fredag, december 9

Den tuffa oberoende radion

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1429) 11/12  -16 till….
….till   de kloka och solidariska, som struntar i all förförisk reklam för att köpa dyra –och onödiga? -- julklappar och i stället väljer julmangogrammen från TUFF. De består av läckra kort med en färggrann teckning av indiska elever och med texten:
”I Indien är Dharampur är ett av det fattigaste områdena. Där kommer små plantor att snabbt växa upp till vackra träd, som ger mangofrukter, rika på A-vitamin som skyddar mot nattblindhet. Träden hjälper till att bringa skugga, glädje och välstånd åt folket”
Julmangogram finns att köpa för 10 kr (2 träd), för 50 kr (10 träd), för 100 kr (20 träd) osv. Kan beställas av Åke Sandin, tel 08 – 712 4463. Mangogrammen har redan bidragit till att hundratusentals mangoträd finns i fattiga indiska byar.

….till   Tuff-medlemmen Bror Perjus som skrivit en motion men rubriken: ”Vi behöver en ny rörelse för fred och nedrustning NU”. Där påpekar han:

Det finns inga militära lösningar på sociala konflikter! Det är därför som Tyresö Arbetarekommun i en motion till den socialdemokratiska partikongressen nästa år sagt nej till Nato-medlemskap och nej till kärnvapen på svensk mark.”

Och han tillägger:

”Idag läggs Aleppo och Mosul i ruiner. Civila dödas, barn och vuxna. Blod flyter på gatorna. Byggnader, sjukhus, skolor och bostäder bombas och skjuts sönder och förvandlas till högar av sten och grus. Vi ser gång på gång hur små barn grävs fram ur ruinerna. Det är oändligt smärtsamma bilder. Men oändligt mycket värre är det för de människor som lever mitt i detta helvete.”

 

….till   Sveriges radios korrespondent Johan Mathias Sommarström, som den 8 december rapporterade om de många flyende civila från irakiska Mosul. Många av dem berättar om sina av USA-alliansen sönderbombade hus. (I våra medier får vi aldrig se offren för dessa bombningar, som vi så ofta får se från bombningarna av Aleppo)

 

….till   den brittiska tidningen The Independents expert på Mellanöstern Patrick Cockburn, om hur olika våra medier skriver om i krigen i Aleppo och Mosul:

 

”Den irakiska armén, uppbackad av USA:s flygbomber, försöker att inta östra Aleppo. samtidigt som den syriska armén och dess paramilitära allierade kämpar sig fram mot östra Mosul. Man beräknar att cirka 300 civila har dödats i i Aleppo av regeringens artilleri och bomber under de senaste 14 dagarna och i Mosul rapporteras att cirka 600 civila har dödats senaste månaden. Trots dessa likheter är rapporteringen i internationella medier av dessa två belägringar radikalt annorlunda.

 

I Mosul beskylls de dödandet av civila på IS med dess urskillningslösa användande av granater och självmordsbombare, medan den irakiska armén och dess flygstöd går fria. IS anklagas för att hindra civils från att lämna staden, där de kan användas som mänskliga sköldar.

 

Kontrastera detta mot västliga mediers skildring av hur president Assads styrkor slaktar civila oavsett om de stannat eller försöker fly. FN-chefen för humanitära frågor, Stephen O´Brien, antydde i veckan att rebellerna i östra Aleppo stoppade civila som ville fly – men till skillnad från Mosul gavs saken ringa uppmärksamhet:”

 

….till   den nybildade Föreningen Jemensolidaritet som påpekar att Sverige har sålt vapen till Saudiarabien för 5 miljarder kr åren 2010 – 2014 och fortsätter exporten trots att landet begår krigsförbrytelser. I 20 månader har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten fört ett brutalt krig, med USA:s och Storbritanniens operationella stridsledning, och med vapenleveranser från Sverige, mot det fattigaste landet i Mellanöstern: Jemen


 

….till   Svenska Dagbladets Jonas Gummesson som den 28/11 skriver under rubriken Putin tvingas till kraftig sänkning av militärutgifter”. Han påstår, att den ryska militärens anslag kommer att skäras ned kraftigt 2017, enligt det nu liggande budgetförslaget.  Översatt till dollar skärs försvarsutgifterna ned från 61,6 miljarder till 45,1 miljarder dollar. Det innebär att den ryska militärbudgeten blir mindre än en tiondel av USA:s och att 27 procent av den ryska militärens budget försvinner i ett och samma hugg. Även under 2018 och 2019 sjunker försvarsutgifternas andel av BNP, till 3,0 respektive 2,9 procent, och är då tillbaka på samma nivå som 2012.
Trots denna planerade nedrustning i ”vårt närområde” föreslår centerledaren Annie Lööf en höjning av svenska militäranslaget med 11 miljarder kr per år. Hon överträffas dock av den liberale ledaren och förre majoren Jan Björklund som föreslår ytterligare 14 miljarder kr till svenska krigsmakten.
….till           Aftonbladet som den 7/12 kollar representationskostnaderna i de statliga förvaltningarna. Bland dem befinner sig försvarsmakten i topp. Under 2014 la Försvarsmakten 26,5 miljoner kronor på representation. I fjol ökade kostnaden med nästan sex miljoner, till 32,3 miljoner kronor. Och fram till slutet av augusti i år hade myndigheten redan hunnit sätta sprätt på 25,6 miljoner. Det är totalt över 84 miljoner kronor - på mindre än tre år. Som exempel på denna penningrullning berättas om ett ett representationstillfälle på Militärsällskapet:
”Det var 16 personer som enligt fakturan drack fyra glas vin var, plus 72 centiliter sprit och ytterligare två flaskor vin där den dyraste kostade 876 kronor Militärsällskapet är en privat sammanslutning för officerare. Trots låga priser slutade notan för sällskapet, som totalt bestod av 20 personer, på 23 699 kronor”
Hela den svenska fredsrörelsen har inte en bråkdel i statsanslag jämfört med våra militärers firande för skattemedel. Därför en ros till ….

….till   det pris som utdelas vartannat år för berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. I år har detta pris utdelats till två Tuff-aktivister: Lisa Norgen Benedictsson och Lena Sandin. För sina insatser i många år för Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF). De får välförtjänt 9 000 kr var av det pris som kommer från ”Åkes fond” med pengar som Åke Sandin fått vid sina födelsedagar för att uppmuntra det lokala fredsarbetet. Både Lena och Lisa hörs om en stund i detta Radio Tuff.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar