lördag, april 14

Radio TUFF 1464Den tuffa oberoende radion

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1464:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 15 april, första gången kl 17 och sedan 3 ggr per dygn till söndagen den 29 april, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program. 

Programledare: Åke Sandin

Programmet i korthet: 
Massor av ”rosor” delas ut bland annat till dem som tvivlar på alltför snabba politiska slutsatser. Siv Källstigen, präst i Tyresö församling, intervjuas om ett besök nyligen i den atombombsdrabbade japanska staden Hiroshima och om krigets roll i religionerna

ROSOR från RADIO TUFF nr 1464 den 15/4 till….
….till   minnet av Martin Luther King, den karismatiske kämpen för allas medborgarrätt. Han var också en skarp kritiker av det amerikanska kriget i Vietnam. Han mördades för 50 år sedan, den 4 april 1968. Det var samma öde som drabbade en annan icke-våldsman, nämligen Mahatma Gandhi, som fick Indien fritt genom att inte använda våld men som mördades av en hindu-nationalist 1948. 

….till   de som minns att  amerikanerna spred minst 72 miljoner liter av avlövningsgiftet Agent Orange över Vietnam. 4,8 miljoner vietnameser utsattes för Agent Orange. Det resulterade i 400 000 döda eller skadade och 500 000 barn födda med missbildningar, enligt vietnamesiska uppgifter. Nu när mer eller mindre obevisad användning av kemiska gaser tas som förevändning för bombanfall mot Syrien och dess ledare Assad av president Trump kallas ett ”gas-mördande djur”, är Agent Orange värt att minnas.       

….till   den tidigare ambassadören och statssekreteraren Sven Hirdman, som menar, att Sverige bidrar till en mycket farlig situation och skriver bland annat:
”Sverige har spelat med i spelet mellan västmakterna och Ryssland genom att för första gången göra en solidaritetsutvisning av en rysk diplomat. Det är beklämmande att så få tycks inse konsekvenserna av det som nu sker. Mordförsöket på den ryske dubbelagenten Skripal i Salisbury är en märklig historia, som fått mycket stora proportioner. Britterna har inte offentliggjort några entydiga bevis för vad som skett. Man talar om ett nervgift, som är utvecklat i Sovjetunionen och om att Rysslands tidigare beteende leder till slutsatsen, att Ryssland med all sannolikhet ligger bakom dådet. De har också lyckats övertyga sina allierade, inklusive Sverige, om detta och om behovet av kraftfulla åtgärder mot Ryssland. Ryssarna har å sin sida inte lyckats leda i bevis att de inte ligger bakom.” 

….till   den amerikanske senatorn Hiram Johnson, som redan 1917 under första världskriget myntade uttrycket att ”krigets första offer är sanningen”. Det stämmer bland annat med det ödesdigra anfall som USA och Storbritannien gjorde mot Irak 2003. Det ledde till hundratusentals dödade civila och framväxten av IS och andra extrema islamister. Men sedan avslöjades att kriget byggde på lögnen att Irak förfogade över massförintelsevapen. 

….till   organisationen Iraksolidaritet som nu utger broschyren ”Från ockupation till Sönderfall (Iraks utveckling från ockupationen 2003” I förordet står: ”Den 20 mars 2003 inledde USA och dess allierade, främst Storbritannien, sin invasion och ockupation av Irak. Invasionen och den följande ockupationen har fått konsekvenser för Irak, för Mellanöstern­regionen, för de globala internationella relationerna och för världs­freden under obestämbar tid framöver. Kriget motiverades med lögner. USA:s förevändning att Irak hade massförstörelsevapen dementerades effektivt av Hans Blix som chef för FN:s vapeninspektörer. Irakkriget är det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget”, sade ambassadör Sverker Åström, i en DN-artikel”5 broschyrer kostar 15;-/ex. plus porto. 10 ex. eller fler kostar 10:-/ex. plus porto.Sänd din beställning till: info@iraksolidaritet.se 

….till   Michael Winiarski, som i DN (13/4) skriver om att ett ”USA-anfall mot Syrien strider mot FN-stadgan”. Denna stadga medger bara krigshandlingar i självförsvar vid ett väpnat angrepp. Men varken USA, Frankrike eller Storbritannien är själva utsatta för angrepp som Hans Blix framhåller.

….till   Skånska Dagbladets Lars Eriksson, som skriver:                
 ”Giftattacken på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Yulia fortsätter att förbrylla. Med ryggmärgen reagerade de flesta och pekade finger mot Ryssland eftersom han var en landsförrädare. Men efteråt har tvivlen på skuldbeläggningen blivit allt starkare. Det saknas logik i att den ryska staten skulle begå en sådan handling med alla de konsekvenser i form av diplomatisk kris med omvärlden som var självklara att förutse på förhand. Jag lika lite som någon annan kan ha någon välgrundad uppfattning kring vem eller vilka som försökte döda Skripal och hans dotter. Men det är också tydligt att inte ens britterna själva är riktigt säkra på vad som hände och hur skuldbördan för giftattacken ser ut, om man tar del exakt av vad premiärminister Theresa May sagt inför den brittiska parlamentet. Det premiärministern sa var att man håller Ryssland som ansvarigt antingen det var en direkt handling av den ryska staten eller om den ryska regeringen förlorat kontrollen över denna potentiellt katastrofala skadliga nervgas och tillåtit den att hamna i händerna på andra.”     

Lars Eriksson gör också följande jämförelse: 
”Själv ser jag en tydlig parallell till ett annat fall, kollisionen över Sydtyskland mellan ett ryskt plan med 52 skolbarn ombord och ett amerikanskt transportplan. Tragedin utlöste som vanligt antiryska reflexer där man från medier var snabba med att lägga skulden på oskickliga ryska piloter och spekulerade om ett dåligt underhållet ryskt flygplan. Senare visade det sig att de ryska piloterna var de enda som agerat helt korrekt, medan den amerikanska besättningen manövrerat fel när planen befann sig på kollisionskurs. Huvudskulden visade sig senare ligga hos flygledaren. Två år senare mördades han i sin bostad i Schweiz, ett mord som aldrig klarats upp, men där gärningsmannen troligen var en sörjande förälder eller någon som anlitats av dem som förlorat barn i tragedin”.

….till   kinesiska Global Times , som bland annat skriver:
"I Skripal-fallet har allmänheten inte fått veta sanningen, och den brittiska regeringen har ännu inte presenterat ett enda bevis som motiverar deras anklagelser mot Ryssland. Det är grundläggande att anklagelser från ett land mot ett annat, som inte är resultat av en grundlig och professionell utredning, inte bör godtas. Att utvisa diplomater under sådana omständigheter är en form av ociviliserat beteende som omedelbart måste upphöra.”

….till   människorättsorganisationen International Human Watch som starkt fördömer den israeliska arméns massaker på 14 demonstranter i Gaza förra fredagen och kräver en utredning av åklagaren vid Krigsförbrytartribunalen i Haag. En vecka senare (6/4)  sköts ytterligare nio palestinier ihjäl, trots att FN:s generalsekreterare manat Israel till yttersta återhållsamhet.

….till   boken Bevara alliansfriheten – Nej till Nato-medlemskap!
Utan att Sverige är militärt hotat från något håll har det uppstått en yvig debatt om Sveriges ställning som alliansfritt land. Steg för steg har politiska beslutsfattare och militärer ökat samverkan med den västliga militäralliansen Nato – utan att det finns några militära hot mot Sverige och utan att varje steg prövats mot bakgrund av Sveriges traditionella ställning som neutralt och fredssinnat. Anders Björnsson och Sven Hirdman har varit redaktörer för boken, förordet har författas av Thage G Peterson och för texterna svarar Mats Bergquist, Carl Björeman, Anders Björnsson, Hans Blix, Hans Corell, Rolf Ekéus, Anders Ferm, Sven Hirdman, Katrine Marçal, Leif Pagrotsky, Pierre Schori, Sören Sommelius, Maj Britt Theorin, Erkki Tuomioja och Lennart Uller. Ladda ned boken här: Bevara alliansfriheten_med omslag 

….till   Svenska Freds som den 2 april fyllde 135 år. Det är nog den äldsta nu existerande fredsorganisationen i världen. Tyresö Ulands- och fredsförening (TUFF) är en lokalförening av Svenska Freds. Medlemmar väljer mellan att bara vara medlemmar av Tuff eller tillhöra också Svenska Freds. 

….till   Sveriges Televisions program Korrespondenterna, som den den 3 april  handlade om ett besök i Hiroshima, där man intervjuade en  92-åring, som skadades men överlevda atombombsanfallet den 6 augusti 1945, när hundratusentals japaner dödades. Han gav en skakande skildring av alla dödade han såg. 

….till   Tyresöprästen Siv Källstigen som i brev skriver:   ”Uppskattar så mycket dina TUFF-radio-utskick! Det är så välgörande att få hjälp att tänka lite annorlunda än det dominerande nyhetsflödet tycker att man ska tänka och tro! Underbart att TUFF och radion finns kvar och orkar vidare” Siv hörs alldeles strax här i Radio Tuff, bland annat om ett besök i Hiroshima.

….till        den stora artistgalan den 22 april (Se nedan!) Den sponsras av TUFF varför TUFF-medlemmar har 50 kr billigare inträde 
Mailet skickas till dig för att du är med i mina kontakter över solidariska människor

Min adress är:
Åke Sandin Björkbacksvägen 45 Tyresö 135 40 Sweden  

Om du inte vill få dessa mailutskick i framtiden kan du klicka här för att avprenumerera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar