torsdag, juni 29

Kemgasen en bluff

Undersökande journalister behövs - nu mer än någonsin
Den amerikanske journalisten Seymour Hersh är hyllad för sina avslöjanden. Han fick det prestigetyngda Pulitzerpriset redan för sina skriverier om Song My-massakern, som inträffade 1968. Song My (också kallad My Lai) är en vietnamesisk by, där mellan 350 och 500 civila sköts till döds av amerikanska trupper. Avslöjandet ledde bland annat till att det skyldiga amerikanska befälet dömdes till husarrest.
 I april 2004 avslöjade Hersh amerikanska militärers tortyr av irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad.
Nu vid 80 års ålder är Hersh fortfarande aktiv i sitt sanningssökande genom att bland annat ifrågasätta beskyllningarna mot den syriska regeringen att använda kemgas. Det är i en artikel om detta, som hans vanliga organ The New Yorker och London Review of Books tycks ha refuserat. I stället fick hans avslöjanden publiceras i tyska Welt.
Där tar Hersh upp det amerikanska anfallet den 6 april i år på den syriska flygbasen Shayrat. Förevändningen var den påstådda syriska kemgasattacken två dagar innan (4 april) mot orten Khan Sheikhoun som rebellerna behärskade. Denna händelse skildrades av de flesta västmedia som ett otäckt övergrepp. Bilder på skadade och döda civila, därav många barn, ledde till stor upprördhet hos människor över hela västvärlden.
Hersh påstår att Trump gav order om att anfalla den syriska flygbasen trots att han blivit varnad av underrättelsekällor att det inte fanns några hållbara bevis på att Syrien hade använt kemvapen. Han uppger att några amerikanska militär- och underrättelsemänniskor var deprimerade över att presidenten ignorerade bevisen. De skall ha sagt: ”Vi vet att det inte var en kemgasattack”!
Detsamma framfördes också av Theodore Postol, expert på kemiska vapen vid det amerikanska universitetet MIT, som kommenterat de otäcka bilderna från den av syriska regimen påstådda kemgasattacken den 4 april. Han säger så här:
Jag håller med om att bilderna är upprörande. Men inget av detta är nytt och inget av det visar att den syriska regeringen låg bakom en nervmedelsattack. Som sådan faller denna artikel bara i under kategorin propaganda.” 
Men denna ”propaganda” ledde till att 59 amerikanska missiler angrep en syrisk flygbas, ett klart men nedtystat brott mot folkrätten.


PS: Efter det amerikanska anfallet på den syriska flygbasen den 6 april som skedde som svar på påstådd syrisk användning av kemgas undrade jag, om Assad verkligen var så korkad att han tillät detta. Hans trupper hade haft stora framgångar och USA hade minskat sina anspråk på en regimförändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar