söndag, november 13

BENGT SVENSSON: ”FISKAR RÄDDAS UNDAN ÖVERSVÄMNING”

Hej alla lyssnare!

San Francisco har ett operahus, och häromveckan gick jag dit för att se och höra Dr Atomic. Det är en nyskriven opera om det så kallade manhattanprojektet som ledde fram till sprängningen av de första atombomberna för nästan exakt 60 år sedan. Den inleds med att atombombskonstruktörerna sjunger i kör: "Energi kan varken förstöras eller skapas, endast ändras till formen. Materia kan varken förstöras eller skapas, endast ändras till formen."

Det är faktiskt inte en dag för tidigt som man har börjat tonsätta fysikens lagar. Skulle inte någon skolklass i Tyresö kunna fortsätta med tröghetslagen och Archimedes princip och Ohms lag? Sedan har vi haft så kallade mellanårsval. Det initierades av guvernören, Schwarzenegger, för att driva igenom några av hans favoritidéer. Alla jämna år väljer man en tredjedel av senaten i Washington och hela representanthuset plus delstatskongresser, stadsfullmäktige mm. Udda år brukar det mest vara ett antal folkomröstningar och ett eller annat fyllnadsval. Schwarzenegger ville bla i praktiken förbjuda fackföreningar att ge bidrag till politiska kampanjer.

Ett annat av hans förslag var att göra det svårare för lärare att få fast anställning. Som det nu är måste en lärare arbeta på samma skola ett antal år innan han kan få fast anställning där. Schwarzenegger ville lägga på ytterligare några år. Inte oväntat spenderade lärarfacket och andra fack en förmögenhet på att besegra de här propositionerna, vilket de alltså också lyckades med. Det skrivs om uppåt 100 miljoner dollar.

Sammanlagt var det åtta omröstningar på delstatsnivå, varav Schwarzenegger låg bakom fyra. Samtliga åtta förlorade. Valet kostade skattebetalarna ca 44 miljoner dollar att organisera, och det var ett impopulärt val. Schwarzenegger försökte köra över delstatskongressen, som har demokratisk majoritet, genom att vända sig direkt till folket. Utan hans initiativ hade det bara blivit ett antal kommunala val.

Här i San Francisco beslutades i en av omröstningarna att alla skjutvapen ska förbjudas. Det blir olagligt att äga, tillverka eller sälja skjutvapen innanför stadsgränsen. NRA, vapenlobbyn, kommer att överklaga beslutet, om de inte redan gjort det. De påstår att det är olagligt att olagligförklara skjutvapen, och det skulle inte förvåna mig om de får rätt i domstol.

Ett annat förslag var att staden skulle spara pengar genom att lägga ner några av sina 46 brandstationer, men det blev nedröstat. Brandkåren är populär och har en stark fackförening.

Sedan har vi hjälpt offren för orkanen Katrina. Exempelvis har någradjurskyddsorganisationer flugit hit 600 hundar och katter från New Orleans och andra översvämningsdrabbade områden. De landade på stans internationella flygplats i sju chartrade flygplan. Bland djuren var också fyra fiskar. Kanske är det första gången i historien som fiskar blivit räddade från en översvämning
.----------------------------------------------------------------------
Bengt Svensson för Radio Tuff i San Francisco. 2005-11-13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar