lördag, juli 22

”ROSOR” från RADIO TUFF (1445) 23/7 -17 till ….

….till   Magnus och Brasse vars ”Svordomsvisa” vi använde under många år i Radio Tuff under dess 32-åriga historia när vi utdelade ”veckans snytingar”. Den gick så här:

”Bondlurk, läbbiga skurk, ynkliga parasit!
Pottsork, snuskiga stork,
Din ruttna rot är full av kork!
Avskum, spattig och krum, du är så jävla dum!
Din usla gam, din slemmige torsk,
Förnicklade pappskalle, skunk, förbanne mig!
Lägg ägg, slibbiga drägg, skitstövel och bandit!
Slashas, ditt vidriga as,
Piss och pest och senapsgas!
Sopprot, helidiot, fan vad du bär emot!
Din sabla bock, ditt feta arsel, våga dig aldrig mer hi-it
!

Nu var det länge sen den hördes. Sen dess har vi inte delat ut några snytingar utan bara delat ut tusentals ”rosor” till välförtjänta. Men många av dem har för all del  vassa taggar, precis som riktiga rosor.

 

….till   Sören Sommelius som i sin blogg www.nyakultursoren.se under rubriken ”SvT:s ubåt i Gävle -- Rötmånads-journalistik?” kommenterar det 12 meter  suddiga bottenfynd på fem meters djup inne i Gävle hamn som Sveriges Television den 10 juli visade gång på gång i sina nyhetssändningar och som förmodades vara en ubåt.   Sommelius skriver bland annat::

”Det är obegripligt varför det opartiska SVT inte talat med någon av de många kompetenta författare och journalister som under de senaste decennierna tagit fram kritiska granskningar av de många återkommande ubåtslarmen som i efterhand ett efter ett visat sig vara mest tunna soppor kokta på några rostiga spikar och kryddade med russofobi. Eftersom det inte skett och i brist på uppföljningar känns ubåtshistorien mest som slapp rötmånadsjournalistik.”                                           Mera om de falska ubåtshistorierna finns på www.tuffsandin.blogspot.com
….till   de 122 länder som i FN den 7 juli röstade för ett kärnvapenförbud. Fram till nu var kärnvapen det enda massförstörelsevapnet som inte var förbjudet genom ett internationellt avtal, trots dess katastrofala humanitära konsekvenser. Biologiska vapen förbjöds 1972 och kemiska vapen 1992. Det beräknas att det finns ca 15 000 kärnvapen i världen, främst i USA och Ryssland men även i Kina, Frankrike, Storbritannien, Israel, Indien, Pakistan och Nordkorea. Ca 2 000 av dem är klara för avfyring, vilket räcker för att döda alla världens alla människor.

….till   TUFF-aktivister som söndag den 6 augusti uppmärksammar att det då är 72 år sedan hundratusentals japaner kremerades levande i Hiroshima av en atombomb. Tuff-arna finns i Tyresö centrum mellan kl 11-14 och sprider flygblad och säljer böcker. Välkommen att besöka TUFF:s bokbord!

….till   minnet av Per Anders Fogelström (1917-1998) som skulle ha fyllt 100 år den 22 augusti. Han var den främste svenska fredsaktivisten under 1900-talet. När Sverige på 50- och 60-talet hade avancerade planer på egna kärnvapen var han mycket aktiv i AMSA, Aktionsgruppen mot svensk atombomb, som starkt bidrog till att Sverige blev kärnvapenfritt. Han skrev tillsammans med Roland Morell boken ”I stället för atombomb”. Det är en tunn bok, bara 46 sidor, men en av de böcker som påverkat mig mer än de flesta andra böcker. Den byggde på uppfattningen att militärt försvar i kärnvapenåldern inte kunde skydda och försvara oss människor och inte heller de värden vi finner omistliga: demokrati, humanism mm. Militärmiljarderna skulle i stället användas till att minska fattigdom, svält och förtryck i uländerna. Vid den här tiden var förslaget ännu radikalare än det kan synas i dag, för det här var mitt under det kallaste av krig väst-öst --människorna i syd räknade man liksom inte med-- och dessutom långt före SIDAs tillkomst. I slutet av 50-talet satsade svenska skattebetalares valda ombud mer än hundra gånger så mycket på militären än på internationellt bistånd

….till   Arne Stråbys nyutkomna bok ”Per Anders Fogelström – fredens språkrör” som finns att köpa för endast 40 kr från TUFF. (Ring Åke Sandintel 712 4463 eller e-posta till ake.sandin@tyresoradion.se och beställ ! Eller kom till TUFF:s bokbord i Tyresö Centrum söndag den 6 augusti (Hiroshima-dagen) och köp.

….till   Frankrikes president Emmanuel Macron som tänker minska budgeten till det urstarka krigsmakten, något som fått försvarschefen general Pierre De Villiers att vredgat avgå. Frankrike är världens femte mest välrustade land med en krigsmakt som kostar ca 320 miljarder kr.

….till   den kristne belgiske prästen Daniel Maes, som verkat i ett syriskt kloster sedan 2010 och med sina erfarenheter nu säger: ”Västliga mediers rapportering om Syrien är den största lögnaktigheten i vår tid”

….till   det tiotal människorättsaktivister som nu fängslats i Turkiet, däribland en Amnestychef, en svensk och en tysk. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har skarpt protesterat och svenska UD har framfört frågor till turkisk ambassads-personal

….till   Torsten Kälvemark som i AB den 16/7 skriver om Nato-landet Turkiet bland följande:
Erdogan misstror säkert sina Nato-allierade. Ändå har han alla skäl att stanna kvar. Han åker på alliansens toppmöten men lika ofta till Kreml. Han kan inlägga sitt veto mot både det ena och det andra. Nyligen hämnades han på det alliansfria Österrike genom att blockera delar av landets medverkan i Natos partnerskapsprogram. Sveriges Nato-ivrare har därför anledning att se upp.
            Och vidare om Turkiet:
”Det är ett land där yttrandefrihet och rätt trampas under fötterna och där fängelserna nu är fyllda till bristningsgränsen.”

….till   Robert Piper, som är FN:s humanitära koordinator för de 2 miljoner människor som finns instängda i Gaza. Han varnar nu för att Israel genom restriktioner låter Gaza-borna endast förses med elektricitet 2 timmar om dagen. Han beskriver också deras behov av mat, arbete, hälsovård och annat det råder skriande brist på i Gaza.


….till   den som kan förklara det ryska inflytandet i USA. Nästan varje dag under snart ett år har en förstanyhet i västliga medier varit Trumps olika förbindelser med ryssarna, som anklagas bland annat för att ha spridit komprometterande uppgifter om Hillary Clinton. Vad för slags uppgifter som ryssarna lär ha givit Trumps gäng får vi dock aldrig veta. Hur i all sin dar kan de veta så mycket om känsliga saker som inte amerikanerna själva känner till. USA har värdens överlägset bästa underrättelsesystem. För några år sen avslöjades till exempel att amerikanerna rentav brukade avlyssna Angela Merkels mobiltelefon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar