterbolag LFV Aviation Consulting anlitat svensk personal till Förenade Arabemiraten, som flyglett militära plan på uppdrag i Jemen. Bombningarna av Jemen under tre år har bidragit till att FN betecknar Jemen som den värsta humanitära katastrofen i världen just nu. Tiotusentals civila har dödats och uppåt en miljon jemeniter har drabbats av kolera. Sverige har liksom USA och Storbritannien stött Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med vapen även efter det att det förödande angreppskriget mot Jemen inleddes.
….till professor Anders Romelsjö, som i sin blogg www.jinge.se undrar om det i väst så kritiserade presidentvalet i Ryssland var mindre demokratiskt än det amerikanska. Han skriver: ”I presidentvalet i Ryssland 18/3 fick Putin ungefär 76 % av rösterna vid ett valdeltagande på 67 %. Därmed fick Putin ungefär 51 % av de röstberättigades röster. Vid presidentvalet i USA år 2016 fick Trump ungefär 49 % av rösterna vid ett valdeltagande på 53 %. Därmed fick Trump c:a 26 % av de röstberättigades röster. År 2008 fick Barack Obama c:a 53 % av rösterna vid ett valdeltagande på 61,6 %, dvs stöd av 33 % av de röstberättigade. År 2012 var valdeltagande vid presidentvalet 58 % och Obama fick 51 % av rösterna, dvs av knappt 30 % av de röstberättigade.”
….till den amerikanske statsvetaren Don Levin, enligt vars forskning USA har lagt sig i andra länders valprocesser 81 gånger mellan 1946 och 2000. Då ingår inte exempelvis stöd för militärkupper, som den i Chile 1973. I 59 procent av de 81 fallen segrade den sida som USA backade upp. Media i allmänhet tiger om beläggen för USA:s intervention i 80-tal val i 45 länder efter andra världskriget, bortsett från statskupper.
….till visselblåsarna, som avslöjat det brittiska företaget med det fina namnet Cambridge Analytics. Det sägs ha manipulerat både USA-valet 2016 till förmån för Donald Trump och det brittiska valet att lämna EU. Nu larmar mexikaner om att företaget lägger sig i valet I Mexico. Tre svenska partier, m, c och kd, har erbjudits hjälp men säger sig ha avstått. (Medan vi ständigt hör om hotet från ryska cyperattacker är det ingen uppmärksamhet över brittiska och amerikanska påtryckningar.)
….till skribenten och filmaren Maj Wechselmann, som på facebook skriver om nervgasattacken i Salisbury så här: ”Novitjok framställdes inte främst på rysk mark utan i staden Nukus i den forna Sovjetrepubliken Uzbekistan. När det tidigare sovjetiska kemiska laboratoriet i Nukus skulle demonteras och saneras var det USA som på plats hjälpte uzbekiska myndigheter. Det rapporterades öppet i exempelvis New York Times den 25 maj 1999, och där nämns också att laboratoriet var framställningsplatsen för novitjok. Är det någon som tror att USA inte drog nytta av sin närvaro på plats i Nukus? Hur många behållare med kemiska rester från laboratoriet fördes till USA för vidare undersökning? Den tidigare brittiske ambassadören Craig Murray skriver apropå Mays anklagelser mot Ryssland att novitjok med största sannolikhet också har analyserats och återproducerats i Porton Down. Det är platsen för den brittiska militärens laboratorium och en av Storbritanniens mest hemliga anläggningar. Porton Down är för övrigt beläget mindre än en mil från Salisbury.”
….till Knut Lindelöf som skriver under rubriken : Nervgiftet i Salisbury: Mums för May bland annat: ”Västvärlden, d v s Storbritannien och USA verkar lätt besatta av att belägga sina fiender med att sprida nervgas mot oskyldiga civila. Vi har sett mer eller mindre lösa anklagelser mot al-Assad vid flera tillfällen. Strategin verkar vara att; kan man belägga fienden med giftgasangrepp mot civila får man världsopinionen på sin sida och kan hävda starka humanitära skäl att fredsbomba. Nu senast är det mordförsöket den 4 mars mot förre dubbelagenten Sergej Skripal från Ryssland och hans dotter Julia i staden Salisbury i södra England. Det enda som är säkert i detta ärende är att inga bevis finns som knyter Ryssland till brottet – vilket hela efterspelet bygger på. Det finns indicier åt olika håll och många tänkbara alternativa förklaringar, som förstås inte heller har bevisats.”
…till George Galloway, tidigare brittisk parlamentsledamot för Labour, som nu efterlyser hållbara bevis från den brittiska regeringen om mordförsöket mot Sergej Skripal och hans dotter. ”Inte skuggan av bevis mot Ryssland”, hävdar han.
….till Sören Sommelius, som i sin blogg www.nyakultursoren.se skriver: ”Ett nytt kallt krig tornar upp sig med krigshot i stället för diplomati. Massutvisningarna av ryska diplomater leder till ökad politisk spänning och ökad risk för krig. Liksom före Irakkriget 2003 handlar det om ej fastställda anklagelser om massförstörelsevapen. Är det bra politik?”
,,,,till Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF), som nu haft sitt 52:a årsmöte. (Det första ägde rum 1967). Vid årsmötet återvaldes Lisa Norgren Benedictsson som ordförande, Sylvia Ljungdahl som vice ordförande, Erika Husberg som sekreterare och Lena Sandin som kassör. Övriga återvalda ledamöter är Miza Landström, Fernando Quiroga, Bitte Isacsson och Magnus Wiberg. Som ny i styrelsen är Anita Larsen, medan veteranerna Monica Schelin och Åke Sandin av ålder och hälsoskäl nu lämnar styrelsen.
|
Välkommen till Åkes blogg. Den innehåller mina krönikor, artiklar men även icke utgivna manus. Det går bra att kommentera det jag skrivit.
lördag, mars 31
Den tuffa radion
söndag, mars 18
Radio Tuff nr 1462
Den tuffa oberoende radion
Tyresö Ulands-
och FredsFörenings RADIO TUFFs 1462:a sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 18 mars, första
gången kl 17 och sedan 3 ggr per dygn till söndagen den 1 april, när ett nytt
Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men
programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se där man också i
fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program.
Programledare: Åke Sandin
Programmet i korthet:
Som vanligt delar Radio Tuff ut ”rosor”, bland annat till Svenska läkare mot kärnvapen.
Tyresöradions Ann Sandin Lindgren
intervjuar Åke Sandin om hans
uppväxt vid Höga kusten, hur han kom till Tyresö redan 1947, om hans militära
karriär som befäl under en repmånad och hur han sedan hamnade i fängelse för
vapenvägran.
lördag, mars 17
Beröm från tuff radio
ROSOR
från RADIO TUFF nr 1462 den 18/3 till….
….till Clara Levin som är aktiv i
Svenska läkare mot kärnvapen, som tillhör International Phsysicians for the
prevention of Nuclear War. Hennes artikel har rubriken ”Med ilskan som drivkraft”, som hon inleder
med följande ord:
”Jag är så arg och besviken på hur världen fungerar. Den stillastående
internationella politiken som kärnvapenstaterna förespråkar, upprustningen som
gör världen till en allt mer osäker plats där ett litet misstag kan förinta en
hel stad, är oroväckande. Hur är det möjligt att ens argumentera för att
fortsätta att producera kärnvapen? Hur kan det som ses som realistiskt att
fortsätta denna maktordning och gisslantagande? Det här är frågor jag ställer
varje dag, men jag får aldrig riktigt några svar. Inte ens tre månader av det
nya året har passerat och de två största kärnvapen-makterna, USA och Ryssland,
har lanserat nya kärnvapendoktriner. Doktriner som i verkligheten innebär att
tröskeln för att använda kärnvapen sänks. Som innebär att de utvecklar taktiska
små kärnvapen innebär i praktiken att de är skapade för att användas.”
Och hon fortsätter med
att bland annat skriva:
”Om det
är att vara realistisk att förespråka död och lidande så är jag glad över att
bli kallad naiv. Jag vill inte ge upp tanken om att världen kan bli en bättre
plats fri från hot om kärnvapen. Frågan är om Sveriges politiker kommer
fortsätta att dansa efter andra länders pipa eller stå upp för en rättvis
värld. Dagen då vi blir passiva kan vi lika gärna ge upp. Så jag antar att det
är bra att känna ilska, det betyder att jag fortfarande inte gett upp hoppet
och att jag fortfarande tror på det jag jobbar för, en kärnvapenfri värld.”
….till Roland Hedayat i föreningen Jemensolidaritet,
som betecknar de treåriga saudiska bombanfallen som ”en outsäglig katastrof – en krigsförbrytelse under FN:s beskydd.” Av
en befolkning på 27 miljoner är 21 miljoner i akut behov av nödhjälp. Dessutom
förekommer i Jemen historiens snabbaste växande koleraepidemi. USA och
Storbritannien stöder den saudiska koalitionen med vapenleveranser.
….till den
amerikanske senatorn Bernie Sanders
som vid presidentvalet 2016 var Hilary Clintons svåraste konkurrent i det
demokratiska partiet. Han säger nu att vad USA gör i
Jemenkriget är olagligt och otillåtet. Liksom senatorerna Mike Lee och Chris Murphy talar han nu ut och påstår att
utan kongressens tillstånd måste USA:s militära stöd till den saudiska
koalitionen i kriget i Jemen få ett slut.
….till War Resisters' International (WRI), den internationella fredsrörelsen med över 90 anslutna
grupper i 40 länder. Vid sitt grundande 1921 antogs följande grundprincip: ”Krig är ett brott mot mänskligheten. Jag är därför fast besluten att inte stödja någon typ av
krig och att sträva efter att undanröja alla orsaker till krig.” Nu fördömer
man NATO-landet Turkiets krig i norra Syrien. Det har fått ett par hundra tusen
civila att fly undan turkiska bomber i staden Afrin. WRI stöder de turkar som
lever farligt genom att motsätta sig kriget.
….till Patrik Paulov som nu bland annat skriver: ”Theresa Mays ”bevis” mot Ryssland för
tankarna till en annan premiärminister. Hösten 2002 sa sig Tony
Blair presentera säkra ”bevis” för att Iraks Saddam Hussein skulle
kunna attackera Storbritannien med kemiska vapen 45 minuter efter att
ordern getts.Detta var ett av de avgörande
”bevisen” för att Irak hade massförstörelsevapen och
dessutom hotade västvärlden med dem.
Bevis som motiverade det fruktansvärda angreppskrig
som tog död på hundratusentals irakier, förstörde stora delar av landet och
bidrog till terrorgruppen IS framväxt. Idag vet
vi att den dåvarande brittiska regeringens tvärsäkra bevis var bluff och
båg rakt igenom. Allt handlade om politik, om att inför den västliga
folkopinionen motivera nödvändigheten av att slå till mot Saddam
Hussein och därmed lägga under sig Irak och dess oljetillgångar.
Sexton år senare är Theresa May på väg att göra en Tony Blair. Hon sprider obevisade
anklagelser för att demonisera det land som är fienden för stunden.”
….till TUFF-mötet om Etiopien den 14 mars med
inledning av Kumale Girma, Besökare har berömt det som ett fantastiskt bra
möte, där man fick reda på mycket om Afrikas näst folkrikaste land.
….till alla solidariska som nu betalat
medlemsavgiften till TUFF på plusgiro 160137-6.
Den är på 200 kr för enskild plus för annan på samma adress 80 kr.
(familjemedlem). Välkommen till TUFF!
fredag, mars 9
Aktiv förening
Tuffs biståndsverksamhet 2017
Sedan början av 1970-talet har Tuff varje år gjort avsevärda
biståndsinsatser, främst i Indien men också i flera andra länder. I Tuff
arbetar alla oavlönat, så i motsats till många andra biståndsorganisationer har
föreningen inga ”administrativa kostnader” utan varenda insamlad krona skickas
oavkortat till ändamålet. Dessutom används pengar
från TUFFs sparkonto
UTBETALAT 2017:
Projekten i Indien: 200 000 kr + 175 000 kr = 375
000 kr
Elikia na Biso för skolan i Kongo 50 000 kr
Avgifter för plusgiro och utlandsbetalningar 897,50
kr
……………………………………………………………………………………………………………
Summa; 425
897,50 kr
(Egentligen är summan 225 897, 50 kr för 2017, eftersom de
200 000 kr som betalades till Indien var pengar från år 2016)
INDIEN-PROJEKTEN FORTSÄTTER
På 90-talet finansierade TUFF sex internatskolor i Dharampur
i delstaten Gujarat. I Dharampurs små fattiga byar bor tribals, alltså den
tidigare så försummade ursprungs-befolkningen, varav de flesta vuxna är
analfabeter. Under det första decenniet var Tuff enda finansiären av
byggnationer, drift och underhåll av dessa skolor.
Sedan har skolorna blivit centra för utveckling bland de
fattigaste av de fattiga genom hundratals brunnar och dessutom små dammar för
konstbevattning, så att man i dag får två skördar varje år. Vidare har anlagts
små vallar i de många sluttningarna för att förhindra jorderosion under de
häftiga monsunregnen. Därigenom har de fattiga småbönderna kunnat återvinna
tusentals hektar åkermark. De har försetts med många bufflar och flera
massbröllop för de fattiga har bekostats.
Tack vare skolorna har tusentals elever fått undervisning
och många till och med hjälpts till högskolor. Från miljonbelopp varje år från
TUFF har biståndet de senaste åren uppgått till ca 200 000 kr per år. Men
välbeställda indier har blivit så imponerade av verksamheten, att de numera
bidrar med summor, som bland annat bidragit till två gymnasier och ett elevhem
för flickor.
De 175 000 kronorna som skickats 2017 motsvarar 1 313 000
indiska rupier. TUFFs främste partner i Indien, Bhikhu Vyas, tackade hjärtligt
för pengarna. De användes, skriver han, av skolorna i Vanachai och Girikung,
två av de sex skolor som på 90-talet anlades med pengar från TUFF. Där ska de
bekosta bland annat lönerna för lärare, skolmat för 135 elever, böcker till
skolbiblioteken, skoluniformer för 205 elever, samt skolresor.
SKOLAN I KONGO
De senaste åren har TUFF bidragit till en skola i
Kongo-Kinshasa bland 13 fattiga byar för barn till illitterata föräldrar.
Initiativet togs av Miza Landström, ledare för organisationen Elikia na Biso
och ledamot av TUFFs styrelse. Det bidrag på 50 000 kr som lämnades 2017 från
TUFF användes till lärarlöner.
BIDRAGSGIVARE.
För de indiska projekten har tre skolor varit solidariska.
De är Kuma skola och Strandskolan i Tyresö samt Alléskolan i Lerum. Sammanlagt
har de genom dagsverken och likande bidragit med 117 056 kr. Vidare har TUFF
genom försäljning av mangogram för plantering av mangoträd i fattiga indiska
byar fått in 15 300 kr
Många solidariska medlemmar har lämnat bidrag på sammanlagt
13 480 kr utan att öronmärka dem för något visst ändamål.
När tre TUFF-medlemmar, paret Lionell och Curt Allerberg, gick bort under året uppmanade deras anhöriga
i dödsannonserna att lämna bidrag till TUFFs insamlingskonto 79 36 36 -2 för
att hedra deras minne. Det blev sammanlagt 12 550 kr.
De mottagna beloppen motsvarar inte de summor TUFF har
bidragit med i bistånd till Indien och Kongo. Vi har därför varit tvungna att
ta pengar från insamlingskontots sparkonto.
Kontinuerlig information om biståndet lämnas i RADIO TUFF
och på TUFFs hemsida www.tuff.nu , där Bhikhu
Vyas´ kvartalsrapporter om projekten i Indien finns att läsa.
onsdag, mars 7
Den tuffa oberoende radion 2017
-->
Radio Tuff 2017: Nr 1431 - 1456
Radio Tuff har på 33:e året
fortsatt att sända program, som hörts varje vecka. Ett nytt Radio Tuff har
kommit varannan söndag kl 17.00 och sedan tre ggr per dygn i två veckor Det hörs
på 91,4 MHz och även på www,tyresoradion.se där det när som helst kan
avlyssnas och i fliken ”Arkiv” hörs
tidigare Radio Tuff
PROGRAMLEDARE: Åke Sandin och
Monica Schelin
TEKNIKER: Åke
Sandin, Theodor Lindgren
Programmen i korthet 2017:
8/1 – 22/1 Som vanligt
delar Monica Schelin och Åke Sandin ut ”rosor”
till några som sagt eller gjort något
bra. Den kände fredsforskaren Jan Öberg
intervjuas om sitt besök i
december ”i det från ockupanter befriade”
Aleppo. Åke Sandin beskriver kort Tuffs omfattande
verksamhet under det gångna året under rubriken
”Tuff tuffade på 2016”
22/1 - 5/2 Det domineras
av två inslag: Ovanligt många ”rosor”, en
del med vassa taggar, delas ut
till folk som skrivit eller gjort något bra. Den andra hälften är en intervju med Sören Sommelius, författare och tidigare kulturchef på Helsingborgs Dagblad. Hans
läsvärda blogg www.nyakultursoren.se handlar bl a om vapenexport, USA:s spioneri, Nato
och ”krigshetsaren” Jan Björklund
5/2-19/2 Rosor delas ut till ung amerikansk kongressledamot, gamle Gorbatjov och många andra. Tuff-aktivisten Lena Sandin intervjuas om arbetet mot kärnvapen. Åke Sandins krönika har rubriken ”Amerika först – och mest krigiskt”.
19/2-5/3 Som vanligt delar Åke Sandin och Monica
Schelin ut många ”rosor” till
dem som sagt eller gjort något bra. Åke Sandins långa krönika handlar bland
annat om att Tuff nu fyller 50,
om det konstituerande mötet den 13 februari 1967 och om författaren och fredsaktivisten Per Anders Fogelströms roll att agitera mot svenska atombomber
5/3-19/3 Massor av
”rosor” delas ut till välförtjänta men många av dem är liksom verkliga rosor försedda med vassa taggar, så vi saknar
inte veckans snytingar som Radio
Tuff förr i världen delade ut. För 50 år sedan var många engagerade mot USA:s Vietnamkrig. Ann Sandin Lindgren intervjuas om ett besök nyligen i Ho Chi Minh-staden (förut Saigon).
19/3-2/4 Som vanligt
delas en massa ”rosor” ut till bl a
en amerikansk kongressman och den tyske utrikesministern. Freds-
och miljökämpen Tord Björk i
”Aktivister för fred” intervjuas om
kriget i Ukraina. Läkaren Ingrid
Eckerman som tillhör en arbetsgrupp
som vill stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar intervjuas.
2-16/4 Som vanligt
delar Åke Sandin och Monica Schelin ut ”rosor”, bland annat
till engelska muslimer och kritiska
synpunkter om Turkiet. Sylvia Ljungdahl som nu avgår som Tuffs ordförande intervjuas om bl a
Tuffs projekt i Indien liksom den
tillträdande ordföranden Lisa Norgren
Benedictsson, som också berättar om de många solidariska insatserna av
Kumla skola, där hon varit lärare i 26 år.
16-30/4 Som vanligt
delar Åke Sandin och Monica Schelin ut ”rosor”, bland annat
till dem som, ifrågasätter
”kemgasattacken” i Syrien och USA:a svar på den. Rysslandskännaren Stefan Lindgren intervjuas om terrorn i S:t Petersburg och Stockholm, om förövarnas
hemländer i Centralasien, om Rysslands syn på Syrien
och behovet av en oberoende klarläggning av kemgasen och dess användare i Syrien.
30/4-14/5 Som vanligt delar Åke
Sandin och Monica Schelin ut
”rosor”, bland annat till motståndarna
till krigsövningen Aurora 17 och tvivlarna på den ”syriska” gasattacken. Tuffs
ordförande Lisa Norgren Benedictsson
om Tuffs 50- årsfest den 6 maj.
Intervju med Pierre Schori om vår
säkerhetspolitiks snävt militära
perspektiv, om vår utrikespolitik som bästa försvaret och om krigen i världen.
14/5-28/5 Monica Schelin och Åke Sandin delar frikostigt ut verbala ”rosor” och Åkes tal vid Tuffs jubileumsfest
sammanfattas. Ola Friholt från
Fredsrörelsen på Orust hyllar Tuffs
50 år med rimmad vers. Roland Hedayat, ordförande i föreningen Jemensolidaritet, om Saudiarabien och dess
bombkrig mot Jemen som orsakat en
humanitär katastrof av stora mått för miljoner jemeniter
28/5-11/6 Monica Schelin och Åke Sandin delar frikostigt ut verbala ”rosor” till bland annat läsvärda bloggare. Lärarna vid Kumla
skola i Trollbäcken, Tomas Magnusson och Carina Josefsson, intervjuas om skolans ”festival” för indiska Anders Fogelströms insatser för freden.
11/6-25/6 Monica Schelin och Åke Sandin delar frikostigt ut verbala ”rosor” bl a till en bra artikel av Carl Tham. Irakfödda Widad Zaki, aktiv i Svensk-irakiska solidaritetskommittén om läget
i terrordrabbade Bagdad och i krigets Mosul ”Terror”– men bombkriget då?”
25/6-9/7 Monica Schelin och Åke Sandin delar ut verbala ”rosor”,
bl a till en bok om Per Anders
Fogelström och en belgisk präst i Syrien. Sigyn
Meder, ordförande i Iraksolidaritet, om turbulensen i
Irak efter angreppet 2003 och striderna om städerna
Fallujah och Mosul. Samtal med Stefan
Lindgren, utgivare av Ryska Posten, om läget kring Östersjön förr och
nu.
9/7-23/7 Monica Schelin och
Åke Sandin delar ut verbala ”rosor”,bl a till Svenska Freds´ordförande Agnes Hellström och den brittiske experten på Mellanöstern Robert
Fisk. Radio Tuffs man i San Francisco Bengt
Svensson om Fogelströms
bok ”Krigens barn” och skjutningar i Kalifornien. Åke Sandin om en tidningsartikel som kallar TUFF
för ”Tyresös tuffaste 50-åring
23/7-6/8 Monica Schelin och Åke Sandin delar ut dussintals verbala ”rosor”,bl a till Magnus
o Brasse och till minnet av Per
Anders Fogelström. Åkes krönika har
rubriken ”Ironi, lögn och cynism om
Hiroshima” med anledning av 72- årsdagen
av atombomben den 6 augusti, då Tuff-aktivister finns i Tyresö centrum. Om papperstranor
som symbol mot kärnvapen med anledning av lilla
Sadakos försök att inte få cancer av
bomben.
6/8-20/8 Monica Schelin och Åke Sandin delar ut dussintals verbala ”rosor”,bl a till en erfaren diplomat och till lokala personer. En
lång intervju med Thage G Peterson, tidigare bl a
försvarsminister och riksdagens talman, om hans åsikter om fredsarbetet som han vill skall vara mera
aktivt. Han påstår: ”Freden är inte naiv”
och han slår vakt om alliansfriheten.
20/8-3/9 ”Rosor” delas
ut av Åke Sandin och Monica Schelin till ett dussintal, som
sagt eller gjort
något bra. Farshid Ardabili Farsi är
iransk-svensk fredsordförande i Nässjö
och intervjuas bland annat om sanktionerna mot Iran och oviljan mot Iran från USA. Åke Sandin kommenterar
svensk upprustning.
3/9-17/9 Som vanligt börjar programmet med att Monica Schelin och Åke Sandin delar ut ”rosor”
till välförtjänta. Den erfarne fredskämpen i Göteborg, Tomas Magnusson,
intervjuas om göteborgarnas protester mot krigsövningen Aurora 17. Lennart
och Åsne Liedén om att de som
försvar förespråkar icke-våldsligt civilmotstånd
framför militärt dödande.
17/9-1/10 Som vanligt börjar programmet med att Monica Schelin och Åke Sandin delar ut ”rosor”
till många, som sagt eller skrivit något bra. Från Musikvalvet Baggen i Gamla Stan hörs Annika Sterner (född Dahlquist i Tyresö) berätta om den kommande pjäsen ”Vi skulle ha spelat Lysistrate”. Sedan en kort krönika under rubriken ”Jemeniternas
bortglömda tragedi”
1-15/10 Personer som
kritiserat krigsövningen Aurora 17 och svensk tvekan att ratificera kärnvapenförbudet
tillhör de många som får ”rosor” av Åke
Sandin och Monica Schelin. Tuff-ordföranden Lisa Norgren Benedictsson om Tuffs planer på att möta nyanlända
ungdomar i Tyresö. En frän text av Ingemar
Myhrberg om nutida
kärnvapenpolitik läses upp.
15-29/10 Lena Sandin intervjuas om Nätverket
mot kärnvapen, som är medlem av nobelprisbelönade
ICAN, och om föreningen ”Nej till Nato”. Många som sagt eller gjort något bra får ”rosor” av Monica Schelin och Åke Sandin. Radio Tuffs
man i San Francisco Bengt Svensson
har lämnat en text om Las Vegas mm,
som läses upp.
29/10-12/11 Monica
Schelin och Åke Sandin delar berömmande ut rosor till många som sagt eller gjort något bra. De
beundransvärda föreningsaktivisterna Sylvia
Ljungdahl och Erika Husberg intervjuas om ”Vi skulle ha spelat Lysistrate”, ett skådespel om framstående
kvinnor för fred, om Tuffs samlingar på onsdagskvällarna
med unga flyktingar och om Tyresö kvinnojour.
12/11-26/11 Monica Schelin och Åke Sandin delar ut en massa ”rosor”
till TUFF:s integrationsprojekt
och många andra som gjort eller sagt något bra. Anna Höglin, en beundransvärd Tyresökvinna
intervjuas med anledning av sin 99- årsdag.
Åke Sandin kommenterar den svenska ubåtshysterin
på 80-talet och
nu.
26/11-10/12 Monica Schelin och Åke Sandin delar som
vanligt ut många ”rosor” till både finländare,
norrmän och andra välförtjänta. Ola
Friholt i den aktiva Fredsrörelsen
på Orust berättar om Johan Galtung,
som får ”Folkets fredspris enligt Nobels
testamente” den 2 dec. Några slutord om krigets eländiga följder i t ex Irak och Libyen och att dess första
offer är sanningen
10-24/12 Som vanligt delar Monica Schelin och Åke
Sandin ut många ”rosor”. bland annat
till läsvärda böcker om både Putin och andra världskrigets många våldtäkter. Tuff-ordföranden Lisa Norgren Benedictsson hörs när hon
och andra aktivister lär nio unga
afrikaner att baka pepparkakor och lussekatter. Hampus
Eckerman kommenterar fränt uppgifter om antalet USA-trupper i Syrien och Jerusalems ställning.
24/12-7/1 ”Rosor” delas ut frikostigt till dem
som sagt eller gjort något bra. Elena Magnell läser sin fyndiga
årsbetraktelse över 2017 på rimmad vers. Åke
Sandins krönika har
rubriken ”Från elitsoldat till
fängelsekund och fredsaktivist”
TUFF i andra medier
Februari Tyresö Nyheter, en tidning som delas ut
till alla kommunens hushåll, har en artikel
med rubriken ”En TUFF 50-åring”. Den
handlar om att Tuff funnits i ett halvsekel
och har bilder på Tuffs ordförande Sylvia Ljungdahl och Radio Tuffs Åke Sandin och Monica Schelin.
Juli Tidningen Mitt i Tyresö har en rubrik på sin första
sida med texten ”TUFF SKA TUFFA
PÅ” och med foto av två Tuff-aktivister med plakat, bland annat med texten ”För en kärnvapenfri
värld”. Inuti tidningen finns två helsidor med fem bilder på olika Tuff-verksamheter och med rubriken TYRESÖS TUFFASTE 50-ÅRING
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)