onsdag, november 29

Eländiga resultat av krigen mot Irak och Libyen

”Krigets första offer är sanningen”
är ett talesätt, myntat av den amerikanske senatorn Hiram Johnsons 1917. Det blev bland annat bekräftat 2003, när Irak anfölls av USA och Storbritannien, varvid tusentals irakiska civila dödades. Saddam Hussein mördades.

Angreppet motiverades med att Irak sades ha skaffat massförstörelsevapen och var ett tillhåll för al Quaida. Sedan visade det sig att dessa skäl att angripa var lögnaktiga. Irak har sedan dess som en följd av angreppet 2003 i många år plågats av terrorister, typ IS, och drabbats av ständiga krig och oroligheter. Senast i somras bombades den av IS sedan 2014 behärskade storstaden Mosul med många civila dödade för att befrias.

Libyen från mest välmående afrikansk stat till grymt kaos.
Under de första åren av det här seklet bedömdes Libyen som Afrikas mest välmående stat. Men 2011 angreps landet av Nato. Många civila libyer dödades.

USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton gjorde skäl för sitt öknamn Killary genom att skrattande kommentera mordet på Libyens ledare Gaddafi med orden.
     ”Jag kom, jag såg, han dog”

Sedan dess har Libyen i sex år varit ett laglöst land med rivaliserande regeringar, inbördes kontroverser, flyktingsmugglare och ett tillhåll för terrorister.  Det har länge rapporterats att flyktingar har ett helvete i läger som de är förvisade till och där tillvaron präglas av våldtäkter, misshandel, tortyr, ja ibland till och med mord. Nyligen avslöjade amerikanska TV-kanalen CNN att flyktingar rentav utsätts för slaveri

Svensk medverkan i kriget mot Libyen
Vi svenskar deltog i kriget mot Libyen med åtta Gripen-plan. Med enighet  beslöts att detta skulle ske. Dessutom med stolthet, för det ansågs vara bra för vår vapenexport att våra flygplan fick visa upp sig.


Sverige har inte gjort någon avbön eller ursäkt för att vi medverkade i ett krig med  sådana katastrofala följder.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar