lördag, januari 14

Radio Tuffs man i San Francisco Bengt Svensson:

Hej alla lyssnare!

Jag har tagit ledigt från San Francisco och bott i Harvaremåla hela hösten. Vi väntar fortfarande på vintern. Nere på åkern klafsar en skock vita svanar omkring som ett gäng charterturister på villovägar. Men låt mig först berätta för er om konsten att stjäla en julgran:

Gå ut i skogen i god tid och se ut ditt offer. Är du rädd att inte hitta tillbaks till rätt gran, kan du hänga upp några julgransprydnader i den. Sedan går du hem och återvänder inte förrän i skymningen några dagar före jul. Då är du utklädd till en svenska naturskyddsföreningstyp med ryggsäck på ryggen. I den finns en liten såg. Såga av granen längs marken och täck stubben med lite mossa. Lämna granen på ett mer lättillgängligt ställe och gå hem. Återvänd nästa dag i skymningen, utan ryggsäck men gärna med en kikare om halsen och en bok om uggleskådande, ifall du är rädd att möta bonden. När mörkret faller, bär du hem granen.

Resten är idel tindrande barnaögon. Hur enkelt som helst. Nu vill ni förstås veta vem som blir USA:s president nästa år. Det blir Obama, fast helt säker är jag inte. Han skulle samla in en miljard dollar för att köpa TV-reklam, men det verkar gå lite trögt.
Å andra sidan vet jag inte om utgången gör så stor skillnad, särskilt inte för icke-amerikaner.

Kanske inte för oss amerikaner heller. I provvalet i Iowa deltog 120000 personer av en befolkning på 3 miljoner. Mycket lågt räknat har varannan medborgare rösträtt. Det skulle innabära ett valdeltagande på 8%.

Ingen kunde väl ana för 10 år sedan, att USA skulle sitta ner och förhandla med talibanerna, men det är vad som händer nu. I min lokala oberoende borgerliga tidning har de svenska soldaterna i Afghanistan utnämnts till fredsmedlare. Det är förstås välbekant för radio Tuffs lyssnare, att en medlare i en konflikt är neutral och obeväpnad.

I gamla amerikanska gangsterfilmer brukade det finnas en liten fjäskig fjant, som sprang och tjallade för gangsterbossen om vad hans motståndare höll på med eller var hans offer försökte gömma sig. Det var den rollen, som det svenska flygvapnet med sina jas-spaningsplan spelade i Libyenkriget.

God fortsättning på det nya året önskar radio Tuffs man i San Francisco på sabbatsår i Harvaremåla.
--------------------------------------
Bengt Svenssom i Radio Tuff nr 1306 (15-29 jan. 2012)

3 kommentarer:

  1. Ingemar Gråsjö4:15 em

    Angående Libyeninsatsen: Raljera över andra går ju alltid. Betydligt svårare är att åstadkomma någonting själv. Din liknelse måste innebära att det är FN som är gangsterbossen och det enda raka är då att gå ur FN. Tycker du Sverige skall göra det?

    SvaraRadera
  2. Nej, jag tycker inte Sverige ska gå ur FN, Däremot tycker jag Sverige ska gå ur Nato.
    FN hade tvärtemot satt upp ett flygförbud över Libyen. Det hade varit trevligt om svenska flygvapnet respekterat det.
    Bengt Svensson.

    SvaraRadera
  3. Ingemar Gråsjö2:13 em

    Bengt, Sverige är inte med i NATO. Sverige fick förfrågan av FN att delta i en flyginsats under ledning av NATO. NATO kom inte med förfrågan eller beslut, de sa bara ja till att utföra FN:s önskan. Sverige hade valet att säga Ja eller Nej. Hade vi sagt Nej hade vi fått säga det till FN på samma sätt som vi sa Ja till FN.

    Beträffande flygförbuds-zon: Det är svårt att upprätthålla en sådan utan flyginsats, men du kanske vet något sätt som varken FN eller koalitionens politiker eller militärer tänkt på. De är nog i så fall väldigt intresserade av det då flygning är både kostsamt och riskabelt.

    SvaraRadera