fredag, december 8

"Rosor", lästips m m

ROSOR från Radio Tuff (1455) 10 dec 2017 till….

….till   TUFFs julmangogram, fina julkort som kostar 10 kr eller mera beroende på hur många mangoträd det blir i fattiga indiska Dharampur. För 10 kr blir det två träd, för 50 kr tio träd osv. Korten är vackert illustrerade med teckningar av Indiska elever. På korten finns bland annat en vers vi fått från våra indiska partners;

            Many little things

            Done in many little places

            By many little people

            Will change

            The face of the world

Mangogrammen har hittills bidragit till över 150 000 träd bland 100-tals fattiga byar, där de skänkt skugga, glädje och välstånd åt folket. (Ring eller maila Åke Sandin för köp av julmangogram på tel 08-712 4463 eller ake.sandin@tyresoradion.se

 

….till   expresidenten Obamas självkritik, när han säger att hans värsta misstag under sin presidentperiod var USA:s och andra Natoländers anfall på Libyen 2011. Det ledde till att landet drabbades av kaos och hamnade i tryck från våldsamma extremister. Nyligen kom det upprörande rapporter om hur flyktingar såldes som slavar i Libyen- Obama kritiserar också den bombkampanj som England och Frankrike utförde i Libyen. Hans utrikesminister Hillary Clinton gjorde 2011 skäl för sitt öknamn Killary genom att efter mordet på Libyens ledare Khadaffi leende säga:    ”Jag kom jag såg, han dog”. 

(Och vi tycks ha glömt att Sverige bidrog med åtta Gripenplan för anfallet på Libyen)


….till   Roland Hedayat, ordförande i föreningen Jemensolidaritet, som bland annat skriver:  Kriget i Jemen kallas ofta det bortglömda kriget av journalister och reportrar som kanske inser att man kan förvänta mer av dem när det gäller rapporteringen från denna världens största aktuella humanitära katastrof.” Och vidare: ”Flera hjälporganisationer samt FN och Röda Korset finns på plats och de har gång efter annan varnat för den kommande massvälten som kommer att ta landet ner i avgrunden om inte bombkriget stoppas och blockaden hävs. Efter två och ett halvt års inferno av destruktion, död, eld, svält samt numera historiens största koleraepidemi rycker man fortfarande på axlarna inför dessa barbariska brott mot mänskligheten.”

….till   den politiske vetenskapsmannen Dov Levin som i Los Angeles Times påpekar på tal om det ofta förekommande  påståendet om rysk påverkan på USA-valet att USA 81 (åttioen) gånger från 1946 till 2000 har påverkat valet i andra länder. Några gånger har USA också hjälpt till med statskupper

….till   den som kan berätta vilka komprometterande uppgifter ryssarna lär har lämnat om Hillary Clinton som Trump i sin valkampanj inte redan hade om sin huvudkonkurrent vid valet 2016,

….till    34-åriga svenskan Beatrice Fihn, ordförande i ICAN, som är den Internationella kampanjen för avskaffade av kärnvapen. På söndag den 10 december mottar hon för ICAN:s räkning Nobels fredspris. Den 7 juli i år nådde ICAN framgång i FN:s generalförsamling, där 122 länder antog ett förbud mot kärnvapen. Sverige var pådrivande genom utrikesminister Margot Wallström. Men förbudet måste undertecknas av ländernas regeringar och ratificeras för att det ska träda i kraft. Snart kom ett hot från Donald Trumps försvarsminister James Mattis att ett svensk undertecknande skulle äventyra Sveriges militära samarbeten med USA och Nato. Regeringen bugade och backade. Förslaget sopades under mattan för att ”utredas” till efter valet nästa år.

….till   Radio Tyresö med Radio Tuff som nu har hörts lokalt på 91,4 MH och globalt på www.tyresoradion.se i över 32 år. Under mina ca 8 000 intervjuer har jag också haft förmånen att få fråga ut många hundra Tyresöbor, födda i minst 70 olika länder. Många av dem har varit överlevande från andra världskriget.

Den intervju som tog längst tid var med min tyskfödda granne Eva Onegård, som tyvärr härom året lämnade detta jordeliv.   Ena dagen tog det timmar, medan hon berättade och grät och jag försökte ställa frågor så varsamt som möjligt. Nästa dag samtalade vi också i timmar, men då lyckades jag i alla fall spela in en halvtimme.

15-åriga Evas familj lyckades 1945 inte fly från Hinterpommern (numera polskt), när Röda armén trängde fram. De blev upphunna av pansarvagnar, som krossade flyktingkärror och till och med rödakorsfordon. Och Eva berättade snyftande om ett års helvete:

”Vet du Åke, hur många dagar och nätter det är på ett år? Våldtäkter förekom ideligen. Jag  såg min mamma våldtas och hon såg hur jag drabbades av samma öde. Med egna ögon såg jag hur man hade satt upp delar av människokroppar på en laduvägg. Vi blev hämtade för att titta Man tvingade oss att titta på dessa grymheter.”

Bara kampen för att överleva hjälpte till att stå ut med alla förödmjukelser.

” Vi letade i avskrädeshögarna efter mat. Vi sög på stenar, för det påstods lindra hungern. Jag stängdes in i en järnvägsvagn tillsammans med några hästar och en gammal man som gjorde korstecken, När jag efter en tid lyckades rymma och mödosamt ta mig tillbaka hem, kände mamma inte igen mig. Jag hade säckar på fötterna, var mager som en kråka. Och jämt och ständigt plågades vi av löss. Man hade inget värde och man återfick heller inget värde, eftersom det är ingen som pratar om oss.”

….till   historikern Miriam Gebhardt, som skrivit boken Als die Soldaten kamen på svenska med titeln När soldaterna kom. Tidigare har uppgivits att långt över en miljon våldtäkter begicks av ryssarna. Hon reducerar detta antal till ca 600 000. Å andra sidan har hennes bok fått stor uppmärksamhet genom hennes beräkningar av de västliga segrarnas våldtäkter: 190 000 av amerikaner, 50 000 av fransmän och 45000 av britter. Siffrorna är dock svåra att verifiera. Boken finns på Karneval förlag Mäster Pers gränd 2 C
116 35 Stockholm
Tel. 08-668 98 00 eller 0702-573534kontakt@karnevalforlag.sewww.karnevalforlag.se. Boken säljs till julen med nedsatt pris

….till   Karneval förlag (adress mm se ovan), som med reapriser inför jul säljer många av sina läsvärda böcker, t ex några där den i väst ofta demoniserade Putin framställs mera mångsidigt. Det är bland annat i Oliver Stones bok ”Samtal med Putin” och den schweiziske kristdemokraten Guy Mettans bok ”Varför vi älskar att hata Ryssland”. Andra böcker man blir nyfiken på är historikern Danele Gansers bok ”Natos hemliga arméer” med undertiteln ”Operation Gladio och terrorismen i Västeuropa”. Och apropå det nu myckna talet om Jerusalem och Palestina den israeliske historikern Ilan Pappes bok ”Den etniska rensningen av Palestina”

….till   Tuffs ordförande Lisa Norgen Benedictsson, i vars hem nyligen några aktivister lärde nio unga afrikaner att laga pepparkakor och lussekatter. Mera om detta alldeles strax i Radio Tuff.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar