fredag, december 22

"ROSOR"

ROSOR” från RADIO TUFF nr 1456  den 24/12 till….

….till   TUFFs mångåriga bistånd till de fattigaste Indien, som nu fortsätter med att 175 000 kr just skickats till indiska partners. De används för skolorna i hundratals fattiga byar i Dharampur, som befolkas av ”tribals”, alltså det länge försummade ursprungsfolket. Dessa skolor grundades på 90-talet med bistånd från TUFF med många miljoner kronor. De flesta föräldrar är analfabeter men nu får tusentals av deras barn skolundervisning.

….till   Maj Britt Theorin som den 22 december fyllde 85 år. Hon har varit riksdagsledamot i 25 år och dessutom EU-parlamentariker och säger i Dagens Nyheter (18/12), att hennes mest smärtsamma motgång i hennes oförtrutna och beundransvärda arbete för fred var när hon inte fick med sin riksdagsgrupp i motståndet mot placeringen av amerikanska medeldistansrobotar i Europa i slutet av 1970-talet. Hon säger sig vara stolt över sin medverkan i Canberra-kommissionen 1996, som kom med konkreta förslag om avskaffande av kärnvapen. Tyvärr vann förslagen inte internationellt gehör. Hon varnar för att litet misstag kan göra slut på mänskligheten men är ändå optimistisk i tron på att vi både kan rädda miljön och avskaffa kärnvapnen. För oss som arbetar oavlönat för fred mot med de tusentals miljarder starka krigsmakterna är hon sedan länge en stor inspirationskälla.

….till   Michail Gorbatjov, Sovjetledaren som i slutet av 80-talet upplöste Sovjetunionen och bland annat fick Nobels fredspris 1990, Han är nu 86 år men har ännu kloka synpunkter. Han är rädd för att världen nu förbereder sig för krig och ber Trump och Putin, som sitter på 90 % av världens kärnvapen, att leda ett initiativ som ser till att ett kärnvapenkrig aldrig blir verklighet. Han anser att världsläget nu för farligt och att upprustningen från Nato, Ryssland och Europa får honom att bäva inför ett krig. Gorbatjov skriver att miljontals människor i dag lever i rädsla och stress på grund av militarism, väpnade konflikter, kapprustning och förintelse i form av kärnvapen. Han är ingen beundrare av Putin men anser att den ryska annekteringen av Krim var rimlig, eftersom en majoritet av befolkningen där var för den. Visserligen omkom två personer vid annekteringen, men jämfört med de hundratusentals dödsoffren för Natos folkrättsvidriga krig i Irak med flera ställen var det en ynka bråkdel. Det var väl Gorbatjovs förtjänst att de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen blev självständiga. De är nu medlemmar av Nato liksom de forna Warszawa-paktsstaterna Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Polen, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Östtyskland. Detta trots att Gorbatjov lär ha fått löfte av den dåvarande amerikanske utrikesministern James Baker, att Nato icke skulle utvidgas österut mot den ryska gränsen. Och nu målar våra upprustningsglada medier ut Ryssland som aggressivt.

….till           Bulletin of the Atomic Scientists, som på den symboliska klockan visar hur länge världen har kvar innan undergången genom kärnvapen. Längst i från domedagen enligt Bulletin of the Atomic Scientists mening var världen 1991 då klockan visade 17 minuter till midnatt. Men för ett år sedan visade klockan ”två och en halv minut till midnatt”, Så nära slutet har den inte varit sedan 1953 när USA och Sovjet testade kärnvapen.

….till   Pieter  Wezeman, forskare vid SIPRI, det internationella fredsinstitutet i Stockholm. Han meddelar nu att de internationella vapenföretagen sålde för 374 miljarder dollar (ca 3 100 miljarder kr) under 2016, en uppgång på 2 % sedan fjolåret och 38 procents ökning sedan 2002. Klart värst var de amerikanska företagen, som stod för mer än hälften av försäljningen 2016, hela 217 miljarder dollar (ca 1 845 miljarder kr). Ett svenskt vapenföretag finns också på SIPRIS TOP 100 lista. Det är SAAB, som sålde för miljarder.

…till    de kritiker som meddelar att amerikanska senaten nu med överväldigande majoritet har godkänt en ökning av de militära utgifterna på 80 miljarder dollar (ca 680 miljarder kr). Det är en häpnadsväckande summa som är nästan dubbelt så stor som Trump begärde. I stället för att spendera mer pengar på bomber och militära maskiner borde man investera i utbildning, hälso-och sjukvård och infrastruktur. USA:s militärbudget är större än de sju näst mest rustade länderna i världen.

….till   Ulf Bjerén, som i tidningen Sydöstran (12/12) skriver en mycket läsvärd artikel med rubriken Tyst om Libyenkriget 2011 i massmedia”. Där skriver han bland annat: 
”CNN:s reportage om slavhandel i Libyen har väckt känslor. Men som vanligt i dessa sammanhang begränsar media perspektivet. Att Nato bombade sönder Libyen 2011 nämns inte. Det är som utraderat ur historien. Ändå är det den viktigaste informationen om vi önskar förstå varför det idag råder kaos och misär i Libyen. Därför lite bakgrund: Libyen var 1969 när den nationella revolutionen genomfördes ett av jordens fattigaste länder. De flesta var analfabeter och människor svalt. Men oljan nationaliserades och USA och Storbritannien tvingades lämna sina baser. En snabb utveckling av landet följde. Innan Nato angrep 2011 hade Libyen Afrikas högsta och jämnast fördelade levnadsstandard. Utbildning och sjukvård var kostnadsfri. Det var en suverän, sekulär stat, av WHO och Unesco rankad som High Human Development-land, nr 53 av 194 undersökta länder.” 
Och vidare i artikeln:
”Under falsk flagg, skydd av civilbefolkningen, bombades landets infrastruktur sönder och samman i 9 658 flyganfall under 207 dagar. Bevattningsanläggningarna var bland det första som bombades. Därefter fabrikerna som tillverkade reservdelar. Skolor, Nasseruniversitetet och sjukhus var bombmål. Det var det största raset i Failed States Index som noterats. Svenska Jas Gripen hjälpte Nato att rekognoscera bombmål och svenska soldater spred propagandaflygblad som i strid med internationell rätt uppmanade till regimförändring. 240 svenska riksdagsledamöter röstade för krossandet av Libyen. De sover nog gott om nätterna för av svenska media behöver de inte frukta sanningen, ty medias motto tycks vara: Nämn inte Libyenkriget!”
(Bjeréns artikel finns i sin helhet i bloggen www.tuffsandin.blogspot.com ) 
….till   FN:s säkerhetsråd, som nu bland annat på svenskt initiativ kommit överens om att hjälp till  krigsdrabbade och därmed nödställda syrier ska inledas från Jordanien, Turkiet och Irak. För en gång skull lade inte någon av de fem permanenta ledamöterna (andra världskrigets segrarmakter) in sitt veto. När 14 av de 15 ledamöterna i säkerhetsrådet röstade för att palestiniernas intressen i Jerusalem skulle beaktas bättre blev beslutet däremot inte av genom USA:s veto.
….till   FN:s experter och Röda korset, som förgäves slår larm om att den värsta humanitära katastrofen i världen utspelas i                                                                                                   fattiga Jemen efter att civila mål som sjukhus och skolor som de till tänderna rustade saudierna i snart tre år  urskillningslöst har bombat. USA och Storbritannien stöder tyvärr Saudiarabien. Det svåra läget i Jemen illustreras av att antalet koleraoffer nu uppgår till över miljonen.
 ,,,,till   TUFFs integrationsprojekt som oförtrutet fortsätter varje onsdag sedan september med ett tiotal nytillkommande unga människor från Afrika och Syrien. Senaste sammankomsten var den 20 december.

….till   den kloka människa som yttrade:
Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen! Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom? I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.

GOD JUL OCH  GOTT NYTT ÅR  !(och läsrareT GOTT NY                                                                                                          KÄRA LYSSNARE  (och läsare) !


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar