söndag, december 30

RADIO TUFF nr 1478



Den tuffa oberoende radion

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1478:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 30 december, första gången kl 17, och sedan ett par ggr per dygn till söndagen den 20 januari, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program. 

Programledare: Åke Sandin

Programmet i korthet: 

Rosor” delas ut till många som gjort eller sagt något bra och tänkvärt. Elena Magnell läser sin årskrönika över 2018 på rimmad vers. Åke Sandin om de väldiga militärutgifterna.

ROSOR från RADIO TUFF 1478 den 30/12 till….

….till   förre generalsekreteraren för Diakonia, Bo Forsberg , som i radions P 1 på annandagen i programmet ”Tankar för dagen” sade följande:
I dag är det annandag jul. Denna dag kallas av tradition i kyrkorna för ´martyrernas dag. Martyr kommer av grekiskan och betyder blodsvittne, dvs den som med sitt liv fått plikta för sin tro genom martyrdöden. I de senaste åren har vi hört ordet i nyhetsflödet gång på gång i samband med terrordåd och självmordsbombare, omänskliga, brutala och grymma handlingar mot oskyldiga människor. Men för mig har ordet efter alla år i internationellt arbete fått en helt annan innebörd. Den raka motsatsen mot hat, våd och illdåd. Jag är drabbad känslomässigt och hela mitt liv har förändrats och påverkats i mötet med människor som stått upp för fred, rättvisa och solidaritet och i sin övertygelse kämpat för humanitet och alla människors lika värde med ändå fåt plikta med sitt liv. De har aldrig kallats eller kallat sig själva för martyrer men rakryggat kämpat för en bättre värld och ett mänskligare samhälle Jag tänker till exempel på Martin Luther King.

….till   fredskämpen Tomas Magnusson, som den 10/12 skrev en helsida på DN Debatt under rubriken ”Nobelstiftelsen måste agera mot feltolkning av fredspriset”. Han påstår att den norska nobelkommittén struntar i Nobels testamente vid valet av pristagare utan i stället låter sig ledas av sina utrikespolitiska synpunkter. Han skriver:
”Förändringen av priset har skett i små stag, där kommittén alltmer kommit att bli en representant  för norsk utrikespolitik. Under en tid var stortingets talman  och tidigare statsministern Torbjörn Jagland också kommitténs ordförande.” Han påminner om att priset enligt Nobel skall delas ut till fredförfäktare, dem som vill minska staters militära förmåga……”Det värsta övertrampet var priset till Kissinger 1973, en skandal som den norska priskommittén förvärrade ytterligare, när man inbjöd Kissinger som hedersgäst vid fredsprisfirandet år 2016. Priset till EU är också en präktig skandal, som EU-ledningen celebrerade veckan efter prisceremonin 2014 genom öka att öka unionens militära ambitioner  och ge EU-pengar till att stärka medlemsländernas vapenindustri.”
(Tomas Magnusson är tidigare ordförande för Svenska Freds och en av grundarna av Nobel Peace Prize Watch. Han hör hörts från Göteborg i Radio Tuff många gångar, senast i november 2018. På norsk sida är den främste kritikern av Nobels fredspris Fredrik Heffermehl)

….till   FN:s generalsekreterare António Guterres, som nu hävdar att industri-länderna är  i ett stort behov av ökad migration på grund av minskat barnafödande och en åldrande befolkning. Han säger:
”Det är uppenbart att de flesta utvecklade länder behöver migranter över ett brett spektrum av centrala roller, från att ta hand om äldre människor för att förhindra att sjukvården bryter samman.”


….till   Nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!, som nu har 21 000 medlemmar. Det anser att den tillfälliga begränsningslagen måste bort, och att utvisningar av barn och unga till länder i krig och konflikt måste stoppas.


….till   tidningen Tyresö Nyheter som i sitt decembernummer har en halv sida med rubriken ”TUFF:s lyckade integrationsprojekt – nu ett år !”   Artikeln handlar om hur TUFF varje onsdagskväll i Tuff-lokalen samlar unga nyanlända från Eritrea, Somalia,  Etiopien, Syrien och Afghanistan till träffar. TUFF-ordföranden Lisa Norgren Benedictsson:
”Det övergripande syftet är att utveckla kunskaper i svenska språket, men också ge information om svenskt samhällsliv, historia och kultur och att inte minst att hitta vägar in i samhället.”

….till   FN, som nu slickat observatörer till den jemenitiska hamnstaden Hodeida, som tidigare varit blockerad av den saudiska krigskoalitionen, varvid hjälpsändningar till den lidande befolkningen förhindrats. Under fredsmötet i svenska Rimbo kom parterna överens om någon slags vapenvila och den möjliggör nu att hjälp kan komma till det som anses vara den värsta humanitära katastrofen i världen med miljoner svältande och kolerasjuka

,….till  den 15-åriga Greta Thunberg, som skolstrejkat för bättre klimat och nu säger om klimatmötet i polska Katowice: ”Det är mycket snack och väldigt lite verkstad. Det är panelsamtal och utställningar men inget händer riktigt”

….till   Uppsala konfliktdataprogram, som uppger att antalet döda i krig i världen faller för fjärde året i rad och ser i år ut att bli det lägsta sedan arabiska våren inleddes 2011. 2014 dödades 144 000 människor i väpnade konflikter världen över. I år ser siffran ut att bara bli hälften så hög. Men då har man inte tagit hänsyn till de många människor som genom krigsförhållanden dött av svält och i Jemen av kolera.


….till    fredsforskningsinstitutet Sipri, som meddelar att den internationella vapenhandeln ökade förra året. Sammanlagt sålde de vapenproducerande företagen vapen och militära tjänster för 398,2 miljarder dollar, nära 3 600 miljarder kronor. Det är en ökning med 2,5 procent jämfört med året innan. Sedan 2002 är det en ökning med 44 procent. Vi har sett i flera år att det har ökat. Det finns en stabil efterfrågan på vapen i världen, säger Pieter Wezeman vid Sipri.

….till   författaren och debattören Lena Andersson, som vågar gå emot den gängse innetrenden, när hon skriver:
”Svenska staten har nu alltså satt en människa i fängelse i två och ett halvt år för sexualbrott som för offret vid tiden då de inträffade inte sågs som värre än att det var värt att sova med mannen på nytt och omsider resa till Paris med sitt barn för att även träffa honom där. Detta efter att han ska ha begått handlingar som motiverar ett långt frihetsberövande. Något är definitivt skevt här, kanske till och med ruttet.”

….till   Nord- och Sydkorea som efter decennier av spända förhållanden nu öppnat järnvägen mellan de båda huvudstäderna Pyongyang och Seoul.

,,,,till    de anhöriga till Anna Höglin i Trollbäcken.. Hon fyllde 100 år den 7 november men avled tyvärr två veckor senare. I dödsannonsen uppmanar hennes anhöriga, bl a Anders Höglin, att vi för att hedra hennes minne bör stödja Tuffs insamlingskonto pg 793636- 2. Begravningen äger rum den 25 januari kl 13 i Tyresö bygdegård

….till   alla solidariska som också under nästa år 2019 betalar medlemsavgiften till TUFF (Tyresö Ulands- och Fredsförening) på 200 kr till Tuffs pg 160137-6  Och ett stort tack för år 2018 till alla lyssnare av Radio TUFF och till de hårt och oavlönat arbetande aktivisterna i föreningen

….till   dem som kommenterar Radio TUFF, vilket är en stor uppmuntran för oss som på 35:e året jobbar med sändningen !  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar