fredag, juni 23

"Rosor" med taggar

”Rosor” från Radio Tuff (1443) 25/6-9/7 till….

….till   SOM-institutet i Göteborg som mäter svenska folkets åsikter i olika frågor. De meddelar nu att svenskarnas inställning till medlemskap i Nato har minskat från 38 procent 2015 till 33 procent 2016.

….till   Göran Greider som i SvT:s program Agenda (11/6) tröstade oss som led av inslaget med rubriken ”Vart tog fredsrörelsen vägen?” genom att tycka att fredsrörelsen är en viktig motröst i debatten. Han framhöll: ”Om vi ska få en allsidig försvars- och säkerhetspolitisk debatt, så borde fler röster höras från denna fredsrörelse. Nu ser vi ett läge, där jag märker att många socialdemokrater till och  med knappt vågar yttra sig om den militära upprustningen av rädsla för att stämplas som Putinvänner. Vi har alltså ett försvars medialt komplex som har tagit över debatten i alltför stor utsträckning och piskar upp stämningen”

….till   statistikerna som räknat fram att i världens länder satsas den enorma summan 1 753 000 000 000 dollar (ca 16 000 miljarder kr) på, krigsmakter. Det blir över 2 000 kr per var och en av världens 7,3 miljarder människor, såväl spädbarn som åldringar. Det fantastiska beloppet utgör en grundbult i det militär-industriella-mediala-akademiska komplexet (mimak) och möjliggör att det går att tjäna grova pengar på militära insatser. Ca en tredjedel av värdens rustningar finns i USA, som lägger ner nästan tio gånger så mycket som Ryssland på sina krigsmakter.


….till   debattören och filmaren Maj Wechselmann, som går motvinds i det västtillvända mediebruset och skriver:  Nato är en krigsallians under USA:s ledning.
Nato har i brutala folkrättsvidrigt krig bombat Serbien 1999, lagt en grund för bildandet av Kosovo där USA har en jättestor militärbas, Bond Steel. Har slagit sönder Libyen 2011 från att vara Afrikas rikaste land till ett land i kaos, och rekryteringsbas för terrorister – långt utöver FN-resolution. I Afghanistan har Nato sedan snart 16 år skapat elände och kaos. Ledande Nato-länder som USA, Frankrike och Storbritannien för en politik som gynnat terrorismen i Syrien och Irak, enligt bl.a. Obama, ett brott mot FN-stadgan och folkrätten”

….till   Tyskland, som nu stoppat utvisningar av unga afghaner efter det att Afghanistan blivit allt farligare att bebo. Under senaste tid har över 150 människor dödats och ca 400 skadats i ett terrordåd i Kabul. Sedan vid begravningar har minst 20 människor dödats. Tyvärr fortsätter vi i Sverige att utvisa afghaner.


….till   Rädda Barnen och Svenska kyrkan, som är bland de många som nu vill stoppa utvisningar av afghaner och som slår fast: ”Migrationsverket och Sveriges regering hävdar att det är möjligt att utvisa människor till Afghanistan. Säkerhetsläget i landet har dock försämrats och utsikterna för att en förbättring skulle ske är obefintliga.”  Även Aftonbladets Anders Lindberg kräver (21/6) att vi slutar att utvisa folk till  Afghanistan. Sverige har en moralisk skyldighet att inte skicka ungdomar rakt in i döden” hävdar han.

….till   Matilda Molander, ledarskribent i DN som (18/6)  skriver om det eländiga tillståndet i Jemen under rubriken ”Kolera och svält i krigets  spår”. Jemen som betraktas som arabvärldens fattigaste land bombas sedan över två år av Saudiarabien, varvid tiotusentals civila har dödats. Nu har landet dessutom drabbats av en koleraepidemi. Men många av sjukhusen är redan sönderbombade av de stenrika och välrustade saudiaraberna, så alltför få kan erhålla sjukvård.

….till   tyska och österrikiska utrikesministrarna som gemensamt fördömt att den amerikanska senaten med röstsiffrorna 97-2 beslutat om nya sanktioner mot Ryssland, den här gången riktade mot energisektorn och metallindustrin. De säger: ”Europas energitillförsel är ett ämne för Europa och inte för USA”. De påpekar, att de båda länderna har gjort enorma investeringar i Nordstream II och ser sanktionerna som ett hot mot sina egna nationella intressen och även övriga Europas gemensamma intressen.
….till   den erkänt duktige brittiske journalisten och mellanösternkännaren Patrick Cockburn som skriver: ”Varje gång jag kommer till Syrien slås jag av hur annorlunda situationen på marken är jämfört med hur den beskrivs i världen utanför…Jag kan inte komma på något annat krig eller annan kris som jag bevakat där propagandistiska och partiska källor liksom andrahandskällor så lätt accepterats som tillhandahållare av objektiva fakta.”
….till   den belgiske prästen Daniel Maes,  som har bott i Syrien sedan. 2010. Enligt honom bygger västmedias bevakning av kriget i Syrien på lögner: President Bashar al-Assad är inte problemet, utan våra egna politiker, som stöder Islamska staten och Al Nusra, för att störta den syriska regeringen.
"De verkliga terroristledarna finns i väst och Saudiarabien", säger han.

….till   Arne Stråby, vars bok ”Per Anders Fogelström – fredens språkrör” just har kommit ut. Den är på bara 40 sidor men med massor av foton från Fogelströms insatser i Svenska Freds och AMSA (Aktionsgruppen mot svensk atombomb). Den ges ut med anledning av att Fogelström skulle ha fyllt 100 år den 22 augusti 2017. Boken finns att köpa från Tuff för endast 40 kr. Den kan beställas genom att ringa  Åke Sandin (tel 712 4463) eller e-posta till ake.sandin@tyresoradion.se

….till   de många solidariska, som redan har blivit medlemmar i Tyresö Ulands- och Fredsförening genom att på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 sätta in 200 kr (plus kanske för annan på samma adress, familjemedlem, 80 kr). Hjärtligt välkommen som medlem av TUFF!

-->

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar