lördag, oktober 29

USA:s presidentval

Bengt Svensson har skickat en text från San Francisco som vi delvis sänder på Radio Tuff nr 1426 på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se
Radio Tuffs man i San Francisco:
Javisst ja, vi ska ju välja president också.
Här har vi fem alternativ:
Republikaner, demokrater, libertarianer, de gröna och freds- och frihetspartiet.

Fru Clinton leder, men herr Trump nosar henne i hasorna, vilket är lite förvånande, men inte mycket. När Trump säger att valet är riggat, håller en stor del av väljarkåren med honom. Detta och andra radikala påståenden fördöms enhälligt av etablerade politiker och medier i USA som i Sverige. Men inte av uppåt hälften av de amerikanska väljarna.

I de tre debatterna står i ena ringhörnan en människa som varit senator i åtta år och utrikesminister i fyra och sist, men inte minst, redan varit bosatt i Vita huset i åtta år.
I den andra hörnan står en miljardär, både känd och ökänd, som aldrig deltagit i en politisk debatt tidigare. Så varför har inte Clinton sopat golvet med honom, slagit knockout och fått honom utburen på bår?

Från början var det tänkt att det skulle bli Hillary Clinton mot Jeb Bush. Ungefär som i någon bananrepublik, där två familjer turas om på presidentposten. Men tom i det väldiga USA finns det gränser. Två Bush räcker ett bra tag framåt. Bush satte sprätt på 100 miljoner dollar i sin kampanj, vilket blir några hundra dollar per inköpt, förlåt vunnen, primärvalsröst.

Nu är det snart över, Trump kommer att återgå till sina affärer, Hillary till sina krig, och över alla Natos medlemsländer samt Sverige kommer att höras en suck av lättnad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar