söndag, oktober 30

DN hycklar

Elmbrant: Våra massmediers hyckleri
Skulle just börja på en krönika för Radio Tuff. Den skulle handla om hur våra massmedier vinklar sina uppgifter: Hur ena dagen några nyheter om amerikanska marinkårssoldater i norra Norge förbigås, medan andra dagen två ryska korvetter i Östersjön blir en dominerande nyhet. Och tredje dagen att ytterligare 4000 utländska Natosoldater som placeras i Baltikum och Polen blir långt mindre uppmärksammat.

Jag skulle också vilja skriva om Kaliningrad, dit de ryska korvetterna var på väg. Det är en rysk enklav, inte större än halva Småland och helt omgiven av Natostaterna Litauen och Polen. Dessutom skulle jag vilja återge några kristna röster från regimkontrollerade västra Aleppo, där granater från ”rebellerna” dagligen dödar civila, däribland barn, utan att det nämns i våra media.

Så läste jag journalistveteranen Björn Elmbrants artikel av den 25 oktober i Dagens Arena och valde att i stället återge den med bevarande av det fetstilta:

Björn Elmbrant: Hyckleri av Helmersson
Formulärets nederkant
DN skruvar upp tonläget om hotet från öster – och hänger ut den som manar till sans och balans.

Erik Helmersson är en ledarskribent på Dagens Nyheter, som säger sig vara »förfärad« över den svenska debattnivån. Det finns emellertid ett hycklande drag i detta, eftersom han själv är känd för sina groteska personpåhopp.

Som när han häromdagen skrev att Mattias Göransson, som nominerats till Tidskriftspriset som årets journalist, skulle vifta bort Putinregimens brutalitet.
Det är en ren lögn. Vad Göransson gjort var att han i sin tidskrift Filter skrivit roligt och tankeväckande om alla de tomma u-båtslarmen och andra obestyrkta ryska hot.
Om det blir stora rubriker när man sett en svartklädd figur på ett skär som man tror är en rysk spetsnaz-soldat, men det i själva verket är den pensionerade fritidsfiskaren Ove, blir vi ju bara utskrattade av ryssarna.

När personer som diplomaten Hans Blix på ett möte i våras manade till sans och balans i debatten, men behålla sanktionerna mot Ryssland, dömdes han ut av DN:s ledarsida under rubriken »Putins svenska brigad«, en rubrik som dock ändrades i senare upplagor. Brigad är en militär term, som betyder att man är soldat i Rysslands tjänst, det vill säga en slags förrädare.

Att en liberal ledarsida angriper en hyllad svensk liberal på detta sätt är groteskt. Hycklaren Helmersson förnekar förstås att DN skulle använt sådana uttryck.
Skälet till de här påhoppen är att Mattias Göransson i Filter pekat ut Dagens Nyheter och tidningens försvarsexpert Mikael Holmström som huvudansvariga för dagens uppskruvade tonläge om hotet från öster.

Holmström har på Expressens ledarsida hyllats som försvarsjournalistikens Zlatan. Tyvärr har det på sistone mest blivit självmål av denne lirare, braskande rubriker som försvarsmakten genast kunnat dementerat.

Till exempel det påstådda »nödsamtalet på ryska« under en ubåtsjakt 2014, eller en u-båt som observerats i Stockholms inlopp men som försvaret kunde berätta var en vit plastbåt, eller nyheten att ett nytt ryskt hot dykt upp – oklart vad – som skulle ha föranlett Gotlands militära upprustning.

Visst måste vi acceptera anonymskydd åt uppgiftslämnare, om det handlar om märkliga sjukhusaffärer eller missbruk av ersättningar. Men att dag ut och dag in bygga en kampanj för en svensk NATO-anslutning – för det handlar ju om det – på uppgifter vars trovärdighet läsarna själva inte kan bedöma, borde vara bekymmersamt.

Men på DN är man inte bekymrad, trots att det finns ett trängande behov av besinning och färre överord, inte minst efter 80- och 90-talets marina hysteri, där u-båtarna ofta visat sig vara minkar eller civila motorbåtar.

I angreppen på Göransson och Blix reagerar makthavarna på Dagens Nyheter precis som de pösiga makthavare man själv gärna vill kritisera. Man slår ner på något mindre sakfel, men mörkar den mer grundläggande kritiken.

Mattias Göransson och Filter har gjort vad som är journalistikens grunduppgift, att syna makten och vår tids vanföreställningar. För detta ska han hedras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar