söndag, december 21

RELIGIONERNA OCH MÖRDANDET

RELIGIONERNA OCH MÖRDANDET

Upplysningsmannen Voltaire påpekade bland annat:

”Kriget är ett djävulskt företag, vars mest besynnerliga egendomlighet består i att vilken banditchef som helst högtidligt ber till Gud, innan han går ut för att döda sin nästa”

Detta sas på 1700-talet. På 1900-talet konstaterade professor Victor Svanberg:

”Första världskriget kom som en chock för utvecklingstron. Gud blev tyskarnas gud och fransmännens gud – och på både hållen var gud lika omänsklig som hans åkallare”

Jag har just varit två veckor bland alla Tuff-projekten i den indiska delstaten Gujarat. Det är icke-väldsmannan Gandhis hemstat. Ändå har den gång på gång drabbats av mordiska upplopp mellan muslimer och hinduer. 2002 började det med att muslimer i staden Godhra brände ihjäl 55 hinduiska pilgrimer på väg från Ayodhya, där hinduerna 1992 jämnade en gammal moské till marken. Sen följde en fasansfull tid med massmord och våldtäkter. Tusentals blev offer, de flesta muslimer.

Hinduerna är vegetarianer och vill inte döda djur, men i fråga om massmord på människor tycks hämningarna ibland vara mindre. Tidigare ansågs hinduismen vara en mycket tolerant religion, som välkomnade nya gudar bland sina många ursprungliga. I dag finns militanta hinduiska organisationer, som inte bara bygger tempel utan också hetsar mot muslimer. I Valod, centrum för de många Tuff-projekten, berättade muslimen Quddus Shaikh för Tyresöradion:

”Här i Valod har hinduer och muslimer alltid samarbetat bra, inte minst i de många av TUFF finansierade projekten. Men extrema hinduiska organisationer skickade i fjol bangles [armband] till några av sina trosfränder här. De ville håna dem för att vara frökenaktiga, alltså inte tillräckligt fientliga mot muslimerna.”

Det handlar förstås om en ond cirkel. Hindu-nationalisterna gynnas av muslimska illdåd, till exempel terrordådet mot parlamentet i Delhi eller en muslimsk bilbomb som dödade ett 50-tal människor i Bombay (Mumbai) för några månader sen. Tvisten med Pakistan om Kashmir med ständiga dödsoffer hetsar upp de militanta på båda sidor.

Att just Gujarat så ofta drabbas av religiösa konflikter beror delvis på att det gränsar till Pakistan. Det dystra arvet från frigörelsen från britterna 1947 och det följande massmördandet och de etniska rensningarna av miljoner människor åt båda hållen är ännu levande i Gujarat. Hit kom många överlevande hinduer från Pakistan. Delstaten styrs därför av det hindunationalistiska partiet BJP. Eller som en gammal gandhian som jag intervjuade cyniskt beskrev det:

”Gandhis mördare styr i dag Gandhis hemstat”.

Han syftade på att Mahatma Gandhi 1948 mördades av en hindunationalist, som betraktade Gandhi som förrädare, eftersom Gandhi hade uppmanat hinduerna att sluta mörda muslimer.

Mer religiöst obegåvad än vanligt kände jag mig när jag i Bombay (Mumbai) intervjuade tre välbeställda gentlemän. Trots sin rikedom har de sociala ambitioner. De stöder ekonomiskt samma projekt i gudsförgätna Dharampr, som Tuff gör. Alla tre är jainister. I jämförelse med dem kan svenska veganer kasta sig i väggen, för jainisterna lär till och med filtrera vattnet för att inte råka döda några mikroorganismer. Men när jag frågade dem om de indiska kärnvapnen var de förstående och började varna för Pakistan. Att förbereda mord på miljontals människor –plus hur många miljarder mikroorganismer?-- är tydligen förenligt med deras religion.

Kanske bör jag i min förvirring besöka Bollmoradalens kyrka på julafton. Där officierar min favoritprälle Siv Källstigen, som förenar sin tro med pacifism och humanism. Då kan jag sitta där en stund och tänka på hennes avlidne man, Olle Källstigen, min gamle tolerante kristne vän. Och kanske också tacksamt minnas en annan vän, Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas. Han är hindu av högsta kast-- brahmin av prästkast—men trots det religiöst indifferent. Ändå är han en av de frommaste människor jag känner.
ÅKE SANDIN i Radio Tuff (nr 955) 2003-12-21
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar