fredag, augusti 19

"Bättre tända ljus än att förbanna mörkret"

Radio Tuff följer Martin Luther Kings åsikt att det är "bättre att tända ljus än att bara förbanna mörkret". Därför delar vi ut "rosor", låt vara några försedda med taggar

”ROSOR” från RADIO TUFF (1421) den 21/8 2016 till….
….till   Helene Wåhlander som den 11 augusti hade födelsedag och då skrev: Idag fyller jag 70 år. Som en present till mig själv har jag nu betalat in medlemskap och familjemedlemskap i TUFF för mina närmaste, dvs son, dotter, dotters nära vänner och min bror, det känns fint att fira med fred istället för dyrt kalas! Tack till er som verkligen arbetar för fred och medmänsklighet!”

….till   Aktion Rädda Vättern som överklagar att Försvarsmakten nu fått tillstånd att öka skjutningar över Vättern från 1000 skott per år till 69 000 skott, därav med 25 000 grovkalibrig ammunition och 150 övningsraketer per år. Ordföranden för Aktion Rädda Vättern säger nu:

Det är en 69-faldig ökning av antalet skott som ska skjutas rakt ned i Vättern. Det är helt absurt. Försvaret ska försvara oss inte angripa vårt dricksvatten. Att använda Vättern som skjutfält strider mot modernt miljötänkande”

….till   Mahfouz Ould al-Walid, som varit en av bin Ladins förtrogna och är en av al-Qaidas främsta koranuttolkare. Nu fördömer han Islamiska statens brutala framfart med följande ord:

     ”Att döda civila och oskyldiga är oacceptabelt och har inget med jihad att göra.”

Det vore jättebra om flera muslimska ledare ville säga liknande och därmed dementera unga självmordsbombares tro att de efter att ha dödat oskyldiga människor kommer till paradiset.

….till   John Sjögren som har en krönika I SvD som handlar om det kristna korset och dess användning. Han skriver bland annat:
                 ”Till sitt väsen är korset en symbol för kärlekens och icke-våldets triumf över våld och död. Att använda korset i något slags uppviglande eller krigshetsande syfte är en grav feltolkning av dess budskap.”

….till   Torsten Kälvemark, som i AB (15/8) skriver om Diana Johnstones bok om Hilary Clinton. Den har titeln ”Drottningen av Kaos” och Kälvemark sammanfattar den så här:
”Den beskriver hur huvudpersonen genom sina olika roller som bland annat senator och utrikesminister varit med om att forma en politik som starkt bidragit till det katastrofala läge i Mellanöstern som nu drabbar även omvärlden i form av flyktingströmmar som vi ännu inte sett slutet på. Hillary Clinton röstade för det vansinniga Irakkriget och är därmed också medansvarig för en nöd och ett elände av gigantiska proportioner. Johnstone betecknar bombningen av Libyen 2011 som ”hennes eget krig”. Påverkad även av oansvariga europeiska opinionsbildare bidrog Clinton till att skapa den kaosartade laglösa stat som nu blivit flyktingsmugglarnas paradis. Hennes vulgaritet kände ingen gräns när hon efter mordet på Gaddafi skrattande utropade: Vi kom, vi såg, han dog!”

….till   den före detta åklagaren Rolf Hillegren, som i SvD skriver att fallet Assange är en skandal för svenska rättsväsendet. Det stundande förhöret med Julian Assange i London är fullständigt onödigt. Fallet är ett solklart avskrivningsärende, anser han.

 

….till   Good Country Index, som nu rankar Sverige som det bästa landet av 162 andra länder.

….till   svenska folket, av vilka många fler vill vara alliansfria än gå med i Nato. Enligt Svenska Dagbladet visar en nyligen genomförd opinionsundersökning att 49 procent av svenskarna är emot en Natoanslutning, medan bara 33 procent vill att Sverige ska anslutas till militärpaktens 28 stater.

….till   före detta utrikesministern Hans Blix och de tidigare ambassadörerna Rolf Ekéus, Sven Hirdman, Ulf Hjertonsson och Krister Kumlin, som på DN-debatt  (7/8) anser att den islamiska terrorismen är ett större säkerhetshot än ”hotet från Ryssland”. De skriver bland annat att vi inte får drabbas av beröringsångest inför Ryssland och tillägger:  
Att Ryssland oprovocerat skulle angripa Sverige – eller Finland – i ett isolerat förstahandsslag framstår som helt osannolikt och verklighetsfrämmande. En konflikt mellan Ryssland och de baltiska staterna framställs av många som mer trolig med tanke på de historiska och de aktuella motsättningarna. Men dels är det mycket svårt att se vad Ryssland kunde tro sig vinna på en militär konflikt med dessa små länder. Ryssland har inget strategiskt behov av deras territorier med en befolkning som är avogt inställd till Ryssland; dels åtnjuter de baltiska staterna militärt skydd av USA och Nato samt politiskt skydd av EU. Att Ryssland skulle ta risken av ett krig med Nato för Baltikum med de följder det skulle få för den ryska staten och för det ryska samhället är inte sannolikt.”
 De skriver också: Ett medlemskap i Nato är inte lösningen på Sveriges säkerhetsproblem. Det minskar inte hotet från Ryssland. Om Sverige och Finland gemensamt skulle gå in i Nato, skulle konfrontationsytorna mellan Ryssland och Nato kraftigt expandera. Detta skulle stå i direkt strid med vår traditionella linje att verka för avspänning och minskade internationella motsättningar.”
….till   de tre läkarna Leif Elinder, Anders Romelsjö och Martin Gelin som i Göteborgs-Posten (11/8) skriver under rubriken: ”Vi måste fjärma oss från Nato om vi vill slippa krig”. De påpekar att jämfört med Ryssland spenderar Nato tio gånger mer pengar på rustningar och att risken för att kärnvapenkrig nu ökar. De kritiserar att väst brutit överenskommelsen efter Sovjetunionens fall att inte utvidga Nato. I stället har Nato sedan dess ökat från 13 till 28 länder och upprättat antimissilbaser i de forna Warszawapaktsländerna Rumänien och Polen – baser som lätt kan omprogrammeras för anfallsrobotar. De påtalar också USA:s uppgradering av sitt kärnvapensystem för den svindlande summan av 1 000 000 000 000 dollar.
….till   Staffan Heimerson, som nu nominerar Angela Merkel till Nobels fredpris 2016 för hennes flyktingpolitik och citerar henne:  ”Vi klarar av det (wir schaffen es). Jag sa aldrig att det skulle vara lätt. Vi kan fullborda en stor uppgift. De senaste elva månaderna har vi redan gjort mycket. För mig är det klart – vi håller fast vid våra principer. Rädslan kan aldrig vara vår vägledare för politisk handling.”
….till   den vapenvila tre timmar per dag som från den 11 augusti Syrien och Ryssland iakttagit i den svårt krigshärjade syriska staden Aleppo för att möjliggöra passage av humanitära konvojer. Vidare rapporteras från ryskt håll, att Ryssland och USA nu är nära en överenskommelse om gemensam kamp mot IS i Aleppo
….till           Israels högsta domstol som nu bestämt att landets regering ska lämna tillbaka svenska Ship to Gazas fartyg Estelle. Fartyget Estelle avseglade från Sverige försommaren 2012 med målet att försöka bryta den israeliska blockaden av Gaza. I oktober samma år bordades och beslagtogs fartyget av den israeliska armén. Vid händelsen skedde dock ingen blodsutgjutelse som vid försöket 2010. Då bordades fartygen i Ship to Gaza på internationellt vatten, varvid nio turkiska deltagare dödades av israeliska soldater. 

….till   den postuma upprättelsen av Slobodan Milosevic, Serbiens president 1989-1997 och Jugoslaviens 1997-2000. År 2001 åtalades Milošević av FN:s krigsförbrytartribunal för bland annat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under Bosnien- och Kosovokriget. Han tillbringade fem år i en cell i Haag tills han hittades avliden där den 11/3 2006, dock innan rättegången avslutats. I västliga media hånades han som ”Balkans slaktare” och liknande, men den 24 mars 2016 –tio år efter sin död -- meddelade domstolen, att det inte fanns tillräckligt med bevis för att fälla Milošević för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

….till   alla solidariska människor som blir medlemmar av Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) genom att på Tuffs plusgiro 16 01 37-6 sätta in 200 kr för enskild och gärna 80 kr för ”familjemedlem”.

….till   Anna Guwert, som bestämt sig för att bli Tuff-medlem igen.on skriver. H   Hon skriver nu efter att ha sett Tuffs läsvärda hemsida www.tuff.nu :
Hej alla kämpar i TUFF! Så otroligt häftigt att ni fortfarande jobbar på. Imponerande verksamhetsberättelse! Fint att se att flera av er är kvar sen mina aktiva år i Boliviagruppen. Är faktiskt 20 år sen jag hittade er och gick med! Jag har haft en lång paus så nu är det verkligen dags att bli medlem igen Efter flera år utomlands så är vi tillbaks hela familjen i Sverige Allt gott!”

….till   kloka människor som använder Tuffs mangogram för att gratulera eller för att hedra någon avlidens minne. Mangogrammen har bidragit till att bland Dharampurs fattiga byar i Indien  har planterats 130 00 mangoträd, dignande av mangofrukter fulla med A-vitamin, som hjälper mot nattblindhet.

(Kan beställas av Monica Schelin, tel 712 2581)

(Hörs på 91,4 MHz eller på www.tyresoradion.se från 21/8)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar