söndag, november 18

Den tufffa radion


Den tuffa oberoende radion

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1476:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 18 november, första gången kl 17, och sedan ett par ggr per dygn till söndagen den 9 december, när ett nytt Radio Tuff sänds första gången kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se  där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och många andra program. 

Programledare: Åke Sandin

Programmet i korthet: 

”Rosor” delas ut till många, däribland till en f d försvarsminister och en vapenvila för 100 år sen. 27-åriga Selam Mahari från Eritrea intervjuas tillsammans med Lena Sandin, som lär Selam köra bil. TUFFs ordförande Lisa Norgren Benedictsson berättar om den hjälp  till nyanlända som TUFF bedrivit över ett år.



ROSOR från RADIO TUFF 1476  den 18/11 till ….

….till   professor Pär Salander som i Västerbottens-Kuriren  under rubriken ”Svenskt hyckleri normaliseras” bl a skriver: 
”Vart tog utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken vägen i valrörelsen? Ett tecken på hur det politiska hyckleriet har normaliserats – det finns ingen hejd på Nato-integreringen samtidigt som ansvariga ministrar fortsätter tala om svenskt oberoende. Om alliansfriheten i formell mening är en sanning med modifikation så är den i reell mening en lögn.”………..” Vi är inte medlem i Nato, men däremot i Partnerskap för Fred, eller ”Nato light”. Vi deltar i allt fler Natoövningar, internationella Natoinsatser, har en stab och Natoambassadör vid Natohögkvarteret i Bryssel, ett hundratal svenskar arbetar med Natos löpande arbete och vi är representerade i 120 (!) olika kommittéer under Natos flagg. Svenska försvaret integreras alltmer militärteknologiskt med det amerikanska, nu senast via köpet av amerikanska Patriot robotar för 10-20 miljarder kronor.”……….” För ett drygt år sedan antog en majoritet av världens länder en FN-konvention om att förbjuda kärnvapen. Sverige var en av de länder som deltog i utarbetandet. Ett svensk ratificering kan tyckas självklar om man betänker Sveriges historiska roll som drivande i nedrustningsarbete och att 86 procent av befolkningen stöder en ratificering. Men försvarsministern lyssnar i stället på kollegan Mattis i USA som sänt varningens ord och regeringen tillsätter i stället en utredning om konsekvenserna av ett undertecknande. Utrikespolitisk integritet?”……. ….”I våras besökte vår försvarsministern Georgien där han på eget initiativ och till sina värdars förvåning höll ett anförande vid en militärbas och där talade om den aggressiva ryska regimen, trots att EU i första hand lastade Georgien för kriget med Ryssland 2008.”

….till   Thage G Peterson, tidigare bl a försvarsminister, som i ett tal i Varberg på FN-dagen bl. a sade:
”Den viktigaste frågan i vår tid är freden. Därför är det så oroväckande att det bara talas om upprustning och så lite om freden. En krigisk atmosfär har tagit över i Sverige. Krig och dödande löser inte konflikter. Krig är inte något naturligt. Därför måste vi tala mera om freden och ifrågasätta militära lösningar. Det går inte att uppnå vänskap genom att bomba sönder barn, deras föräldrar och hem. Det man uppnår är hat och revanschbegär.” 

Han var djupt kritisk mot svenskt deltagande Afghanistan som skulle bli ett fredens krig, ett rättfärdigt krig hette det: 

”Men krig leder inte till fred. Efter 17 års krig har afghanerna bara fått det sämre. Afghanistan är ett förött land i dag, ett helvete för kvinnor. Terrorister och fundamentalister har stärkts. Tiotusentals har dödats, hundratusentals har sårats, miljoner människor är på flykt .Kriget går inte mot ett slut. Tvärtom. 2018 har fler afghaner dödats än något år tidigare. USA öser bomber över landet i det tysta”

….till   Klockan elva den elfte i elfte 1918 (11/11 1918), då vapnen äntligen tystnade på västfronten i första världskriget. Då hade enligt radio och TV ca 16 miljoner dödats. De följande fredsfördragen sades garantera evig fred men de bidrog i stället till det ännu mer förödande andra världskriget, då minst 50 miljoner dödades , därav genom flygbombningar många kvinnor, barn och andra civila. Och åren efter 1918 pågick ännu krig i östra Europa.

….till   den franske presidenten Emmanuel Macron, som talade inför många av världens ledare i Paris på 100-årsdagen av vapenvilan i första världskriget. Han brännmärkte den grasserande nationalismen i många länder, vilket bland annat sades vara en pik mot president Trump. Han framförde ett budskap om enighet, sammanhållning, samarbete och fred. Han slutade med att utbringa ett leve för freden och vänskapen mellan folk.

….till    Frankrike, Tyskland, Storbritannien och EU, som fördömer i ett gemensamt uttalande USA:s besked att återinföra sanktionerna mot Iran:
”Vi beklagar djupt USA:s återinförande av sanktioner”, heter det i uttalandet.
Man lovar också att skydda de europeiska företag som har ”legitima” affärsintressen i Iran. Detta kan bli svårt efter USA:s hot att straffa de europeiska företag som inte följer sanktionerna som följde på USA:s uppsägning av kärnavtalet med Iran.

….till   Norge, som nu stoppat sin vapenexport till Saudiarabien, ett land som ofta bryter mot mänskliga rättigheter, nu senast genom mordet på Jamal Khashoggi. Landet är trots sin ringa folkmängd den tredje mest rustade staten i världen. Genom sina oljerikedomar importerar de vapen för många miljarder, mycket lukrativt främst för vapentillverkarna i USA och Storbritannien.

….till   FN, som nu larmar igen om den svåra humanitära krisen i Jemen på grund av Saudiarabiens fleråriga krig mot Jemen med ständiga bombanfall även mot civila mål. I ett uttalande sägs:
”Hungerkrisen i Jemen är världens allvarligaste. Miljoner människor lever på gränsen till svält och situationen förvärras varje dag. Hälften av barnen i Jemen är undernärda. Samtidigt dör ett barn i landet var tionde minut på grund av sjukdomar som lätt skulle ha kunnat förhindras”.

….till   Rädda Barnen, som uppger att ca 5000 barn skadats i Gaza, sedan protesterna i mars inleddes mot Israel. Uppåt tusen av dem lider av skottskador. Över 200 palestinier har skjutits ihjäl av israeliska soldater sedan i våras.  Israels försvarsminister, den högerextreme Avigdor Lieberman, avgick den 15 november efter en vapenvila som han betecknade som en kapitulation för Hamas, 

….till   Tuff-medlemmen Anna Höglin på Sjöhagsvägen, som den 7 november fyllde 100 år. Hon grattades bland annat med TUFFs mangogram tack vare insatser från Christa Hauser. Anna föddes i Trysunda, en ö vid den ångermanländska kusten. Men 1918 drabbades Europa av den dödliga influensan spanska sjukan som några även på den isolerade ön Trysunda föll offer för.

….till   Haningebon Birgitta Karlfeldt, som visade sin vänlighet och sitt goda omdöme genom att e-posta följande hälsning: ”Det är absolut strålande det ni gör för nyanlända”  Mera om TUFFs arbete för de nyanlända kommer alldeles strax i Radio TUFF



Mailet skickas till dig för att du är med i mina kontakter över solidariska människor

Min adress är:
Åke Sandin Björkbacksvägen 45 Tyresö 135 40 Sweden  

Om du inte vill få dessa mailutskick i framtiden kan du klicka här för att avprenumerera.


måndag, november 12

TUFF tuffar på !


MÖT TUFF-AKTIVISTER PÅ LÖRDAG I BIBLIOTEKET

Denna vecka har kommunen vad de kallar ”Kultur i höstmörkret” med många olika slags program.

TUFF deltar på lördag den 17 nov kl 11 – 15 i Tyresö bibliotek. Där finns aktivister som berättar om TUFF, delar ut broschyrer, rekommenderar böcker och visar kläder från Kongo.

Hjärtligt välkomna att på biblioteket träffa folk från TUFF !!

TUFFs hjälp till nyanlända unga människor.
Många nyanlända från Eritrea, Somalia, Syrien och Afghanistan har TUFF i över ett år samlat varje onsdagskväll i ett integrations-projekt för att hjälpa dem med svenska förhållanden, mestadels i TUFF-lokalen, Myggdalsvägen 80.

En av dem är den 27-åriga Seilam Mahari från Eritrea, som har bott i Tyresö några år. Hon intervjuas i Radio TUFF, en sändning som hörs från 18 november i tre veckor två gånger per dygn på 91,4 MHz, Men den kan när som helt höras om man knappar in www.tyresoradion.se

På Radio TUFF hörs också Lisa Norgren Benedictsson, som berättar om ett års integrationsarbete. Hon har sammanfattat erfarenheterna så här:

TUFF:s Integrationsprojekt 1 år
Hösten 2017 startade TUFF sitt projekt för att bidra till nyanländas integrering i Tyresö.  Sedan dess har vi haft möten nästan varenda onsdagskväll, även under sommaren. Det övergripande syftet är att utveckla de nyanländas kunskaper i svenska språket, men också att ge information om svenskt samhällsliv, historia och kultur och inte minst att hitta vägar in i samhället. Dessutom vill vi gärna visa viktiga eller fina platser i Tyresö och Storstockholm.

Konceptet har varit det samma från början: en timmes organiserad aktivitet och en timmes fika med spontana samtal och diskussioner.
Under de allra första mötena bjöd vi in många personer med egna erfarenheter som invandrare. De berättade sina historier, hur de upplevt mötet med det nya landet, hur de kämpade för att lära sig språket och komma in i samhället. De uppmuntrade ”våra” ungdomar och gav många tips och råd.  Vi hade också representanter från näringslivet som föreläste om arbetsmarknaden och bl a om vad chefer tittar på och söker vid anställningar.

För att få de nyanlända så aktiva som möjligt, övergick vi sedan till att dela upp oss i mindre grupper och där jobba utifrån en enkel text om något aktuellt ämne, t ex demokratibegreppet, svensk parlamentarism och partiväsende, kvinnodagen m m. Vi brukar läsa texten tillsammans, gå igenom svåra ord och uttryck, träna på uttal och kika lite på grammatiken. Därefter diskuteras ämnet utifrån texten. Stämningen är god och förlåtande. Det blir många skratt.

I december bakade vi pepparkakor och saffransbullar hemma hos en TUFF-medlem och vi var på Luciaföreställning på Folkoperan. Som julavslutning hade vi ett internationellt knytkalas hemma hos en annan TUFF-medlem. Varje deltagare tog då med en typisk rätt från sitt hemland.

När vädret blev varmare under våren och sommaren gjorde vi en hel del utflykter. Vi har vandrat omkring i Tyresö, i skogar och runt sjöar och ut till slottet med omgivningar samt besökt äppelmusteriet. Vi har haft historisk vandring i Gamla stan, gått Monteliusgången, bestigit Skinnarviksberget.  Med båt åkte vi ut till skärgården och besökte Waxholm. En helg tillbringade vi också i ett torp på en skärgårdsö. Vi har bowlat, spelat minigolf och kubb och badat.

Deltagarna har kommit från Afghanistan, Etiopien, Eritrea, Somalia och Syrien. Åldrarna har spänt från 16 till ungefär 25 år. Deras livsöden och bakgrunder skiljer sig åt ganska mycket. För att öka de ungas förståelse för varandra har vi vid ett par tillfällen haft gäster som hållit föredrag om några av hemländerna. Några av de unga som startade hos oss har hoppat av och några måste flytta från Tyresö, men med tiden har de som stannat kvar blivit ett bra gäng på cirka 10 ungdomar som stöttar varandra fint. Vissa har efterfrågat och fått extra stöd utanför onsdagsarrangemanget; t ex hjälp med studier, bokning av läkarbesök, övningskörning, behov av cyklar, datorer, köksredskap… Tack vare TUFF-medlemmar som ställer upp, har vi kunnat tillmötesgå en hel del önskemål.

Med glädje har vi kunnat se en god utveckling hos de unga, både vad gäller det svenska språket och anpassningen till samhället. Samtliga (!) lyckades ordna sommarjobb och flera har fortsatt jobben under hösten, vid sidan om fortsatta studier. Eftersom jobben tar en hel del tid, kan inte alla komma alltid nu längre och vi bestämde därför tillsammans att ta emot ytterligare ett antal nyanlända. Våra ”gamla” ungdomar var positiva till detta och har lovat att hjälpa till i processen. Senaste veckorna har vi öppnat dörren till cirka 15 nya deltagare som vi just nu håller på att lära känna och få ihop till ett bra gäng. Det känns väldigt roligt och det är mycket berikande för oss alla.
---------------------------------------------------------------------
/  Lisa Norgren Benedictsson, ordförande i TUFF