söndag, november 27

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1056) 05-11-27 till....

....till Finningeskolan i Strängnäs, som vid sitt Öppet hus för en vecka sen fick in 35 500 kr till Tuffs fina projekt i Indien. Senare i dagens Radio Tuff hör vi Kari Sundell, en av de duktiga lärarna vid Finningeskolan

....till Sveriges Radios program Vetandets värld, som i onsdags (23/11) berättade om hur amerikaner av japanskt ursprung behandlades i USA under andra världskriget. 120 000 av dem, de flesta amerikanska medborgare, tvangs att med kort varsel lämna sina hem och internerades. Det kallades officiellt för omförflyttning (relocation) men innebar i verkligheten att de spärrades in i koncentrationsläger, bland annat i före detta stallar. Där omgärdades de av taggtråd och soldater med vakttorn och tanks. Det förekom att japanska fångar sköts eller misshandlades med basebollsträn. De allra flesta överlevde dock och fick ett slags upprättelse tre decennier efter kriget. Men man kan fråga sig hur många av dessa japaner som hade överlevt om USA:s storstäder hade bombats sönder och fientliga styrkor hade trängt in i landet. Rasismen florerade hejvilt på ömse sidor i detta krig, vilket professor John Dowers bok ”War without Mercy” chockerande visat.

....till den brittiska tidningen Daily Mirror, som i tisdags (22/11) avslöjade, att president Bush i april 2004 vid ett samtal med premiärminister Blair hade föreslagit, att man skulle bomba den arabiska TV-kanalen Al-Jazeeras huvudkontor i det lilla landet Qatar vid Persiska viken. Det skedde i april 2004, när amerikanerna angrep den irakiska staden Fallujah och Al Jazeera fanns i staden och skildrade förödelsen, vilket irriterade Vita huset. Tidigare har amerikanskt flyg angripit Al Jazeeras huvudkontor i Kabul och Bagdad och därvid dödat flera arabiska journalister. Och några kanske ännu minns Natos ”humanitära intervention” i Jugoslavien 1999, då det stora TV-huset i Belgrad bombades sönder med åtskilliga dödsoffer bland personalen. Den i väst hyllade yttrandefriheten har sina begränsningar, dels av det överväldigande angloamerikanska medieövertaget, dels av att alternativa medier tystas, ibland rentav av med brutalt våld.

....till SvT 2, som i fredags (25/11) bland annat sände en konferens om ”terrorism” från den 7 november. Thomas Hammarberg från Palmecentret talade klarspråk om hur USA i retoriken berömmer sig att vara frihetens, demokratins och de mänskliga rättigheternas fanbärare men samtidigt på flera områden underminerar just dessa värden. I många länder sägs det nu. ”Kan till och med USA bryta mot dessa konventioner, så varför ska vi bry oss om dem”

....till ledaren för forskningscentret IDC i Sarajevo, Mirsad Tokaca, som varnar för att i politiska syften oansvarigt använda uppblåsta siffror på antalet offer. Den ständigt nämnda siffran på 200 000 dödade i Bosnien är dubbelt för hög, hävdar han. Han påpekar också att en fjärdedel av dödsoffren var serber.

....till dem som protesterat mot det svenska militärsamarbetet med diktaturen Saudiarabien. Till dem hör riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp), Svenska Freds, Vänsterpartiet och Broderskapsrörelsen (s).

....till tuff-aktivisten Bitte Isacsson, som på tal i tidigare Radio Tuff om användningen av fosforbomber påpekat att samma vapen enligt den israeliska tidningen Haaretz också använts av israeliska krigsmakten. Mer om detta senare i dagens Radio Tuff när Bitte intervjuas

....till minne av Georg Rahmqvist, som nyligen avled. Han har gjort jättefina insatser i Tyresö under många år, bland annat som den drivande kraften bakom de framgångsrika försöken att rädda Kumla herrgård. Men Georg var också under många år ansvarig för Tuffs insamlingskonto och fram till i sommar var han en flitig deltagare i Tuffs diskussionscafé Filosofika. Under flera år var han också med i Tyresö närradioförenings styrelse.

....till de allt flera som klokt nog använder Tuffs mangogram för att gratulera någon eller hedra minnet av någon avliden. De finns från 100 kr och uppåt. För varje hundralapp blir det 20 mangoträd bland Tuff-projekten i fattiga Dharampur, där Tuff redan bidragit med att över 50 000 mangoträd kunnat planteras. Vi kan se hur ett mangogram ser ut, om vi klickar på
www.come.to/tuff

....till Tuffs kommande arrangemang: Redan på tisdag (29/11) är det en ny träff i diskussionscaféet FILOSOFIKA. Ämne: ”Kristen etik –vad innebär det?” På onsdag (30/11) hålls ett extra årsmöte med diskussion om Tuffs förhållande till Svenska Freds. Efteråt: öppet styrelsemöte. På lördag den 3 december manifesteras FREDSFÅNGARS DAG i Tyresö centrum. Passa på att besöka bokbordet, köp mangogram eller ta ett inbetalningskort med Tuffs plusgiro på: 16 01 37 – 6. Tänk på att Radio Tuff görs oavlönat men kostar i form av sändningsavgifter, STIM-pengar, telefon och teknikprylar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar