torsdag, oktober 27

De som sagt eller gjort något bra

ROSOR från RADIO TUFF ( nr 1426) 30/10 till….

….till   Stephen Kinzer i tidningen Boston Globe. Han anser att bevakningen av Syrien är en av de mest skamliga episoderna i amerikansk press. Han påstår att i tre år har staden Aleppo behärskats av våldsamma militanter. Deras välde började med en våg av förtryck. De förstörde fabriker i hopp om att de arbetslösa skulle ansluta sig till dem och de fraktade fabrikernas maskiner till Turkiet där de såldes.

….till   den demokratiske amerikanske politikern Dennis Kucinich,  som tar avstånd från Hilary Clintons förslag att i Syrien införa en flygförbudszon med bland annat följande ord: ”Om USA inte inbjudits till ett land för att införa ett  flygförbud skulle en sådan handling faktiskt vara en invasion eller en krigshandling…. Det är överväldigande klart av vår skumma allians med Saudiarabien och vårt stöd till jihadister i Syrien, att vi ingenting lärt av Vietnam, Afghanistan, Irak och Libyen…. En ny resolut fredsrörelse måste uppstå och utmana dem som skulle göra krig oundvikligt.” 

till…. Demonstrationerna på ett dussintal ställen i Sverige den 22/10 mot att massor av afganska ungdomar skall skickas tillbaka. Sveriges Läkarförbunds etik- och ansvarsråd och Akademikerförbundet är bland de organisationer som har ställt sig bakom uppropet om att dessa ungdomar skall få stanna i Sverige. Att friska arbetsvilliga unga människor kommer till Sverige är ju en tillgång för vårt land.


till….   Wolfgang Hansson, som i Aftonbladet (18/10) skriver att utan USA:s invasion av Irak 2003 hade IS kanske inte ens existerat. Han ger bakgrunden till denna ödesdigra invasion:
 ”Vad många glömmer är att landets sönderfall inleddes av en enda person, George W Bush. Utan USA:s invasion av Irak 2003 hade IS kanske inte ens existerat. När al-Qaida genomförde terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 tog Bush det som intäkt för att angripa Iraks diktator Saddam Hussein. Bush hävdade att denne hade massförstörelsevapen som hotade världen. Han försökte också få omvärlden att tro att Saddam samarbetade med al-Qaida för att hota USA. Rena lögner skulle det visa sig. Bush lyckades snabbt störta Saddam men kriget utvecklade sig till en katastrof för USA och västvärlden. Al-Qaida som överhuvudtaget inte existerat i Irak före kriget utnyttjade invasionen för att grunda en lokal gren. Bush onödiga krig väckte liv i de sekteristiska motsättningar som pressats under ytan av Saddam Husseins diktatur.”

….till   Dan Kotka, som på face-book skriver: "Fem barn har dödats idag i östra Aleppo, säger Sveriges radio ekot. Dödas INGA barn i övriga Aleppo på grund av terroristernas beskjutningar. Och kommer ekot rapportera likadant från belägringen av Mosul och intagningen av staden av Peshmerga och USAs allierade i regionen. Liken kommer staplas på varandra i Mosul.

…till    professor Lars Drake, som kommenterar att Svenska Dagbladet pekar ut den syriska regimen och Ryssland att sätta tryck på. Han tycker att det är otroligt ensidigt och säger om kriget i Syrien: Kriget har pågått i fem år och den sidan som strider mot landets regering består av flera grupper. Två av dessa, IS/Daesh och Al Nusra (en Al Qaidaanknuten organisation som just bytt namn till Jabhat Fatah al Sham, troligtvis för att förvirra), har klassats som terrorgrupper av FNs Säkerhetsråd, bl.a. i Resolution 2054. Dessa terrorgrupper har fått olika former av stöd från Saudiarabien, Qatar, Förenade Arabemiraten, Turkiet, USA och Israel. Det borde vara motiverat att sätta press på dessa länder”

….till   Förre ärkebiskopen KG Hammar som under rubriken ”Besinnande röster i krigens och terrorns tid” recenserar boken ”Ickevåldets vägar, Fred i terrorns tid”. Han skriver bland annat:
”I denna tid behöver vi besinningens, eftertankens och hoppets röster. Vi vet att krig aldrig löser våra mänskliga konflikter! Vi vet hur man kan avskaffa kriget som konfliktlösningsmetod. Vi vet att den långsiktiga trenden går mot ljusare tider den innevarande terror- och krigsdominerande tiden till trots. Vi vet att krigen har sina entreprenörer som tjänar grova pengar på alla använda vapen som måste ersättas, flyktingsmugglarna som tjänar grova pengar på krigens offer.”
En av den recenserade bokens författare är Utrikespolitiska institutets Bitte Hammargren.  Hammar skriver: ”Bitte Hammargrens insiktsfulla artikel visar hur allt våld i Mellanöstern hänger samman och hur USA:s invasion av Irak 2003 satte våldskloten i rullning.

….till   Carl Johan Ljungberg vid det katolska universitetet i Washington. I den kristna dagstidningen Dagen tycker han att Nato inte vore bra för Sverige och skriver:  Vi bör nu fortsätta i alliansfrihet och söka samverka med flera parter. Vi kan även agera via FN och OSSE (Organisationen för säkerhet och samverkan) som mer obelastade fora. Vi bör som förr driva god diplomati och föra avspänningspolitik. Detta är inte som ibland antyds 1950-talspolitik, det är relevant som svar på nya utmaningar. Därtill svarar det bättre än Nato mot den kristna tanken att man i konflikter bör visa respekt för ”den andre” fast man inte må dela hans synsätt i allt.”
Det tycks inte omfattas av Kristdemokraterna, som tyvärr vill ha in Sverige i världens största krigsallians.
….till   den italienska författaren Loretta Napoleoni, som blev intervjuad av Skavlan på TV och som sade: ”Jag blir mer och mer övertygad om att flyganfallen mot Islamiska staten bara ger dem nytt syre. När de utsätts för attacker utifrån sluter många upp bakom dem.” Hon blir både förvånad och förstämd över att väst inte har skaffat sig en diplomati som är anpassad efter nya realiteter: ”Berlinmurens fall 1989 följdes av hybris, en fåfäng tro att väst skulle styra världen.”

….till   de norska protesterna mot att nästa år kommer 330 amerikanska marinkårssoldater placeras i norra Norge.

….till  Margot Wallström, som slår fast att regeringen anser att det är viktigare än någonsin att jobba för nedrustning av kärnvapen. Hon säger:
”Hållbar säkerhet byggs inte med kärnvapen, utan genom att aktivt verka för en kärnvapenfri värld. Därför inleder vi nu ett arbete för att ta fram en FN-resolution om ett globalt kärnvapenförbud”.

…..till  Anders Lindberg, som 24/10 i Aftonbladet framhåller:
”I dag, på självaste FN-dagen, kan det vara bra att påminna om att avspänning, särskilt i Sveriges närområde, ligger i vårt egenintresse. Den militära alliansfriheten har bidragit till fred i över 200 år och arbetet för nedrustning har lett till att Norden är en kärnvapenfri zon. Ett ja till Natomedlemskap är ett ja till kärnvapenavskräckning och nej till nedrustning.”

….till   Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) som återigen försett skolan i Kongo med 20 000 kr till lärarlöner. Den byggdes häromåret med finansiell hjälp från Tuff.


….till   Strandskolan i Tyresö som den 27 oktober hade sitt Öppet hus till förmån för Tuffs många projekt i Indien. I nästa Radio Tuff kan vi meddela resultatet av elevers och lärares beundransvärda bemödanden

(Radio Tuff hörs på 91,4 MHz eller på  www.tyresoradion.se )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar