söndag, september 11

6 x 11 september

1. Det mest kända: 11 september 2001 i USA
Vi känner alla väl till det: Två kapade passagerarplan dammade in i World Trade Center och ett kapat plan flögs mot militärhögkvarteret Pentagon I Washington. Uppåt 3000 människor dödades. Det var ett grymt dåd mot oskyldiga människor, alltså ungefär som i krig.

15 av de 19 gärningsmännen var från Saudiarabien, som USA tillåter att bomba Jemen och enligt FN döda ca 10 000 människor, varav många civila.

Vi känner också till, att det inledde USA:s "krig mot terrorismen". Men hur många dödsoffer detta har orsakat känner vi inte till. Men hundra gånger det amerikanska dödstalet räcker inte alls. Här gäller inte Gamla testamentets vedergällningsprincip "öga för öga, tand för tand". Det är fråga om hundratals "tänder" för ett enda "öga".

2. Det ganska glömda: 11 september 2003
Sveriges utrikesminister Anna Lindh dog efter ett knivattentat dagen innan. Hon var den andra socialdemokratiska toppolitikern som mördats de senaste tre decennierna. 1986 sköts statsminister Olof Palme på öppen gata i Stockholm. Men det var inte den 11 september utan den 28 februari.

3. Det glömda: 11 september 1973
I Chile tog militären under Augusto Pinochet makten efter en kupp då den demokratiska premiärministern socialisten Salvador Allende dog. USA:s roll i kuppen är omdiskuterad. Kuppen ledde till många avrättningar och många års diktatur

4. Det värsta men nedtystade: 11 september 1944
Då anfölls den tyska staden Darmstadt av de beundrade "flyghjältarna" från Royal Air Force. 12 600 civila dödades, bland annat genom eldstormar och 66 000 blev hemlösa. Av de dödade var ungefär 2000 barn.

Men som någon politiskt korrekt rasist uttryckte det: "Det var ju bara tyska barn!" Praktiskt taget hela staden blev förintad.

(Staden hade alltså nästan bara moderna byggnader när jag besökte den för 30 år sedan. Jag gillade Darmstadt jättemycket, främst av subjektiva skäl: En tjej -- inga namn -- från Trollbäckens Tennisklubb vann då en internationell tennisturnering där.)

5. Gandhi den 11 september 1906
Låt oss alltså minnas Gandhi, när han 11/9 1906, precis 110 år sedan, talade på Imperial Theatre i Sydafrika och protesterade mot de nya raslagarna, som bland annat ogiltigförklarade alla hinduiska äktenskap och som krävde att alla indier i Sydafrika skulle bära på sig ett pass.

6. Mycket klokt: 11 september 1773
Benjamin Franklin myntar orden: "Det har aldrig funnits något bra krig eller någon dålig fred".
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar