fredag, mars 31

"Rosor" från Radio Tuff nr1437 till ....

….till minnet av Sven Lionell, som dog den 16 mars några dagar efter sin hustru Kerstins bortgång. Begravningen äger rum i Tyresö kyrka fredag den 7 april kl 11. Han var en av Tyresös verkliga tillgångar, framstående inte bara som politiker utan i många år i teatersammanhang. Bland annat skrev han det populära Tyresöspelet. Han skrev också vers, till exempel ”Bollmoran” i Tyresö Nyheter. De två av Svens sista kluriga verser i tidningen kom i februari och mars i år och löd:

I natt jag drömde något, som aldrig förr hade hänt
Att en Trump-slagare blev president !
I Staterna gick folk omkring och drog från bar till bar
Det braka loss med en fanfar.
Med ens så blev jag vaken klar
Och faktiskt fann
Att drömmen den var sann.

När han blir gammal moderaten
Då lever han nog helst på staten
Och prisar allt det sociala
som han i dag inte vill betala

….till anhöriga till Lionells som i dödsannonsen uppmanar folk att tänka på TUFFs insamlingskonto plusgiro 793636-2 för att hedra de bortgångna. Till exempel finns mangogrammen ”Till minne av…” att köpa av Tuff. De har de senaste åren bidragit till att ca 140 000 mangoträd planterats i fattiga indiska byar.

….till den kurdiska kanalen Rudaw, vars korrespondent är i västra Mosul  meddelade att 230 människor dödats i ett bombanfall. De flesta av dödsoffren var civila. Det är den USA-ledda koalitionen, vars flyg bombar Mosul, och den har nu erkänt att det var dess flyg som dödade så många civila. När Aleppo i december ”befriades” från rebeller och terrorister vimlade det i västmedia av civilas tragiska öde, men bombningar från luften drabbar alltid civilal

….till Albert Szent-Györgyi, nobelpristagare i medicin 1937 som i sin bok bok  "The Crazy Ape" bland annat skrev:

 "Varför skulle det direkta skjutandet på nära håll av civila vara värre än en flygattack, som tillhör det rutinmässiga handlandet? Just därför att piloten som släpper bomberna inte ser sina offer?"

Den här boken om den galna apan, det vill säga människan, skrevs 1970, alltså under Vietnamkriget. Skulle de massiva bombmattorna den gången över Indokina ha varit möjliga, om den västliga opinionen varit medveten och upplyst om luftkrigets miljontals civila offer redan under första halvan av vårt sekel. Skulle ens  Natobombningarna av Jugoslavien ha accepterats?
Och de allra mest ängsliga frågorna blir då till sist: Accepterar vi massmord på civila från luften just därför att västmakterna, de som vi lärt oss är de goda och hjältemodiga, har varit de särklassigt värsta utövarna av bombterror? Är vår märkliga tolerans på den här punkten en följd av vår västerländska självgodhet? Eller är vi bara offer för vår okunnighet, vilken i de tusentals kärnvapnens tid kan stå oss dyrt?

….till imamen i Londons Centralmoské, som på tal om terrordådet i London säger: ”Att anklaga islam för att vara en våldsam religion är en gammal idé, den går tillbaka ända till korstågens tid. Men de som dödar andra människor är brottslingar, syndare….Alla är heliga, muslimer och icke-muslimer!” 
Och den muslimska Londonbon Lucy Waheed säger:
”Sådana brottslingar som mördar oskyldiga människor….Jag kan inte ens förmå mig att säga ’radikala islamister’, det låter alldeles för likt islam”  (Källa: Dagens Nyheter 25/3)
Det är verkligen nödvändigt att lärda muslimer med eftertryck slår fast att Islamiska Statens grymma avrättningar inte alls har stöd i islam.

….till Dagens Nyheters Israelkorrespondent Nathan Shachar, som förklarar den turkiske presidenten Erdogans vilda okvädinsord mot Europa. Tyskar och holländare är nazister, Europas invånare visar ingen barmhärtighet, ja européer kommer inte gå säkra på gatorna, vräkte Erdogan han ur sig. Shachar menar att detta ordkrig samlar röster åt Erdogan för att han i den kommande folkomröstningen kan få ännu större makt.

….till en före detta turkisk journalist, som vill vara anonym, säger:
”Ska européer bli nedslagna på gatan av demokrati-aktivister – var då? Här, där vi bönar turisterna att återvända? En regim som fängslar kritiker, journalister och minoriteter utan åtal och kapar rättsapparaten för sina syften kallar andra för nazister och fascister! Hur många politiska fångar finns det i Nederländerna? Och hos oss?” 

….till Birger Schlaug, som nu efterlyser en konfliktlösande istället för konfliktskapande retorik i den svenska debatten. Han skriver bland annat: ”I år kommer därför övningar tillsammans med Nato-länder att fortsätta i vårt land. Upprustning och krigsretorik går hand i hand. Vare sig borgerlig eller rödgrön regering har förmågan att se sin del av ansvaret för den krigsspiral som byggs upp. Allt medan militära metallbitar delas ut – antingen att hänga på bröstet eller att tränga in i detsamma. Ska vi som medborgare acceptera att detta fortsätter? Eller har vi vilja att ge makthavande politiker modet att tala om konfliktlösning istället för konfliktskapande, nedrustning istället för upprustning? Har vi modet att ge dem modet att ta begreppet ”gemensam säkerhet” på allvar?”

….till          Linda Åkerström som skrivit boken ”Den svenska vapenexporten”. Den har recenserats positivt bland i Göteborgs-Posten där man bland annat skriver så här: ”Åkerström koncentrerar sig enbart på Sveriges roll i det globala maktspelet, vilket räcker mer än väl. Här får man historien bakom den svenska vapenexporten, en kartläggning av vem som gör vad i vapenhandeln, en katalog över alla vapen som Sverige säljer och en redogörelse över fullkomligt skandalösa evenemang med vapenlobbying där såväl kungahuset, PR-byråer. som artister, författare”

….till           Karneval förlag, som i april ger ut boken ”Varför vi älskar att hata Ryssland” av den schweiziske journalisten och kristdemokratiske politikern Guy Mettan. Boken är både en historik över russofobin under tusen år och ett debattinlägg om den centrala roll som fenomenet spelar i västvärlden idag. Onsdag 19 april gästar Guy Mettan Stockholm. Klockan 18.00 håller han då ett offentligt föredrag på Bio Mauritz, Filmhuset, som kommenteras av Örjan Berner, tidigare svensk ambassadör i Moskva.

….till Tuffs årsmöte där styrelse utsågs. Den består nu av följande: Ny ordförande blev Lisa Norgren Benedictsson, den tidigare ordföranden Sylvia Ljungdahl övergår till att bli vice ordförande. Övriga i styrelsen blev Erika Husberg, Lena Sandin, Fernandp Quiroga, Alexander Palmér, Magnus Wiberg, Miza Landström. Monica Schelin och Åke Sandin. Den nya ordföranden och den tidigare hörs snart i detta Radio Tuff.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar