måndag, november 12

TUFF tuffar på !


MÖT TUFF-AKTIVISTER PÅ LÖRDAG I BIBLIOTEKET

Denna vecka har kommunen vad de kallar ”Kultur i höstmörkret” med många olika slags program.

TUFF deltar på lördag den 17 nov kl 11 – 15 i Tyresö bibliotek. Där finns aktivister som berättar om TUFF, delar ut broschyrer, rekommenderar böcker och visar kläder från Kongo.

Hjärtligt välkomna att på biblioteket träffa folk från TUFF !!

TUFFs hjälp till nyanlända unga människor.
Många nyanlända från Eritrea, Somalia, Syrien och Afghanistan har TUFF i över ett år samlat varje onsdagskväll i ett integrations-projekt för att hjälpa dem med svenska förhållanden, mestadels i TUFF-lokalen, Myggdalsvägen 80.

En av dem är den 27-åriga Seilam Mahari från Eritrea, som har bott i Tyresö några år. Hon intervjuas i Radio TUFF, en sändning som hörs från 18 november i tre veckor två gånger per dygn på 91,4 MHz, Men den kan när som helt höras om man knappar in www.tyresoradion.se

På Radio TUFF hörs också Lisa Norgren Benedictsson, som berättar om ett års integrationsarbete. Hon har sammanfattat erfarenheterna så här:

TUFF:s Integrationsprojekt 1 år
Hösten 2017 startade TUFF sitt projekt för att bidra till nyanländas integrering i Tyresö.  Sedan dess har vi haft möten nästan varenda onsdagskväll, även under sommaren. Det övergripande syftet är att utveckla de nyanländas kunskaper i svenska språket, men också att ge information om svenskt samhällsliv, historia och kultur och inte minst att hitta vägar in i samhället. Dessutom vill vi gärna visa viktiga eller fina platser i Tyresö och Storstockholm.

Konceptet har varit det samma från början: en timmes organiserad aktivitet och en timmes fika med spontana samtal och diskussioner.
Under de allra första mötena bjöd vi in många personer med egna erfarenheter som invandrare. De berättade sina historier, hur de upplevt mötet med det nya landet, hur de kämpade för att lära sig språket och komma in i samhället. De uppmuntrade ”våra” ungdomar och gav många tips och råd.  Vi hade också representanter från näringslivet som föreläste om arbetsmarknaden och bl a om vad chefer tittar på och söker vid anställningar.

För att få de nyanlända så aktiva som möjligt, övergick vi sedan till att dela upp oss i mindre grupper och där jobba utifrån en enkel text om något aktuellt ämne, t ex demokratibegreppet, svensk parlamentarism och partiväsende, kvinnodagen m m. Vi brukar läsa texten tillsammans, gå igenom svåra ord och uttryck, träna på uttal och kika lite på grammatiken. Därefter diskuteras ämnet utifrån texten. Stämningen är god och förlåtande. Det blir många skratt.

I december bakade vi pepparkakor och saffransbullar hemma hos en TUFF-medlem och vi var på Luciaföreställning på Folkoperan. Som julavslutning hade vi ett internationellt knytkalas hemma hos en annan TUFF-medlem. Varje deltagare tog då med en typisk rätt från sitt hemland.

När vädret blev varmare under våren och sommaren gjorde vi en hel del utflykter. Vi har vandrat omkring i Tyresö, i skogar och runt sjöar och ut till slottet med omgivningar samt besökt äppelmusteriet. Vi har haft historisk vandring i Gamla stan, gått Monteliusgången, bestigit Skinnarviksberget.  Med båt åkte vi ut till skärgården och besökte Waxholm. En helg tillbringade vi också i ett torp på en skärgårdsö. Vi har bowlat, spelat minigolf och kubb och badat.

Deltagarna har kommit från Afghanistan, Etiopien, Eritrea, Somalia och Syrien. Åldrarna har spänt från 16 till ungefär 25 år. Deras livsöden och bakgrunder skiljer sig åt ganska mycket. För att öka de ungas förståelse för varandra har vi vid ett par tillfällen haft gäster som hållit föredrag om några av hemländerna. Några av de unga som startade hos oss har hoppat av och några måste flytta från Tyresö, men med tiden har de som stannat kvar blivit ett bra gäng på cirka 10 ungdomar som stöttar varandra fint. Vissa har efterfrågat och fått extra stöd utanför onsdagsarrangemanget; t ex hjälp med studier, bokning av läkarbesök, övningskörning, behov av cyklar, datorer, köksredskap… Tack vare TUFF-medlemmar som ställer upp, har vi kunnat tillmötesgå en hel del önskemål.

Med glädje har vi kunnat se en god utveckling hos de unga, både vad gäller det svenska språket och anpassningen till samhället. Samtliga (!) lyckades ordna sommarjobb och flera har fortsatt jobben under hösten, vid sidan om fortsatta studier. Eftersom jobben tar en hel del tid, kan inte alla komma alltid nu längre och vi bestämde därför tillsammans att ta emot ytterligare ett antal nyanlända. Våra ”gamla” ungdomar var positiva till detta och har lovat att hjälpa till i processen. Senaste veckorna har vi öppnat dörren till cirka 15 nya deltagare som vi just nu håller på att lära känna och få ihop till ett bra gäng. Det känns väldigt roligt och det är mycket berikande för oss alla.
---------------------------------------------------------------------
/  Lisa Norgren Benedictsson, ordförande i TUFF

  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar